BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,75
ALTIN 2.968,80
HABER /  EKONOMİ

İşte Irak'tan gelen petrol miktarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Şu ana kadar Kuzey Irak'tan gelen ve burada biriken toplam 1 milyon 350 bin varil petrol var" dedi

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki BOTAŞ Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iki temel boru hattı olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hatlarının çıkış yerlerini incelediklerini söyledi. Yıldız, "Şu ana kadar Kuzey Irak'tan gelen ve burada biriken toplam 1 milyon 350 bin varil petrol var" dedi.

Burada tankerlerle dünya piyasalarına petrolün arz edildiğini anlatan Yıldız, "Normalde yıllık 50 milyon ton BTC ham petrol boru hattının, 70 milyon ton da Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesi var. Ancak bu kapasiteler yüzde 100 itibariyle kullanılmıyor. Özellikle Kuzey Irak petrolleri iki tane tankta depolanmış durumda, merkezi Irak hükümeti ile konuştuğumuz gibi Kuzey Irak'ın petrollerini ayrı ayrı depoluyoruz. Kamuoyu da bu konuyu yakınan takip ediyor olabilir ama 1 Mart'tan bu yana bir arızadan kaynaklanan veya patlamadan gerekçelerle merkezi Irak petrolleri şu an aktarılamıyor buraya. Açıkta bekleyen tanklar da oradan gelecek petrolü bekleyip de ancak sevkıyat yapacak. Biz Iraklı kardeşlerimizin, ister merkezi ister Erbil veya Bağdat fark etmez daha yüksek kapasite ile çalışmalarını temenni eder ve isteriz. Çünkü biz geçiş ücretleri ile alakalı bütün yarı kapasiteyi günlük 750 bin varil geçmişçesine alıyoruz. Madem ki parasını alıyoruz bunun da geçmesi lazım, gelirlerinin de artması lazım, kendi içlerindeki mutabakatın mutlaka sağlanıyor olması lazım. Zannediyorum Musul taraflarındaki boru hattında bir sıkıntı var, sevkıyat o nedenle yapılamıyor. O da gelirlerinin düşmesine sebep oluyor" dedi.

'TANAP gerçekleşince, yorumlar askıya alınacak'

Yıldız, Ceyhan'ın Türkiye için son derece önemli bir yer olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Burada şu ana kadar herhangi bir problem görülmüyor. Şu ana kadar Kuzey Irak'tan gelen ve burada biriken toplam 1 milyon 350 bin varil petrol var. Tabi ki 1 milyon 222 bin varili şu anda tanklarda geri kalan da boru hattında. BTC devreye girdiğinden buyana 12 milyar dolarlık toplam ciro oluştu TPAO adına. 1.8 milyar varillik de bir hacim oluştu. Bu çok önemli bir miktar, dünya piyasaları için de önemli miktar. Önceden bu tür projelerin gerçekleşmeyeceğine inananlar, her zaman olduğu gibi gerek siyasette gerekse teknik alanda bilmeliler ki bu tür projeler sabır ister. TANAP Projesi için de aynı şekilde yorumlar yapılıyor. Nasıl ki BTC ham petrol boru hattı ile alakalı yorumlar yapılıp, 'bunlar yapılamaz' denildikten sonra bunlar yapılmışsa TANAP için de yapılan yorumlar inşallah TANAP gerçekleştiği zaman askıya alınmış olacak."

Bakan Yıldız, Irak'tan gelen petrollerin bekletildiği alanı da göstererek, şunları kaydetti: "2013'te buradan bir gelir elde ettik. Buradan elde edilen gelir yaklaşık 460-480 milyon lira civarında. Bu, BOTAŞ'ın havuzuna atılıyor ve bizim doğalgaz maliyetlerinin zamlarını karşılayacak kısmı biraz dengeliyor. Burası, Türkiye'deki bütün doğalgaz abonelerine olumlu katkı koyan bir ayrıntı aslında, maliyeti düşürüyor. Bizim şu anda biliyorsunuz doğalgazı aldığımız fiyatlar, sattığımız fiyattan daha yüksek. Bu, o aradaki makası biraz daha kapatıyor. O yüzden bu tesisler, Türkiye'nin petrolde can damarı olan bir tesisimiz."