BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İşte havayla çalışan motor

Manisalı marangoz Hasan Hüseyin Toğan, kendi ürettiği havanın sirkülasyonuyla çalışan motor yaptı. Toğan, toplama parçalarla tasarladığı mot...

Abone ol

Manisalı marangoz Hasan Hüseyin Toğan, kendi ürettiği havanın sirkülasyonuyla çalışan motor yaptı. Toğan, toplama parçalarla tasarladığı motorun otomobillerde de kullanılabilmesi için destek bekliyor.
Manisa’nın Gördes ilçesinden 7 sene önce merkeze gelerek marangoz atölyesi kuran 55 yaşındaki Hasan Hüseyin Toğan’ın toplama parçalarla tasarladığı aletler dikkat çekiyor. Maddi imkansızlıktan dolayı birçok marangoz aletini eski matkaplar, süpürge makinesi ve hurda parçalarla yapan Toğan, en büyük destekçisinin eşi Nilüfer Toğan olduğunu söyledi. Son olarak tasarladığı havayla çalışan motoru tanıtan Toğan, imkan verilirse bu motorun otomobillerde de kullanılabileceğini ifade etti. Küçük bir hava basıncının tetiklemesi sonrası kendi ürettiği havanın sirkülasyonuyla çalışan motorun başta hava kirliliği olmak üzere petrol savaşlarının da önüne geçeceğini kaydeden Toğan, topluma faydalı işler yapmak için çabaladığını dile getirdi. Motoru sadece hava ile çalıştırdığını anlatan Toğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Topluma gerçekten faydalı olması için düşünerek yaptım. Bir motosiklet motoru ya da araba motoru ile aynı sistemde çalışıyor. Fakat tek özelliği içerisine yani beynine girmiş olduğu havayı daha şiddetli bir akım haline getirerek pistonun hızlı bir şekilde vurmasını bunun sayesinde de motorun çalışması sağlanıyor. Geniş kapsamlı bir imkanım yok. Hatta makinelerim yok. Bu motoru yapabilmek için teorik anlamda bir ay düşündüm. Bir hafta içerisinde de hayata geçirdim.”

“MOTOR ÇALIŞTIĞI SÜRECE HARCADIĞI HAVAYI ÜRETECEK”
Tasarladığı motorun kendinden soğutuculu ve kendi havasını kendisi üreten hava sistemiyle çalıştığını anlatan Toğan, şunları söyledi: “Motorun çalışması için iğne ucu kadar bir hava gerekiyor. Bu sistem otomobillere de uygulanabilir. Tabi ki otomobile daha büyük boyutlarda depo yapılması gerekiyor. Motor çalıştığı sürece harcadığı havayı üretecek. Sadece çalıştığı zaman bir basınçlı hava yeterli. Hatta hava dışarıya kaçmadığı sürece bu bir-iki ay yeterli. Motorda zaten kendini dışarıya kapatıyor. Biri gelir sponsor olursa ben yardımcı olurum. ‘Senin bu konuda düşünceni, bu hayalini araba motoruna taşıyalım.’ derse kendi arabamızın motorunu yaparız.”
(İHA)