BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA

İşte kapanma senaryoları

AK Parti'nin kapatılması durumunda ne olur? Devam partisi senaryosu ve olası yeni lider isimleri tartışılıyor...

Abone ol İNTERNETHABER-ÖZEL
ZÜBEYİR KINDIRA / ANKARA


AK Parti hakkında açılan kapatma davasının ardından, başkentte olası siyasi ve hukuki senaryolar tartışılıyor. AK Parti’nin içinde kapatmayı önleyecek formüllerin yanı sıra “kapatılırsak ne olur?” sorusuna da yanıt aranıyor.

Mahkeme henüz dosyanın kapağını bile açmadı ancak; siyasetçiler ve siyaset uzmanları “kapatma” sonrası senaryoları çoktan masaya yatırdı bile...

Olası bir kapatma ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “siyasi yasaklı” olması durumunda neler olabileceğine dönük çok sayıda farklı görüş kulislerde dile getiriliyor.

Erdoğan’ın hocası Necmettin Erbakan’ın da partisi Refah kapatmış ve siyasi yasak almıştı. Erbakan yerine emanetçi olarak Recai Kutan’ı görevlendirmiş, Fazilet Partisi’ni kurdurmuş ve perde gerisinden partiyi idare etmişti.

UNAKITAN-EKREN-ÇİÇEK

AK Parti, bu bir önceki deneyimi örnek olarak alıp almamayı da alternatiflerden biri olarak değerlendiriyor. Diğer sorular şöyle:

-Başsavcı siyasi yasak istediği milletvekilleri arasında Erdoğan “ağabey” dediği Kemal Unakıtan, Nazım Ekren, Cemil Çiçek gibi isimler yok. Acaba Erdoğan bu üç isimden birini emanetçi olarak yeni partinin başına atar mı?

-Yoksa Fazilet Partisi’nde Erdoğan ve Abdullah Gül’ün emanetçi Recai Kutan’a karşı çıkışı gibi bir çıkış da yasaksız 300 miletvekilinin kuracağı yeni partide yaşanabilir mi?

GENÇ İSİMLER NE YAPAR?

-Genç ve dinamik bazı isimler çıkarak Erdoğan ve emanetçilerine karsı tavır gelişteribilir mi?

- AK Parti’nin felsefi ve sosyolojik altyapısını oluşturan isimlerden Adana Milletvekili Ömer Çelik, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, beklediği bakanlık koltuğunu iki dönemdir alamayan Dengir Fırat, soldan gelip AK Parti içinde hızla yükselen Ertuğrul Günay, liderlik hevesini sürekli ertelemek zorunda kalan Melih Gökçek, farklı yapısı ile parti içinde kendini gösteren Kürşad Tüzmen yeni bir anlayışla ortaya çıkıp liderliğe oynayabilirler mi?

LATİF ABİ FORMÜLÜ

-Aykırı yapısı ile öne çıkan ve her zaman Erdoğan ve ekibi ile ters düserek politika yapması ile bilinen, son seçimde aday olmayan eski Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener yeni bir oluşum için kolları sıvayabilir mi? Kulislerde yerel seçimler beklenmeden Şener ve birlikte hareket ettiği ‘merkez isimler’in yeni bir parti kuracağı şimdiden konuşulmaya başlandı bile. AKP bölünüp iki ayrı siyasal yapı olarak mı yaşamını sürdürür? Bu parçalardan bir bölümü ‘yenilikçilerin yenilikçileri’ olarak Şener grubuna katılır mı?