BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.909,02

İşte IŞİD katliamının korkutan yüzü

İşte IŞİD katliamının korkutan yüzü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul, Türkmen kasabası Telafer ve ardından Ezidilerinin yoğun yaşadığı Şengal (Sincar) İlçesi'ni ele geçirdikten sonra katliam yaptı.

İşte IŞİD katliamının korkutan yüzü

IŞİD KATLİAMI

Yaklaşık 120 bin Ezidinin yerinden olmasına yol açan IŞİD saldırılarında yaşamını yitirenlerin kan izleri, boşaltılmış köylerdeki evlerin odalarında, girişlerinde ve merdivenlerinde halen duruyor. Şengal'de oluşturulan güvenlik korıdorundan onbinlerce Ezidi geçerek kurtulurken, halen yüzlercesi dağda oluşturdukları korunaklarda barınıyor.

Ezidi ailelerin kaçarken yürüyemedikleri için mağara kovuklarında yanlarına su bırakarak terk ettikleri yaşlılardan sağ kalanlar ise dönen yakınları tarafından kurtarılıyor.

İşte IŞİD katliamının korkutan yüzü

PKK'DAN GÜVENLİK KORİDORU

IŞİD'in 2 hafta önce ele geçirdiği Musul'un Şengal (Sincar) ilçe merkezi ile köylerinde katliam haberleri gelmeye devam ediyor.

Şengal ilçe merkezinin yanı sıra köylerinde Ezidiler'e de yönelerek katliamlar yapan IŞİD'i durdurmak için Suriye'deki Kürtler'in 3 kantonunu ilan ettiği Rojava (batı) denilen bölgesinin silahlı gücü Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile sonradan Kandil Dağı'ndan gönderilen PKK'lıların oluşturduğu güvenlik koridorundan şimdiye kadar yaklaşık 120 bin Ezidi'nin geçiş yaptığı ifade edildi.

İşte IŞİD katliamının korkutan yüzü

IRAK'TAKİ KÜRDİSTAN BÖLGESİ

Şengal bölgesinden kaçan 12 bin Ezidi Rojava bölgesinde oluşturulan kampta kalırken, 100 bini ise, Semalka Sınır Kapısı üzerinden Irak'taki 'Kürdistan Bölgesi'ne geçiş yaptı.

Suriye'de Kürtler'in denetiminde bulunan Rojava (batı) bölgesi üzerinden 8 saat süren zorlu bir yolculuktan sonra ulaşıp 2 gün kaldığı Şengal (Sincar) Dağı'nının hemen her noktasında 2 haftadan bu yana süren dramın izlerini görüntülendi.

TAŞ VE AĞAÇTAN YAPTIKLARI KORUNAKLARA YERLEŞİYORLAR

Yaptığı katliamlarla bölgeye korku salan IŞİD'in Şengal ilçesi ve ardından köylerine yaptığı baskınlar nedeniyle evlerindeki hiç bir eşyayı alamadan kaçmak zorunda kalan Ezidiler, çaresizlik içerisinde kıvranıyor.

Şengal Dağı'nın halen bir çok noktasında kayalık arazide bazı Ezdiler kendilerinin oluşturduğu taş ve ağaçtan korunaklara yerleşirken, Suriye'nin Rojava Özerk Kantonları ve Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından kendilerine gönderilen çadırları kurarak bulundukları yeri terk etmemeyi sürdürüyor.

Şengal Dağı'nın birçok kesimi çadırla dolarken, IŞİD'den panik halinde kaçan Ezidiler'in asfalt olmayan ve yarım metre tozla kaplı olan güvenlik koridoru arızalanan ve kaza yapan araçlarla dolu. Taşlık arazide, yolu düzeltmeye giderken IŞİD üyelerinin ateş açması sonucu arızalanan iş makinaları ile bir çok askeri araç da bulunuyor.

İşte IŞİD katliamının korkutan yüzü

EVLERDE KATLİAMIN İZLERİ

Terk edilmiş köylerdeki bazı evlerde kan izleri dikkat çekti. IŞİD'in üstlendiği alanlara yakın köylerdeki bazı evlerin odasında, kapı önünde ve merdivenlerinde bulunan kan izleri bölgede yaşanan dehşeti gözler önüne seriyor.

Bölgedeki Ezidiler, söz konusu kan izlerinin IŞİD'in sivil insanlara dönük yaptığı katliamlara ait olduğunu belirtti. Şengal Dağı eteklerinde IŞİD'in havan atışlarının isabet etmesi sonucu yaralanan birçok peşmergenin kan izleri de bazı daha önce kaldıkları mevzilerde görülüyor.

Köy evindeki kan izlerini görüntülerken, IŞİD'in attığı havanlara karşı ise bölgede üslenmiş bulunan YPG güçleri doçka silahlarıyla anında karşılık verdi. IŞİD ile aralarında 300 metre uzaklıkta bulunan YPG güçleri, Şengal Dağı yamaçlarında daha önce birçok peşmerge üssünün bulunduğunu ancak, bu üslerin IŞİD'in saldırısına uğradığı, peşmergelerin yaralandığı için terk edildiğini peşmergeler gittikten sonra ise kendilerinin buralara yerleştiğini söyledi.