BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,35
ALTIN 2.836,09
HABER /  POLİTİKA

İşte kara paranın kaynağı

MASAK Başkanı Adnan Ertürk, TBMM Komisyonuna brifing verdi. Brifing tutanakları İNTERNETHABER’de…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- MASAK(Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı), Maliye’nin karapara ve mali konulardaki suçları inceleyip, araştıran birimi. Türkiye’nin kara para trafiği, kimlerin yolsuzluk yaptığı, kimlerin yasa dışı ya da kaynağı belli olmayan paraya sahip olduğu bu birim tarafından araştırılıp, tespit ediliyor. Emniyet ve MİT gibi görev yapsa da çok bilinen ve tanınan bir kurumumuz değil. Kara paranın takibini yapan ve çalışmaları gizli tutulan bu önemli birimin Başkanı Adnan Ertürk, TBMM Uyuşturucu ve Kaçakçılığını Araştırma Komisyonuna önemli bilgiler verdi. Komisyon tutanaklarını İNTERNETHABER ele geçirdi. İşte o önemli bilgiler:

MASAK
MASAK Başkanı Adnan Ertürk’ün komisyona verdiği bilgilere göre, merak edilen ve hakkında çok az şey bilinen MASAK 1997 yılında kuruldu ve temel görevi; ‘suçtan kaynaklanan ve bir şekilde yasallık süsü verilmiş gelirlerin ortaya çıkarılması, müsaderesinin sağlanması ve bu suçluların yargıya sevki’ MASAK doğrudan Maliye Bakanlığına bağlı. MASAK, diğer ülke mali istihbarat birimleriyle ve Türk istihbarat ve güvenlik birimleriyle bilgi alışverişinde bulunulabiliyor. Temel girdisi, şüpheli işlem bildirimleri ve ihbarlar. Şüpheli işlemlerin büyük bölümü bankalar üzerinden takip ediliyor. Gelen bilgiler MASAK uzmanlarınca değerlendiriliyor. Suç tespit edilirse savcılığa suç duyurusu yapılıyor.

3 BİN İHBAR
MASAK’ın temel iki girdisinin şüpheli işlem bildirimleri ve ihbarlar olduğunu belirten Ertürk, Yıllar içerisinde şüpheli işlem bildirimlerinin giderek arttığını da belirtti. Ertük, “2003 yılında 180 olan bu sayı 2007 yılı sonu itibarıyla 2.946’ya ulaşmıştır. Her yıl 500 civarında, ihbar almaktayız. Yıllara göre ihbar sayısı, “2003’te 380, 2004’te 483, 2005’te 500, 2006’da 563, 2007’de 506” şeklinde oldu” dedi.

GEÇEN YIL 43 DAVA AÇILDI
Ertürk’ün verdiği bilgilere gere, yıllar itibarıyla MASAK’a yapılan ihbarlardan savcılığı yapılan suç duyuruların dağılım da şu şekilde gerçekleşti:
“1999’da toplam 19 adet, 1998 yılında toplam 8 adet, 1999’da 19, 2000’de 23 ve 2007 yılında 43 adet”

YÜZDE 43 UYUŞTURUCU PARASI
Ertürk, “Buradaki suç duyurularının yüksek olduğunu, yani büyük miktarda, bazen küçük miktarda da söz konusu olabilmektedir ancak büyük miktarlarda paranın aklandığıyla ilgili suç duyurularıdır. Toplam 312 tane suç duyurusunda bulunmuşuz bugüne kadar; suç duyurularımızın, 312 suç duyurusunun 135’i, bu aşağı yukarı yüzde 43’üne hitap ediyor, uyuşturucu ile ilgili suç duyurularıdır. İkinci sırayı gümrük kaçakçılığından kaynaklanan suçlar almaktadır. Evrakta ve meşruiyet belgelerinde sahtekârlık…Sahte belge düzenleme, kullanma olabilir. Hayali ihracat yani, son yıllarda artış göstermiştir” dedi.

Ertürk, MASAK’ın, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında 66 tane banka, 310 tane yetkili müessese, 104 tane aracı kurum ve 11 tane sigorta şirketi nezdinde denetimi yaptığını da belirterek, “2007 yılında, yapılan bu denetimler sonucunda, 2007 yılına münhasır olmak üzere sadece, toplam 120 bin YTL’lik bir ceza kestik. Bu cezanın da 54 bin küsur YTL’si tahsil edildi. Diğerinin de yargı aşaması devam ediyor” diye konuştu.

