Perez'in konuşmasına Erdoğan'ın tavrı sert oldu ama sonrasında İsrail yumuşatmak için elinden geleni yaptı. Çünkü korktuğu bir şey vardı.
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e tepki göstermesinin ardından İsrail olayı hep alttan aldı. Perez telefonla aradı, basına açıklama yaptı... İlişkilerin kopmaması için elinden geleni yaptı. Belli ki çekindikleri bir şey vardı.
İsrail'in korktuğu ortaya çıktı. İsrail savunma yetkilileri “Türkiye ile olan diplomatik kriz nedeniyle Ankara’nın İsrail Hava Kuvvetlerinin Türk hava sahasında eğitim yapması ve uçmasına olanak veren düzenlemeyi iptal etmesinden kaygılandıkları”nı belirtti.
BİZ DE ONLARA SİLAH SATMAYIZ
Jerusalem Post gazetesi, İsrail savunma yetkililerine dayanarak “İsrail, Türkiye’nin silah taleplerini reddedebilir” başlıklı haberinde Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler “yıkılmaya” devam ederken iki ülke arasında diğer alanlardaki yakın bağların da “gözden geçirilmekte olduğu”nu da öne sürdü.
İki ülkenin orduları arasında güçlü bağların bulunduğunu belirten gazete “Ancak İsrail’de (Türk) askerlerin hükümet içerisinde ve üzerindeki gücü ve etkinliğini kaybetmekte olabileceği yönünde artan bir kaygı var” diye yazdı.
Gazeteye konuşan üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin ılımlı Arap ülkelerine “Nasıl biz Ürdün ve Mısır’a ileri teknoloji askeri platformları satmıyorsak, Türkiye’ye de satmamaya karar verebiliriz” dedi.
İSRAİL'İN KORKUSU DİĞER SAYFADA
Jerusalem Post da, yetkililere göre, İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı Dış Savunma Destek ve Savunma İhracat Örgütü’ne (SIBAT) Türkiye tarafından kısa bir süre önce iletilen bazı taleplerin “Kudüs ile Ankara arasındaki siyasi bağlardaki değişikliklerin nedeniyle yeniden gözden geçirilmesi gerekeceği”ni öne sürdü.
İSRAİL ANKARA’NIN EĞİTİM VE UÇUŞ OLANAKLARINA SON VERMESİNDEN KAYGILI
Yetkililerin Türkiye’nin talep ettiği yeni askeri platformların ne olduğunu ise açıklamak istemediklerini de kaydeden gazete İsrail savunma yetkililerinin ayrıca “Türkiye ile olan diplomatik krizin nedeniyle Ankara’nın İsrail Hava Kuvvetlerinin Türk hava sahasında eğitim yapması ve uçmasına olanak veren düzenlemeyi iptal etmesinden kaygılandıkları”nı da yazdı.
Bir savunma yetkilisi de, krizin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri nasıl etkileyeceğinin bilinmediğini belirtirken, bunu görebilmek için beklemek gerekeceğini de söyledi.
Jerusalem Post, Türkiye ile İsrail arasındaki bağların bozulmasından “en çok zarar” görebilecek iki İsrailli şirket in İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) ve Rafael İleri Savunma Sistemleri olduğunu da kaydetti.
Aralık ayında IAI ve Elbit Systems’in Türkiye ile 140 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığına dikkat çekenİsrailli gazete, savunma sanayi şirketlerinin de Ankara ile yaşanan krizin Türkiye’ye satışları etkilemeyeceği umudunu da dile getirdiğini de belirtti.