Son günlerde artan kenen ölümleri bakanlığı harekete geçirdi. İşte Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği en riskli 20 il!
Abone olSağlık Bakanlığı, havaların ısınmasıyla görülmeye başlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı 20 riskli ilde ''seferberlik'' ilan etti. 20 il riskli bölge olarak belirlendi. O iller de açıklandı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu riskli bölgeleri tek tek açıkladı.
TÜBİTAK'ın Türkiye'yi dolaşarak belirlediği KENE türlerinin fotoğrafları |
Buna göre 20 riskli il bulunuyor. Bu iller şunlar;
*TOKAT *SİVAS
*YOZGAT *AMASYA
*KASTAMONU *ÇANKIRI
*ARTVİN *ERZURUM
*ERZİNCAN *ARDAHAN
*SAMSUN *BOLU
*KARABÜK *GİRESUN
*BİNGÖL *TUNCELİ
*ORDU *ÇORUM
*GÜMÜŞHANE *BAYBURT
RİSKLİ KÖYLER
Bu illerin sınırları içindeki köyler de risk açısından üç bölgeye ayrıldı. Birinci riskli bölgede bugüne kadar vaka çıkan 3 bine yakın köy var. İkinci riskli bölgede bunlara komşu köyler, üçüncü riskli bölgede ise diğerleri yer alıyor. 300 bin hanenin bulunduğu ve 1,5 milyon kişinin yaşadığı birinci riskli bölgedeki köylerde, yoğun bir eğitim programı başlatılacak. Bu köylerde 10 günde 10 bin sağlık personeliyle adeta seferberlik uygulanacak.
KENE EĞİTİM SETLERİ DAĞITILACAK
Birinci derece riskli bölgedeki bu yerlerde 7 yaşından büyük herkese içinde bir çift eldiven, kene çıkarma kartı ve broşürün bulunduğu kene koruma ve eğitim setleri dağıtılacak. Ayrıca uzmanlar tarafından 15'er günlük aralarla 3'er kez eğitim de verilecek.
İkinci derece riskli bölgelerde yüz yüze, üçüncü derece riskli bölgelerde de okul, cami ve köy kahvesi gibi yerlerde toplu eğitimler verilecek.
HAYVANLAR İÇİN DE ÖNLEM ALINDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile riskli illerdeki besi hayvanlarının ilaçlanması için de çalışma yürütülüyor. Kene popülasyonunun azaltılmasına yönelik bu çalışma kapsamında söz konusu hayvanlar üç haftada bir olmak üzere toplam dört kez aşılanacak.
AĞIR VAKALAR GELİYOR
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, bakanlığın bu yıl KKKA hastalığına karşı yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
KKKA vakalarının bu yıl daha erken görülmeye başlandığını, şimdiye kadar 180 vakadan 18'inin hayatını kaybettiğini bildiren Torunoğlu, ''Sezon başında hafif vakalar sağlık kurumlarına başvurmuyor. Daha ağır vakalar başvuruyor, ölümler de zaten bunlar arasından görülüyor. Bu yüzden sayı yüksek gibi gözüküyor, ama zamanla her yıl gibi trendine giriyor'' diye konuştu.
"KENE HEMEN ÇIKARILMALI"
Hastalığın genellikle tarla ve bahçe gibi yerlerde çalışan 20-45 yaş arasındaki kişilerde görüldüğünü anlatan Torunoğlu, verilecek eğitimlerde alınması gereken önlemlere dikkat çekileceğini belirtti.
Alınması gereken tedbirlerin başında, kenelerin vücuda girmesini önleyecek giysi seçimi geldiğini bildiren Torunoğlu, bu parazitlerin vücuda daha çok girdiği paça ve kol ağzı gibi yerlerin kapatılmasının önem taşıdığını söyledi.
Riskli bölgelerdekiler için ''İş giysisi'' kavramının oturtulmasının da önlemlerden biri olduğunu ifade eden Torunoğlu, ''Tarladan eve dönen kişiler giysilerine yapışan kenelerin vücuda tutunmasını önlemek için giysilerini değiştirmeli ve vücutlarını kontrol etmelidir. Çünkü KKKA'ya yol açan keneler sıçrayamaz, ancak vücuda giysilerin açık bölümlerinden girerek tutunur. Vücut ve giysi kontrolü yapılırsa kenelerin tespiti kolay olur'' diye konuştu.
Vücuda tutunan kenenin hemen çıkarılması gerektiğini dile getiren Torunoğlu, ''Önemli olan bu keneyi çıplak elle çıkarmamaktır. Bir sağlık kuruluşuna gidip çıkarmak zaman alabileceği için kenenin vücuttan hemen uzaklaştırılmasında fayda vardır. Aksi halde kişiler geç kalıyor ve hastalık ortaya çıkıyor'' uyarısını dile getirdi.
AŞI ÇALIŞMALARI
KKKA hastalığını geçirenlerin aynı hastalığa ikinci kez yakalanmadığını, bunun aşı çalışmaları için umut verici olduğunu belirten Torunoğlu, ''Dünyada henüz KKKA'ya karşı bir aşı yok. Bakanlığımızın desteğiyle bir aşı geliştirilmesi üzerinde çalışılıyor, ama bir aşının geliştirilmesi yıllar alacağı için keneye karşı önlemlerin halka iyi anlatılması büyük önem taşıyor'' dedi.
Geçmiş yıllarda hastalığı geçiren kişilerin kanlarından elde edilen serumun bazı hastalarda denendiğini ve olumlu sonuçlar alındığını hatırlatan Torunoğlu, bununla ilgili yeni bir çalışma başlatılıp başlatılmaması konusunda henüz bilim kurulunun bir kararının bulunmadığına dikkati çekti.
"PİKNİĞE AÇIK RENK ÖRTÜYLE GİDİN"
Kırsal kesimde riskli bölgelerde yeterli duyarlılık oluşmamasına rağmen, risk olmayan büyük şehirlerde aşırı bir duyarlılık yaşandığını işaret eden Torunoğlu, şöyle devam etti:
''KKKA'ya neden olan kene türü zaten belli. Bu da belirlediğimiz yerlerde görülüyor. Orta Anadolu'da, örneğin Ankara'nın bazı ilçelerindeki ormanlık bölgelerde de bu türe rastlanıyor, ama büyük şehir merkezlerinde KKKA'ya yol açan kene türüne rastlanmıyor. Bu nedenle gereksiz bir panik yaşanıyor. Yine de vatandaşlarımız pikniğe giderken açık renk giysi giysinler, hatta açık renk örtü götürsünler ki keneleri kolay fark edebilsinler. Bir de eve döndükten sonra vücut muayenelerini unutmasınlar.''
''Kene kovucuların korunmada etkili olup olmadığı'' sorusu üzerine Torunoğlu, bunların etkili olabilmesi için bütün giysiye yedirilmesi gerektiğini vurguladı. Giysinin belirli bir bölgesine sürülen kovucuların keneleri daha da saldırgan hale getirebildiğini kaydeden Torunoğlu, ''Kene kovucular tüm giysiye yedirilirse keneleri etkisiz hale getirebiliyor. Aksi halde bir faydası olmuyor'' dedi.