BIST 9.682
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.962,25
HABER /  EKONOMİ

İşte IŞİD'in 'petrol bakanı'

Suriyeli işadamı Dada, petrolün kime satılacağına IŞİD'in ''Petrol Bakanı' olarak lanse edilen "Ebu Lukman"ın karar verdiğini söyledi.

Abone ol

Suriyeli işadamı Muhammed Dada, petrolün kime satılacağına IŞİD'in Rekka emiri El Hamud Ali'nin karar verdiğini, Ali'nin örgütteki isminin ise, "Ebu Lukman" olduğunu söyledi.

SURİYE PETROLÜ IRAK'A GİDİYOR

Kaçakçılar, Lukman'ın isteğine göre para ödüyor ve tankerleri yüklüyor. İşadamı Akriş rafinerisinde üretilen yakıtın IŞİD'in eline geçmeden önce 350 km kadar yol giderek, Türkiye sınırındaki Suriye köylerine götürüldüğünü anlatıyor. Dada'nın rafinerisinde üretilen yakıt da önceden Türkiye'ye gönderiliyordu. Ancak Dada bir zamanlar kendine ait olan rafinerilerde üretilen yakıtın şimdi Irak'ta IŞİD'in kontrolündeki yerlere götürüldüğünü söyledi.

GÜNDE 1 MİLYON DOLAR

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği rafinerilerden sağladığı petrol satışından günde 1 milyon dolar gelir elde ettiğini söyledi. Cohen, örgütün şimdilerde ise ele geçirdiği bankalar aracılığıyla uluslararası finans sektörüne sızmaya çalıştığını belirtti.

Cohen, petrol kaçakçılığının yeni bir durum olmadığını ancak şu anki durumun petrolün terörist bir örgüt tarafından satıldığı için geçmiştekilerden farklı olduğunu vurguladı.

KAÇAK PETROL ALANLAR IŞİD'İ BESLİYOR

IŞİD ile petrol alışverişi yapan her kişi yada kuruluşun örgütü finanse etmiş olduğunu belirten ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, "Geçmişte petrolün nereden geldiği görmezden gelinirdi, ama şimdi durum öyle değil. Kaçak petrole para verenler IŞİD'i beslemiş oluyor" ifadelerini kullandı.

IŞİD, FİNANS SEKTÖRÜNE SIZMAYA ÇALIŞIYOR

Beyaz Saray'da, IŞİD'e para akışı konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cohen, terör örgütünün Suriye ve Irak'taki rafinerilerden sağlanan petrolün satışından milyonlarca dolar gelir elde ettiğini belirtti.

IŞİD ile mücadelenin askeri yolların yanı sıra finansal yollarının tıkanması ile başarıya ulaşabileceğini belirten Cohen, IŞİD'in uluslararası finans sektörüne girmesinin engellenmesinin önemini vurguladı. Petrol rafinerilerinin yanında, IŞİD'in Irak ve Suriye'de ele geçirdiği bankalar aracılığıyla uluslararası finans sektörüne sızmaya çalıştığını anlatan Cohen, IŞİD'in en iyi finanse edilen terörist örgütlerden biri olduğunu ifade etti.

FİDYELER ÖNEMLİ BİR KAYNAK

IŞİD'in belirgin finans kaynaklarından birinin kaçırdığı insanlar karşılığında ödenen fidyeler olduğunu vurgulayan Cohen, fidye ödemenin daha çok insan kaçırma sonucuna yol açtığını belirtti.

Cohen, "IŞİD bu yıl fidyelerden en az 20 milyon dolar aldı. ABD'nin terör örgütlerine fidye ödememek konusundaki kesin kararı, katı yüreklilikten değil, fidye ödeyerek daha çok Amerikalıların rehin alınmasını önlemek için" diye konuştu.

Cohen, öteki ülkelere de IŞİD'e fidye ödememe çağrısında bulundu. IŞİD'in ele geçirdiği yerlerde yaşayanlara kamu hizmeti sunma girişimleri olduğunu anlatan Cohen, terör örgütünün kendisini gerçek bir devlet yada hükmetmiş gibi gösterme çabasında olduğuna dikkat çekti.