BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

İşte malulen emekliliğin ayrıntıları

Malülen emekliliğin kapsamı genişletildi. Malülen emeklilik ne kadar para alacak? Hangi hasta malülen emeklilik olacak?

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kanserden organ nakline, diyabetten çalışmaya engel teşkil edecek genetik hastalıklara kadar 21 çeşit rahatsızlığı ekleyerek kapsamını genişlettiği malulen emekliliğin detayları belli oldu. 971 lira maaşla malulen emekli olacak bu kişilere yönelik düzenleme, 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeye göre, malulen emekli olunabilinecek hastalıklar ve koşulları şöyle:

ORGAN NAKLİ OLANLAR İÇİN BİR ŞART ARANMAYACAK

Çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği sağlık kurulunca raporlanacak.

Tüm organ nakilli (kemik iliği nakli hariç) hastalara koşulsuz maluliyet verildi.

Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri kaldırıldı.

Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalara maluliyet hakkı getirildi.

KANSER HASTALIĞI EMEKLİLİK SEBEBİ

Tüm kanser hastaları, tanı aldıktan sonra koşulsuz olarak 18 ay boyunca malul kabul edildi. Bu hastalara ayrıca tedavi süresince maluliyet hakkı verildi.

Kanserlere ve endokrin hastalıklara bağlı gelişen ve tedavisi olmayan ağır elektrolit bozuklukları listeye eklendi. Kemik iliği naklinden itibaren hastalar 12 ay süreyle malul kabul edildi.

Kan kanseri hastalarına tanı aldıktan sonra 24 ay süreyle malul olabilme hakkı getirildi.

NÖROLOJİK HASTALIĞI OLANLAR DA LİSTEYE GİRDİ

Tedavisi olmayan ve kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı.

Otizm gibi yaygın gelişim bozuklukları malul sayılma kriterlerine eklendi.

Tek el desteğine rağmen yardım olmaksızın yürüyememe, standart toplu taşıma araçlarını kullanamama durumunda sigortalı malul sayıldı.

MS, Parkinson, Alzheimer hastalığı, demans, sara gibi sık ve güncel nörolojik hastalıklar kapsama alındı.

Kişisel bakımını ve zorunlu ihtiyaçlarını yardımsız yapamayan romatolojik ve nörolojik hastalıklar listeye girdi.

Travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi sık görülen psikiyatrik hastalıklar maluliyet kriterlerine eklendi.

ŞEKER HASTALARI İÇİN YENİ İMKANLAR

Koroner arter hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, aritmiler, kalp yetmezliği gibi güncel ve sık görülen kardiyolojik hastalıklar ile ilgili kriterler ilk kez oluşturuldu.

Sindirim sistemi kanamaları, ülseratif kolit, kaşeksi, kronik pankreatit gibi eski yönetmelikte olmayan birçok hastalık eklendi.

Şeker hastalığına ilişkin maluliyet kriterleri genişletildi, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi.

ASTIM HASTASI MALUL SAYILDI

Astım, KOAH, uyku bozuklukları gibi sık görülen solunum sistemi hastalıkları için ilk kez maluliyet kriterleri oluşturuldu.

Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarını sürekli kullanan hastalar bakıma muhtaç olarak kabul edildi.

Tedaviye dirençli ve bulaşıcılığı yüksek olan verem hastalarına 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi.

Birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen sigortalının çalışma olanağının bulunmadığı durumlarda malul olabilme ile ilgili düzenleme yapıldı.

SAYI 119 BİNE ULAŞACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun malulen emekliliğin kapsamını genişletmesiyle 4 bin 250 kişi emekli olabilecek. 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile malulen emekli sayısı 114 bin 624'ten 119 bine çıkacak.