BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,20
ALTIN 2.997,46
HABER /  POLİTİKA

İşte İsrail'in işini bitirecek C Planı

Türkiye'nin İsrail'e karşı yaptırımları uygulama çabası devam ediyor. Türlü planlara başvuran Türkiye şimdi de C planını hazırladı

Abone ol

C planının içinde diplomatik ve ticari ilişkilerin askıya alınması var. Türkiye İsrail’in NATO üyeliğini veto ederek engelleyecek. Planın diğer ayağında ise İsrail'e karşı denizden Filistin ve Mısır aracılığıyla kuşatılması yer alıyor.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı İsrail'e karşı C planının ayrıntıları bugün Bugün ve Star gazetelerinde yer aldı. Hükümet şu anda B planını devreye soktu. Erdoğan iki gün önce C planının hazır olduğunu duyurmuştu. İşte merak edilen planın detayları iki gazeteye sızdı. 

MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE İLANI

Münhasır ekonomik bölge ilanı ne demek?
Münhasır Ekonomik Bölge’nin hesaplanmasındaki başlıca kriter ise, ilgili devletin sahil uzunluğu olarak belirleniyor. Kıbrıs sorunu nedeniyle Akdeniz’de şu ana kadar Münhasır Ekonomik Bölge ilanını yapmayan Türkiye’nin, 1982 tarihli BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre sahillerinden 12 mile kadar uzanan bir sahanın sularında, bu hukuki hakkı bulunuyor.

Star gazetesinde planın Akdeniz ayağı bölümü var. Buna göre Türkiye, önümüzdeki dönemde, Akdeniz sularında “Münhasır Ekonomik Bölge” ilanına hazırlanıyor. Haberde C Planı ile ilgili olarak üst düzey bir diplomat'ın “İsrail, Akdeniz’in kendi gölü olmadığını anlayacak” ifadeleri yer aldı.

MISIR VE FİLİSTİN İLE PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMASI

Filistin’in Eylül ayında Türkiye’nin de desteğiyle BM tarafından devlet olarak kabul edilmesiyle kendi sınırlarından 12 mil açığına kadar Münhasır Ekonomik Bölge ilan hakkının doğacağı ifade edimiyor. Türkiye, Filistin’in devlet olarak tanınmasının ardından, bu ülke ile de Münhasır Ekonomik Bölge paylaşımı anlaşması imzalayacak.

Türkiye’nin, Münhasır Ekonomik Bölgesi, en zengin doğal gaz rezervlerinin bulunduğu belirtilen Leviathan bölgesini de kapsıyor. Türkiye ile KKTC arasında da Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzalanacak. TPAO ile KKTC, Akdeniz’deki bu bölgede ortak sondaj çalışmaları yapacak.

SİYASİ VE DİPLOMATİK BOYUT

Bugün gazetesinde ise planın diplomatik, siyasi ve ticari boyutu öne çıkarıldı. Atılacak adımlar ise şöyle sıralanıyor:

-Türkiye, Ermenistan ile olduğu gibi İsrail ile de bütün diplomatik ilişkilerini askıya alabilecek

-İsrail ile ticari ilişkilerin askıya alınması düşünülüyor. Bu yılın dört ayında ise İsrail’e 415 milyon 979 bin dolarlık ihracat, 695milyon 406 bin dolarlık da ithalat yaptı.

-BM toplantılarında Filistin Devleti’nin tanınmasına yönelik karar tasarısına Türkiye destek verecek.

-İsrail’in ürettiği nükleer silahların Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile BM gündemine alınması ve İsrail’e yaptırımlar uygulanması için adımlar atılacak.

-İsrail, NATO’nun 29. üyesi olmak için girişimlerde bulunuyor. Ancak Türkiye, İsrail’in NATO üyeliğine vize vermeyecek. Türkiye’nin veto etmesi halinde İsrail’in NATO’ya üye olması mümkün değil.