BIST 9.748
DOLAR 35,19
EURO 36,61
ALTIN 2.946,89
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İşte hükümetin ÖYM kararı

Cemaatin ÖYM'lerle ilgili itirazları etkili oldu. Başbakan Yardımcısı Arınç, böyle bir düzenlemenin olmadığını söyledi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni yargı pakatende Özel Yetkili Mahkemeler'in  kaldırılmasıyla ilgili bir şeyin olmadığını açıkladı.

Arınç, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesiyle ilgili bir çalışmanın taslak olarak da, tasarı olarak da şu anda mevcut bulunmadığını söyledi. Gülen Cemaati'ne yakın yayın grupları, son günlerde 250. maddenin değiştirileceği yönünde iddiaları gündeme getirmiş ve Özel Yetkili Mahkemeleri'nin kalkması halinde darbe dönemlerine yeniden kapı aralanacağı yönünde muhalefet etmişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Arınç, toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, insan hakları ve basın ifade özgürlüğü bağlamında Türk Ceza Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bilgi sunduğunu söyledi.

"ŞEHİT AİLELERİ İÇİN YASAL DÜZENLEME" 
 
Toplantıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarına tanınan hakların düzenlenmesi ve ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bir sunum yaptığını bildiren Arınç. ''Bildiğiniz gibi Sayın Başbakanımızın da geçmişte yaptığı açıklamalarla, şehit yakınları, gaziler ve aileleri ile terör mağduru sivillere sağlanan mali ve sosyal hakların iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Bununla ilgili tasarı da olumlu bulundu ve imzaya açıldı'' diye konuştu.
 
"ÖYM İLE İLGİLİ BİR DÜZENLEME YOK"
 
Arınç, ''4. Yargı Paketi'nde, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması ile ilgili bir düzenlemenin olup olmadığının'' sorulması üzerine şunları söyledi:
 
''4. Yargı Paketi dediğimiz konu görüşüldü. Bazı konularda daha çok katkı yapılması hususunda arkadaşlarımızın teklifleri ve tavsiyeleri oldu. Onların ikmalini takiben TBMM'ye gönderilecek. O yüzden içeriği hakkında size detaylı bilgi vermeyeceğim ama AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği kararların önlenmesine yönelik, aynı zamanda insan hakları alanındaki standartlarımızı yükseltme amaçlıdır.
 
Sizin sorduğunuz özel hususla ilgili olarak 4. Yargı Paketi içerisinde hiç bir husus yer almamaktadır. Yani özel yetkili mahkemeler, CMK'nın 250, 251 ve 252. maddelerine yönelik 4. Yargı Paketi içerisinde hiç bir husus yer almamaktadır.''

"SES KAYITLARI YAYINLAMAK YASAK" 
 
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ''3'üncü yargı paketinde bazı suçların cezalarını indiren ve suçun unsurlarını daha da netleştiren bir madde var. Bazı maddelerde de özel hayatın gizliliğini ihlal etme konusundaki maddelerde cezayı ağırlaştırma var. Bu yeni bir olay değil. Bu, 'basına sansür' olarak nasıl algılanır onu da bilmiyorum. Çünkü herkesin özel hayatı çok önemlidir, kutsaldır ve bütün kanunlarda da özel hayatın gizliliğinin korunması amaçlanmıştır'' diye konuştu.
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Arınç, bir soru üzerine kürtaj ve sezaryenle doğum konularıyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın bir sunum yapmadığını belirterek, ''Hayır hiçbir sunum olmadı ve hiçbir konuşma geçmedi'' dedi.
 
"İKİNCİ AÇILIM PAKETİ YOK"
 
Arınç, ''İkinci açılım paketiyle ilgili bir düzenleme beklentisi var. Bununla ilgili bir konu görüşüldü mü?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
 
''İkinci açılım paketi diye bir paket söz konusu değil. Bu bir süreçtir. Süreç hiç kesintiye uğramadan devam ediyor. Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir Atalay'ın iki televizyon kanalındaki konuşmalarına yönelik bu gelişmeyi soruyorsunuz. Bugünkü Bakanlar Kurulumuz'un gündeminde 'ikinci açılım paketi' diye hiçbir şey söz konusu olmadı ve buna yönelik bir görüş alınmadı.''
 
Hükümet Sözcüsü Arınç, tiyatroların özelleştirilmesine yönelik bir çalışmanın yürütüldüğünü hatırlatarak, konunun Bakanlar Kurulu'nda tartışılıp tartışılmadığına ilişkin bir soru üzerine, konunun Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmediğini belirterek, ''Bu tür konuların her Bakanlar Kurulu'nda konuşulması, görüşülmesi mümkün değil; doğru da değil'' dedi.