İşte kırıklar hakkında doğru bildiğimiz 5 yanlış!
Vücudumuzun herhangi bir bölgesindeki kemiklerin, olağan bütünlüğünün bozulduğu durumlarda meydana gelen kırıklar günlük hayatımıza engel olabiliyor. İşte insanların kırıklar hakkında doğru bildiği çok önemli 5 yanlış.
KIRIK OLSA KIMILDATAMAZSIN SÖZÜ YANLIŞ Vücudumuzda kırık olduğunu hissettiğimiz bir bölgenin kırık olup olmadığını anlamak için halk tarafından çözüm yöntemi olan, "Oynatabiliyor musun?", "Oynatabiliyorsan kırık yoktur." sözlerini duymayan yoktur. Oysa kırık bir kemiği kımıldatmak mümkündür. Bu sorular kemikte çatlak olup olmadığını anlamada bir kriter değildir. Kırığın üç belirtisi ağrı, şişme ve şekil bozukluğudur. Ayrıca olay anında kırılma sesi duymak da mümkündür.
KIRIK AĞRI YAPAR MI? Kırıklarda her zaman ağrı olmayabilir. Bir yeri kırıldıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam edebilen insanlar olabilir. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
YAŞLI İNSANLARIN VÜCUDU KIRIĞA DAHA MI YATKIN? İleri yaştaki kadınlarda kemikte kırılma riskinin gençlere göre daha fazla olduğu doğrudur. Menopoz nedeniyle hormonlarda yaşanan değişim kemik yoğunluğunda ani düşüşe yol açtığı için, kemik erimesi (osteoporoz) kaynaklı kırıklara sık rastlanır. ABD'de beyaz kadınlarda kalça kırılması siyah kadınların iki katı düzeyindedir.
KIRIK KEMİK İYİLEŞTİKTEN SONRA DAHA SAĞLAM OLUR MU? Uzun vadede böyle bir şey söz konusu değildir. Ancak kırık iyileşirken etrafında koruyucu ekstra bir tabaka oluştuğundan buradaki kemik bir süreliğine normal kemikten daha sağlamdır. Zamanla bu tabaka ortadan kalkar ve birkaç yıl sonra buradaki kemik normale döner, ama yanındaki diğer kemiklerden daha sağlam olmaz.