BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

İşte estetik yasağına girenler

Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Teoman Doğan, hiçbir koşulda estetik operasyon uygulanmayacak kişileri anlattı.

Abone ol

Doğan, obezite (şişmanlık) hastalarının, bağımlılık (alkol ve uyuşturucu) tedavisi görenlerin, belli sağlık sorunları olanların, intihar eğilimli kişilerin ve çocuklar ile ergenlerin asla estetik operasyona tabii tutulmaması gerektiğini aktardı.

Günümüzde her kesimden, yaştan ve cinsiyetten birçok kişi estetiğe başvuruyor.

Op. Dr. Teoman Doğan, herkesin bu uygulamalar için uygun olmadığını şöyle ifade ediyor:

"Kişiler bizlere başvururken elbette öykülerini dinliyoruz. Sadece niçin bu ameliyata ihtiyaç duyduklarını tespit etmek yeterli değildir. Kişinin içinde bulunduğu psikolojik durum veya yaşadığı fiziksel bir rahatsızlık biz hekimleri uygulamadan alıkoyabilir. Başvuranlar genellikle uygulamaların maddi yönü veya uygulama sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyonlar üzerinde duruyor. Ancak ben şahsen çokça her bireyin hikâyesini irdeliyorum."

İntihar eğilimi olanlar

Op. Dr. Doğan, intihar meyilli hastalara asla uygulamada bulunulmaması gerektiğini şöyle açıklıyor:

"Hastayla tanışma süreciniz çok önemli. Bu süreçte yaptığınız sohbetlerde ruh hali, hayalleri ve elbette talepleri hakkında mümkün mertebe çok bilgi almalısınız. Tabii ki uzman olarak gözlemlemek de gereklidir. Psikolojik olarak destek alması gerekenleri ayrımsamanız da bu şekilde mümkündür. Örneğin, ağır depresyon yaşayan bir kişi kendini belli eder. Ya da intihar eğilimi olan birisi. Zaten bu kişilerle yapılan konuşmalarda mutlaka umutsuzluk, derin korkular ve hatta ölüm geçiyor ki bizler için kırmızı alarm demektir. Bu kişilere estetik müdahalede bulunmak doğru değildir. Kesinlikle faydasına değil zararına olacaktır. Çünkü kendinden emin, sağlıklı düşüncelerle size gelmemiştir. Biz çok emin, kararlı olana bile biz emin olana kadar konuşup, ne yaşayacağını çok ayrıntılı bir şekilde anlatıyoruz ki yapmamız gereken budur."

Bağımlık tedavisi görenler

Alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak üzere tedavi gören kişiler Op. Dr.Doğan'ın, estetik operasyon uygulanmaması gereken kişiler olarak nitelediği listede yer alıyor. Doğan, bu grubu da şu şekilde anlatıyor:

"Alkol ve uyuşturucu fiziksel ve psikolojik olarak uzun süreli hasarlar bırakır. Bu dertlerden mustarip kişiler profesyonel destek almaya başladıklarında da yine ciddi zamana ihtiyaç duymaktadırlar. Öyle ki, aldıkları tedaviye rağmen bağımlılığın nüksetme riski yüksektir. Şimdi bu kişiler estetik cerrahlara başvurduklarında yine tıpkı intihar eğilimi olan grupta olduğu gibi hekim olarak insani ve etik açıdan çok büyük bir risk altına girmek zorunda kalırsınız. Bu kişilerle hekim olarak doğru ilişkilenmek gerekir. Bağımlılıklarından kesinlikle kurtulduklarına emin olmadan müdahalede bulunulmamalıdır. "

Obezite (şişmanlık) de estetiğe engel

Yüzyılın en ciddi sağlık sorunlarından biri olarak nitelendirilen obezite (şişmanlık) için Op. Dr. Teoman Doğan, şunları belirtiyor:

"Obezite beraberinde birçok ciddi hastalığı da getirebilen kronik bir sağlık problemidir. Obezite hastası olan birinde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalığı, inme, hatta kanser dahi görülebilir. Bu rahatsızlığı taşıyan insanları estetik operasyonlara tabi tutmak risklidir. Özellikle obezitesi çok ciddi boyutlarda seyreden kişilerin daha ameliyat masasında sorunlar yaşaması kaçınılmazdır. Ayrıca bu kişilerin de psikolojik durumları çok hassas noktalarda seyreder. Bunu da göz ardı etmemek gerekir."

Şeker hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları
Dr. Doğan bazı sağlık sorunları olan hastalara da estetik yapılmasının sakıncalı olduğunu söylüyor: "Örneğin ben şeker hastalığı olan hiç kimseye estetik ameliyat yapmıyorum. bu hastalık yara iyileşmesini etkiliyor ve iltihaplanma riskini arttırıyor. şeker hastalığı dışında, kalp krizi geçirmiş olmak, bypass lı olmak, böbrek yetmezliği ya da böbrek nakli hastaları gibi ciddi hastalıklarda da bence estetik ameliyatlar doğru olmaz. en küçük bir risk bile almak bu tür durumlarda bence anlamsız."

Çocuklara sadece "Kepçe Kulak" ameliyatı

Ergen genç kızlara ebeveyn izniyle sadece "meme küçültme"

Op. Dr. Doğan, çocuklar ve ergenler konusunda da dikkatli olmak gerektiğinden şöyle bahsediyor:

"Çocuklara ve ergenlere kesinlikle estetik müdahalede bulunulamaz. Hem gelişim çağı tamamlanmamıştır hem de etik olarak doğru değildir. Yalnız çok ciddi bir kepçe kulak sorunu veya 16 yaştan küçük olmaması kaydıyla aşırı büyük göğüslü ergen kızlarımızda meme küçültme operasyonu mümkündür. Tabii bunlar için ebeveyn izni şarttır."