BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

İşte İstanbul’un en eski antik limanı

Roma ve Bizans dönemine ait İstanbul’un en eski antik limanı Beylikdüzü Kavaklı Sahili’nde bulundu. <br/>İstanbul Beylikdüzü Kavaklı Sahili’...

Abone ol

Roma ve Bizans dönemine ait İstanbul’un en eski antik limanı Beylikdüzü Kavaklı Sahili’nde bulundu.
İstanbul Beylikdüzü Kavaklı Sahili’nde arkeolog çalışmaları sırasında erken Roma ve Bizans dönemine ait bazı yapı kalıntılarına rastlandı. Yapıların işlevini belirlemek amacıyla ilk bilimsel incelemeleri Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Öniz ve Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Şengül Aydıngün su altı araştırmacılarının da katılımıyla detaylı olarak 2011 yılında ele almaya başladı. “İstanbul Tarih Öncesi Araştırmaları” projesi kapsamında yapılan araştırmada sahildeki kalıntıların Milattan Önce (M.Ö) 4. yüzyıl ile Milattan Sonra (M.S) 9. yüzyıl (erken Roma ve Bizans Dönemi) dönemlerine ait olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda yapıların ucunda mendirek başlangıcı, denizin içinde de blok taş grubu ve sıraya paralel harçlı bir duvar kalıntısı bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından sit alanı olarak kabul edilen limanın denizde ve karada devam ettiği tespit edildi. Dönemin izlerine Ambarlı Limanı’nın yakınlarında rastlanması, antik limanın uzantısı olabileceği söylendi.

“LİMAN, ANITLAR YÜKSEK KURULU TARAFINDAN SİT ALANI İLAN EDİLDİ”
İstanbul’un en eski antik limanının bulunduğunu vurgulayan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Beylikdüzü Belediyesi’nin 2007 yılında bölgede yat planı ve deniz otobüsü iskelesi olması yönünde düzenleme projesi olduğunu bunun doğrultusunda da çeşitli kalıntılara rastlandığını söyledi. Aynı zamanda bölgenin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından sit alanı olarak ilan edildiğini belirten Gazioğlu, “Çalışmalarımızda sahil çizgilerinin 100 metre ileride derinlikleri de yaklaşık bir buçuk metre su seviyesinde mendirek yapılarına rastlandı. Bütün bunlar bize bir yapının olduğunu gösteriyordu. Dr. Hakan Öniz ve Yrd. Doç. Dr Şengül Aydıngün ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Kaya bazı arkeolojik araştırmaları da yaptı. Bunların neticesinde M.Ö. 4. yüzyılda başlayıp M. S. 9. yüzyıla kadar süren bir yapılaşmanın olduğu belirlendi. Buna paralel olarak bazı kalıntılar değerlendirildi ve analiz edildi. Değerlenme ve analiz sonucunda da Beylikdüzü Kavaklı Sahili’nde çok uzun yıllar boyunca bir liman veya bir 7 gözlü bir faaliyetin olduğu, bunların 2 tanesinin de ambar olduğu, 5 tanesinin de gemilerin ya da teknelerin inşasının yapıldığı bir yapılanmanın olduğu gözlendi” dedi.

“LİMAN DENETİM ALTINA ALINMALI”
“Limanın M.Ö.4. yüzyıla ait olması İstanbul’un en eski limanı olarak gösterir” diyen Cem Gazioğlu, Yenikapı Limanı M. S. 4. yüzyılda başlamıştır. Tarihlere baktığımızda iki liman arasında 900 sene bulunmaktadır. Burası bu yüzden çok önemli. Bunun için buranın bir an önce daha sıkı bir korunma altına alınması gerekiliyor. Buranın jeolojik yapısı olarak jeolojik unsurlara sahip değil. Çok gevşek sürekli bir akma var. Dalga aşındırması da çok yüksek. Deniz ile yapının korunması için hiçbir engel yok. Burası şiddetli lodos fırtınalarında çok ciddi bir şekilde hasara uğruyor” diye konuştu.
O zamanın işçiliğinin pahalı olduğunu söyleyen Gazioğlu, “Limanın bloklar halinde atılmış taşları gözle görülüyor. Ve zamanla bu taşlar 3 kere yenilenmiş. Böyle bir pahalı uğraş için bu kadar büyük emek sarf edildiğine göre burası önemli bir liman olmalı. Aynı zamanda buraya Haramidere bağlantısı var. Ondan önce Küçükçekmece, bir sonrasında ise Büyükçekmece var. Bunlar ciddi ağaç ve kereste kaynağı. Burada bir gemi yapım atölyesi varsa. Bunun ham maddesi de dere ya da lagünler vasıtasıyla sağlanıyordu” şeklinde konuştu.
Zamanla çöplük haline gelen limanın korunması ve tarihin gün yüzüne çıkarılması için Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul Müze Müdürlüğü’nden kazı izni için onay bekleniyor.
(İHA)