İstanbul ve Ankara'daki metro yatırımlarını devralan Ulaştırma Bakanlığı, projeler için düğmeye bastı.
Abone olMetro operasyonlarının büyükşehir belediyelerinden Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesinin ardından İstanbul ve Ankara'da 7 metro inşaatı, 2011 bütçesinde öncelikli yatırımlar arasına alındı.
Bugün'ün haberine göre; Ulaştırma Bakanlığı’nın İstanbul ve Ankara’da belediyelerin yerine tamamlayacağı toplam 7 metro inşaatı, 2011 bütçesinde öncelikli yatırımlar arasına alındı. Ulaştırma Bakanlığı, önümüzdeki yıl içinde metro inşaatlarına başladığında gerekli kaynağı bütçeden alacak.
Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin kaynak yetersizliği nedeniyle tamamlayamadıkları metro yapımının Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesine yönelik hazırlıklar sürerken, yatırımların “kaynak” sorunu 2011 bütçesiyle çözüldü.
Kısıtlama yok
2011 bütçesinin yatırım harcamalarını düzenleyen 15’inci maddesine yapılan bir eklemeyle, Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projelerinde ödenek kısıntıları uygulanmayacak.
Bütçede yapılan düzenlemeyle, büyük hidroelektrik santraller, Gebze- Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö hattının iyileştirilmesi, demiryolu Boğaz tüp geçişi ve demiryolu projeleri gibi bütçede öncelik verilen projelerin arasına Ankara ve İstanbul metro inşaatları da alınmış oldu. Metro inşaatlarının istisnai yatırımlar arasına alınmasıyla projelere bütçeden aktarılacak ödeneklerin önü açılmış oldu.
İşletmeler belediyenin olacak
Programa göre, İstanbul ve Ankara metrolarının Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesiyle birlikte, yarım kalan metro yatırımlarını bakanlığa bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havalimanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü yapacak. İnşası tamamlanan metro ve raylı sistemler işletilmek üzere belediyelere devredilecek. Ankara ve İstanbul belediyeleri, metroları işletmesinde elde ettikleri gelirin belli bir oranını, inşaat maliyetleri karşılanıncaya kadar Hazine’ye aktaracak.
7 yeni hat
Ulaştırma Bakanlığı, bütçeden aldığı kaynaklarla İstanbul’da 4, Ankara’da da 3 olmak üzere kaynak yetersizliği nedeniyle yarım kalmış toplam 7 metro hattını tamamlayacak. Buna göre Ankara’da; “KızılayÇayyolu”, “Batıkent- Sincan/Törekent” ve “Tandoğan-Keçiören” metroları yapılacak. İstanbul’da ise; “Üsküdar-ÜmraniyeÇekmeköy”, “Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı)”, “Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy- Mahmutbey” ve “Bakırköy- Beylikdüzü” metroları tamamlanacak.
Bitmek üzere olanlar
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yapımına 2002'de başladığı 16,6 kilometre uzunluğundaki "Kızılay-Çayyolu Metrosu" nun 8,6 kilometrelik bölümü ile 6 metro istasyonu 2009'da bitti. Hattın geri kalan 7,9 kilometrelik bölümüyle 5 istasyonunun ise yüzde 80'i tamamlandı. "Batıkent-Sincan/Törekent" metrosunun ise yüzde 7,1'i tamamlandı.
Toplam 15,3 kilometre uzunluğundaki metro hattına 11 istasyon yapılacak. 10,5 kilometre uzunluğunda ve 11 istasyonlu olacak"Tandoğan-Keçiören metro hattı"nın da yüzde 41'i tamamlandı. Bakanlık İstanbul'da da , 19 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy, 9 kilometrelik Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar, 25 kilometrelik Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey ve 25 kilometrelik Bakırköy- Beylikdüzü metro hatları için ihale açacak.