İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, geleceğin İstanbul'unu anlattı.
Abone olİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geleceğin İstanbul'unu tasarladıklarını, kentte bir yandan çağdaş yeni merkezler oluştururken, diğer yandan da kenti yenileme sürecini tamamlayacaklarını dile getirerek, “İstanbul'u daha çok nitelikli iş gücünün bulunduğu, yönetim, finans, fuar ve kongre merkezi haline getirme noktasında adımlar atıyoruz” dedi.
Topbaş, İstanbul'un her şeye rağmen mükemmel bir kent ve dünya ile mukayese edilmeyecek kadar güzel olduğunu ifade ederek, “İstanbul, her şeye rağmen geçmişinden bu güne kadar bu güzelliğini taşıyor” diye konuştu.
İstanbul'un, son 50 yılda 13 milyon göç aldığını ve bunun sonucunda da gelişigüzel yerleşmenin getirdiği sorunları yaşadığını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:
“Gençliğimden beri hep şunu düşünmüşümdür, tarihi yarımada başta olmak
üzere kent farklı gelişemez miydi? Şimdi sorumluyum, bunu yapmak
zorundayım ve bir merkez kurdum.
Önemli bir deprem geçiren kentin deprem riskini kent lehine kullanmayı düşündüklerini anlatan Topbaş, “İnsanları mağdur etmeden, bir dönüşüm sistemi içine sokarak yeni bir kent yaratmayı, kentin yeni yerleşim ve gelişim alanlarını yapılan planlar çerçevesinde disipline ederek yönlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.
KENT YENİLENİYOR
“İçinde yaşayan insanları mağdur etmeden kenti yenilemeye doğru gidiyoruz” diyen Topbaş, bunun ilk örneğine Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde başladıklarını, Kiptaş kanalıyla burada yaşayanlara konutlarını vermek suretiyle mahallenin yenileneceğini anlattı. Topbaş, “Modern medeniyetin ölçülerinin en iyi şekilde korunduğu, 2010 kültür başkentine yakışır ve yaraşır bir İstanbul'u oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Kentin bundan sonra göç almaması için çalıştıklarını da dile getiren Topbaş, Kiptaş ve TOKİ'nin konutlarını belli bir süre kentte yaşayanlara sattığını da hatırlattı.
TARİHİ YARIMADA VE PRESTİJ YAPILARI BÖLGESİ
Tarihi yarımadayı ele aldıklarını ve başta Süleymaniye bölgesi olmak üzere bir yenileme sürecini başlattıklarını dile getiren Topbaş, şöyle devam etti:
“İstanbul, tarihi yarımadasıyla, o güzelliğiyle, o ihtişamıyla, minareleriyle, o siluetiyle mutlaka korunmalı. Galata bölgesindeki Galata Kulesi de tarihi yarımadanın karşısında önemli bir yerleşim alanı. İstanbul'u, Haliç'i tamamlayan önemli bir öge. Ama bir bakıyorsunuz ki, Galata'da Odakule gibi, Tepebaşı'ndaki otel gibi, Taksim'deki oteller gibi Galata Kulesi ile yarışan yapılar yapılmış.
Levent bölgesinde rezidanslar, gökdelenler, plazalar, büyük yapılar yapılıyor. İstanbul'da prestij yapıların olabileceği bölge olarak Bahçeşehir bölgesinde ticari bir merkez, Kartal alt bölgede gökdelenlerin ve prestij yapılarının olacağı bir bölge oluşturarak, kentin merkezlerini dağıtmaya çalışıyoruz. Böylece İstanbul'un eski yerleşim alanını etkileyecek büyük yapılar olsun istemiyoruz. Modern yerleşim alanları, modern kent merkezleri oluşturmaya çalışıyoruz.”
TRAFİK DENETİMİ YERELLEŞMELİ
Trafik denetiminin yerelleşmesini istediklerini de ifade eden Topbaş, trafik kontrolünü almak istediklerini, bunun hazırlıklarını yaptıklarını dile getirdi.
Kentin ulaşımda önemli bir sorunu olan otoparklarla ilgili de çalışmalarının bulunduğunu belirten Topbaş, değnekçi olayının yüzde 90 oranında bittiğini, kurdukları İspark adlı şirketin kazancıyla da otopark inşaatlarına başlandığını anlattı.