108 MİLYON DOLAR VE MALLAR
Ertürk, inceleme kapsamında olan ve yargılaması da devam eden suçlarda el konulması istenen miktarla ilgili olarak da şunları söyledi:
“2003-2007 dönemine ait 103 trilyon 155 milyar 462 milyon 445 bin 176 Türk lirası olarak. Dolar olarak, 108 milyon dolar. Eski, euroya geçmeden önceki rakam, dava açılma safhasında marktı, 33 milyon mark. 18 milyon euro. 5.463 İngiliz sterlini. 311 bin frank ve bunun dışında mal varlığı değerleri var, gayrimenkul değerleri: İmalathane, 169.999 adet menkul kıymet, ortaklık payları, depolar, büro katları, zeytinlikler, bağlar şeklinde gayrimenkul değerleri var.”

İDEAL NOKTADA DEĞİLİZ
MASAK Başkanı Türkiye’nin uluslar arası kriterlere göre ideal bir noktada olmadığını da belirterek, “Bu yıl bittiğinde inşallah, mevzuat altyapımız dünya standartlarını büyük bir oranda yakalamış olacak. Fakat, mevzuatla bu iş bitmiyor. Yani, MASAK benzeri oluşumlar düzgün veri toplayabiliyor mu? Toplamış olduğu bu veriyi düzgün bir şekilde analiz edebiliyor mu, değerlendirebiliyor mu ve ulaştığı sonuçları diğer kamu kurumlarıyla paylaşabiliyor mu Bu anlamda, Başkanlığımızda bir proje yürürlüğe konulmuş durumda. Biz buna “MASAK-BİS” diyoruz. MASAK Bilgi İşlem Sistemi. Projemizin adı: “Karapara Aklamayla Mücadele Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi”

YASTIK ALTINDA 5 MİLYAR DOLAR KARA PARA
Uyuşturucu trafiğinde 5 milyar dolarlık bir kara para trafiğinden söz edildiğine ilişkin komisyon üyelerinin sorularını da yanıtlayan Ertürk, şunları söyledi:
“Uyuşturucudan kazanılan para yastık altında duruyorsa, sisteme dahil edilmemişse bizim onu bulma ihtimalimiz biraz zayıf. Yani, o rakamların 5 milyar dolar olduğu falan söyleniyor. Tespit etmek güç. Ama bizim veri aldığımız noktalardan geçirmeden sisteme sokmak, aklamak biraz zordur. İster eşi üzerinden ister çocuğu ister çalışanı üzerinden yapmış olsun bir şey değişmeyecek, buluruz. Bu vatandaş, bu kazancını bir şekilde kayıtlı sisteme sokar ise, örneğin bununla bir gayrimenkul alırsa ya da başka bir yatırıma dönüşürse şöyle bir riskle karşı karşıyadır. Bu tespit edildiği zaman müsadere edilecektir. Bazı durumlarda hapis cezasından daha caydırıcıdır müsadere yapmak. Örneğin “Ben yatar çıkarım.” tarzında bir yaklaşımı varsa, hapis cezasının çok fazla caydırıcı olduğu söylenemez ama bu işten elde etmiş olduğu paraya el koyduğunuz zaman, suçu işlemesi güçleşecektir.

“UNAKITAN’I İNCELEMEDİK”
Komisyonun CHP’li üyesi Ahmet Ersin, MASAK Başkanına Maliye Bakanı kemal Unakıtan hakkında herhangi bir inceleme yapıp yapmadığını da sordu. Ertürk, bu tür bir incelemenin söz konusu olmadığını ve kendisine göreve geldiği 2003 yılından bu yana hiçbir siyasi baskının da yapılmadığını kaydetti.
Ertürk, bazı ülkelerin kayıt dışılığı önleme, kara para ile mücadele konusunda, ekonomik kaygılardan dolayı yeterince mücadele etmediğini de belirterek, “Ama örneğin Singapur’un böyle bir sorunu yok” dedi. Kayıt dışılığın yoğun olduğunu da itiraf eden MASAK Başkanı, şüphelerin kanıtlanması aşamasında sıkıntıları olduğunu da kaydetti.