BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56

İşte İran'ın mahremi!

İşte İran'ın mahremi!

Seçimler sırasında İran halkına CNN, BBC stüdyolarından değil de evlerin içinden bakmaya karar veren Fabrica ekibi bir kitap hazırladı.

İşte İran'ın mahremi!

Seçimler sırasında İran halkına CNN, BBC stüdyolarından değil de evlerin içinden bakmaya karar veren Fabrica ekibi bir kitap hazırladı. Adı: ‘İran’ın Oturma Odaları’ 15 İranlı fotoğrafçı İran’dan, evlerin içinden bildiriyor

İşte İran'ın mahremi!

Habertürk'ten Elif Key'in haberine göre; Bazen "Niçin" sorusuyla başlar bazı şeyler. Fabrica ekibinin "Iranian Living Rooms" adlı (İran'ın oturma odaları), oturma odalarının ötesine geçen kitap fikri de bu soruyla başlamış.

Fabrica'nın CEO'su Dan Hill şöyle anlatıyor: "İran seçimlerini sadece BBC ve CNN kameralarından seyretmekten, İran halkını sadece onların bize aktardığı kadar görmekten bıktık. Ve bir karar verdik. İran'da yaşayan fotoğrafçılardan bizi evlerinin içine almalarını, nerelerde yaşadıklarını ve neler konuştuklarını göstermelerini, duyurmalarını istedik."

İşte İran'ın mahremi!

15 İranlı genç fotoğrafçının gözü ve kamerasıyla İran'da (genelde Tahran'da) bazı evlerin salonlarındayız. Fotoğrafçı Hamid Ziarati, İran'da ortalama bir evde iki oturma odasının olduğunu anlatıyor. Biri şık mı şık, camlı dolabı, kristal bardakları ve en şık halılarıyla ve boş dururken (Türkiye'de kapalı misafir odası alışkanlığı ancak değişiyor...) diğeri eski mobilyaları, eski bir televizyonla bütün aileyi her gün, her akşam misafir ediyor.

Hayatlarını devrimden önce ve devrimden sonra diye ayıran İran halkı için oturma odasının tek bir özelliği var: "Biz o odalarda kendimiz gibi olduk. Rahat davranabildiğimiz, belki de hayal kurup başka bir dünyaya inanabildiğimiz bir tek oturma odamız kaldı!"
İranlılar için oturma odası mühim. Burası onların doğumgünlerini, yılbaşını, düğünleri ve hatta ölümleri yaşayıp hatırladıkları yer. Bir matem ve kutlama odası

İşte İran'ın mahremi!

Ayda bir kere imamların çağrıldığı, günahları affetsin diye Allah'a yakarıp Kuran okudukları, hatimler indirdikleri bir mabed gibi. Ve insanlar sadece burada özgürler. Zira devrimden sonra komşularıyla dahi aralarına uçurumların girdiğini söylüyor artık İranlılar. Evde başka, sokağa çıkarken başka giyiniyor kadınlar.

Daha evvel ortalıkta duran, misafirlere ikram ettikleri likörler şimdi dolapların gizli köşelerine saklanıyor. Kültürel anlamda, eğitim anlamında farklı yollara savruluyorlar. Yaşadıklarını ve hayatta olduklarınıysa yine oturma odalarında hissediyorlar...