BIST 9.765
DOLAR 35,16
EURO 36,44
ALTIN 2.940,44
HABER /  GÜNCEL

İşte kalp krizinin en çok görüldüğü saat

Bilim adamları, ani ölümcül kalp krizi ile biyolojik saat arasında moleküler bir bağlantı buldu.

Abone ol

ABD'nin Ohio eyaletindeki Case Western Reserve üniversitesi bilim adamlarının araştırmasına göre, ani kalp rahatsızlığı sonucu ölüm ihtimalinin en yüksek olduğu zaman, sabah saatleri. Risk daha sonra düşüyor ve akşama doğru yeniden artıyor.

Bilim adamları, biyolojik saate göre çalışan ve gün içerisinde değeri sürekli değişen Klf15 proteininin kalp atışlarını kontrol eden iyon kanalları üzerinde etkili olduğunu buldu.

Bilim adamları, genetik değişikliğe uğrattıkları farelerin bir bölümünde hiç Klf15 proteini bulunmamasını, diğer grupta ise fazla olmasını sağladı. Her iki durumda da hayvanların kalp ritm bozukluğu sonucu ölme ihtimali yükseldi.

Fareler üzerinde yapılan deneyde elde edilen sonuçların insanlarda da alınması durumunda kalp damar hastalıklarının teşhis ve tedavisinde yeni yöntemlere kapı aralanabileceği belirtildi.

KADINLARDA FARKLI BELİRTİ

Bu arada ABD'de yaklaşık bin hastanede bir milyondan fazla kişinin katılımıyla yapılan bir araştırma, kalp krizi geçiren kadınların yüzde 42'sinin şiddetli göğüs ağrısı şikâyetinde bulunmadığını ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre kalp krizi geçiren kadınlar, göğüslerinde ağırlık, baş dönmesi ya da sırt, kol ve karna yayılan, yerini tam olarak söylemedikleri ağrıdan şikâyetçi oluyor.

Araştırma, göğüs ağrısı belirtisi vermeyen kalp krizinin genellikle doğru teşhis edilemediğini ve doğru tedavi edilmedikleri için 55 yaş altı kadınlarda daha fazla ölüme yol açtığını ortaya çıkardı. Kalp krizi, 55 yaş altı kadınların yüzde 14'ünün ölümüne neden olurken bu oran erkeklerde yüzde 10.

DOKTORA BAŞVURU GECİKİYOR

"Journal of the American Medical Association" dergisinde yayımlanan araştırma, kalp krizinin en önemli belirtisi olan şiddetli göğüs ağrısını göstermeyen hastaların doktora başvurmakta geciktiğini, başvurduğunda ise yanlış teşhis sonucu vakit kaybettiklerini, dolayısıyla ölüm oranının yükseldiğini gösterdi.

Öte yandan kalp krizi, kadınlarda daha az ve daha geç yaşlarda görülüyor. Kadınlarda kalp krizinin görüldüğü ortalama yaş, 74 olarak belirlendi. Bu yaş, erkeklerde 67.