BIST 9.609
DOLAR 34,64
EURO 36,47
ALTIN 2.935,85
HABER /  SAĞLIK

İşte horlama ve uyku apnesi testi

Horlama deyip geçmeyin. Horlayana sakın gülmeyin. Horlama uyku apnesi denilen tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir. Nefes almanın tehlikeli biçimde kesilmesidir; mutlaka okuyun..

Abone ol

İleri derecede horlama, uykunuz süresinde nefes alıp vermenizle ilgili ciddi bir sorununuz olduğunun habercisi olabilir. Horlama, tıkanmaya meyilli bir hava yolunun belirtisidir. Gerçekte horlama sesleri, daralmış hava yollarında vücudun ekstra  efor sarfederek  nefes almaya çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Horlama çoğu zaman alay konusu edilse de aslında uyku apnesi denilen tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir. Unutmayın; horlama nefes alıp vermenin tehlikeli biçimde kesilmesidir.

Peki horlama nedir? Neden olur? Uyku apnesi'nin semptopları nelerdir? Bir test yapıp uyku apnesi olup olmadığınızı ölçmek ister misiniz? Acıbadem Hastanesi uzmanlarından merak ettiklerinizin cevabı...

HORLAMA NEDİR? NEDEN OLUR?

Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğunda ortaya çıkan gürültü biçiminde ki sese horlama denir. Dilin arkası ve yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üstüne geldiğinde solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır. Horlayan biri aşağıdaki problemlerden en az birine sahiptir.

  1. Dil ve boğaz kasları gerginliği azalmıştır. Gevşek kaslar sırt üstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol yada ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı olarak yine horlama görülebilmektedir.
  2. Boğazdaki dokuların aşırı büyük olması. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sık rastlanan horlama nedenidir. Şişman insanlarda kalın boyun dokusu sebep olarak gösterilir. Kist ve tümörlerde nadir olarak bu yolla horlama yapabilmektedir.
  3. Yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması boğaza doğru hava yolunu daraltır. Hava yoluna sarktığı için bir valv gibi horlamaya neden olur.
  4. Burun tıkanıklığı olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollabe olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar. Bu durum neden bazı insanların sadece alerjik dönemlerde veya grip, sinüzit olduğu zamanlarda horladığını izah etmektedir. Burun deformasyonları bu tip burun tıkanıklığı nedenleri olarak bilinir. Deviasyon burun orta bölmesinin yan taraflara taşması olarak tanımlanır. Burun içi deformasyonları içinde en sık rastlanılanıdır.

UYKU APNESİNİN SEMPTOMLARI NELERDİR?

Uyku Apnesi’nin semptomları arasında  horlama, ileri derecede  gündüz uyuklama  hali, kilo alma, seksüel disfonksiyon, sabah başağrıları ve depresyon sayılabilir. Eğer tedavi  edilmezse Uyku Apnesi, sıklıkla  yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felçlere  neden olabilir. Aşağıdaki testi yapın ve şüpheye düşüyorsanız; doktorun yolunu tutun...

İŞTE UYKU APNESİ TESTİ!

Eğer aşağıdaki sorulardan iki veya daha fazlasına “her zaman” ve “sıklıkla” yanıtını veriyorsanız  lütfen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman  hekimlerine danışınız.

 

 

Her zaman

Sıklıkla

Nadiren

Rahatsız uyku

Horlama

Gündüz uyuklama  hali

Gündüz çok çabuk uykuya dalma

Gündüz uyanıklık halinin azalması

Çabuk sinirlenme ve uyarılma

Sabah başağrıları

Unutkanlık

Huy değişikliği

Ansiyete ve depresyon

Sekse karşı ilgi azalması