BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

İşte Iraktaki ilk hedefler

Bayramdan sonra tezkere Meclis'te. Irak'a girmek an meselesi. İşte ilk hedefler;

Abone ol

Hükümet, terör örgütü PKK'ya yönelik sınır ötesi harekât için TBMM'den yetki almaya hazırlanırken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hükümetten gelecek talimat üzerine Kuzey Irak'ta vurabileceği olası hedeflerin, karadan PKK'nın sınırdaki kampları Haftanin, Sınaht, Zap, Hakurk, Gara ve Metina, havadan Kandil Dağı olacağı belirtiliyor.

Şırnak'ın Uludere ile Hakkâri'nin Çukurca ve Şemdinli bölgesine kadar uzanan 300 kilometrelik sınır şeridine konuşlanan binlerce asker, Kuzey Irak topraklarına girmek için emir bekliyor. Sınır hattındaki stratejik noktalar zırhlı birliklerce tutulurken, tanklar araziye yayıldı.

İki koldan harekât

TSK'nın olası Kuzey Irak harekâtını karadan ve havadan gerçekleştireceğini kaydeden uzmanlar, kara harekâtının iki koldan yürütülmesinin söz konusu olabileceğini belirtiyor.

Bu uzmanlara göre Şırnak ve Hakkâri'de kurulacak harekât merkezi, Uludere, Çukurca ve Şemdinli ilçelerindeki ara merkezleri harekete geçirecek.

Bölgeye ilk olarak özel harekât birlikleri ile jandarma komando timlerinin helikopterlerle indirilebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, diğer birliklerin Suriye sınırından başlayarak İran sınırına kadar uzanan bölgede görev üstlenebileceğini kaydediyor.

Önce örgütün ana karargâhlarının bulunduğu sınırdaki Haftanin, Zap ve Hakurk bölgelerinin hedef alınabileceği, daha sonra iç kesimlerde yer alan Metina, Bamerni ve Gara dağlarındaki hedeflere yönelik karadan ve havadan çıkarma yapılabileceği belirtiliyor.

Örgütün yönetim merkezi olarak kullandığı, yönetici kadroların da faaliyet gösterdiği İran sınırındaki Kandil Dağı'nın, ilk etapta havadan vurulacak hedeflerin başında yer alacağı ifade ediliyor.

Geniş çaplı operasyon

TSK'nın Kuzey Irak topraklarında yapacağı olası operasyonun çapının çok geniş tutulacağı ve iç bölgelere kadar inileceği belirtiliyor. Örgütün Kuzey Irak'ın iç bölgelerindeki dağlık alanlarda da üslendiği dikkate alınarak, harekâtın özellikle Dohuk, Akre, Mergasor, Barzan ve Diana bölgesine kadar genişletilebileceği bildiriliyor.

TSK'nın Kandil Dağı'na yönelik bir karadan harekâtının olası görülmediği ancak operasyonun daha da derinleştirilmesi halinde harekâtın Kandil bölgesindeki Hacümran ve Hınıre noktalarına genişleyebileceği öne sürülüyor.

(Milliyet)