BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.955,99
HABER /  DÜNYA

İşte Esad vahşetinin resmi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yarattığı vahşetin dozu giderek artıyor... İşte komşu Suriye'deki son tablo...

Abone ol

Suriye'de 11 aylık isyanın en kanlı gününde en az 200 kişi hayatını kaybetti. Esad'ın askerleri Humus'u gece boyu bombaladı.

BM Güvenlik Konseyi, yüzlerce kişinin öldüğü katliamın ardından Suriye'deki şiddeti kınamak için toplandı. Ancak Rusya ve Çin'in vetosuyla karar yine suya düştü.

Suriye'de 'isyanın başkenti' olarak anılan Humus önceki gece korkunç bir katliama sahne oldu. 11 aylık ayaklanmanın en kanlı gününde, Beşar Esad rejimi güçlerinin havan topları, tanklar ve makineli tüfeklerle düzenlediği saldırı sonucu kent savaş alanına döndü, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu en az 200 kişi hayatını kaybetti. Yaşananların 1982'de Müslüman Kardeşler'in başlattığı ayaklanmanın rejim güçleri tarafından baştırılması sonucu 20 bin kişinin öldüğü Hama katliamının 30'uncu yıldönümüne denk gelmesi ise acı bir rastlantı oldu. Humus sakinleri ve muhaliflerin haber ajanslarına telefonla aktardıklarına göre bombardıman cuma gecesi saat 02.00 civarında başladı ve cumartesi sabah erken saatlere kadar devam etti.

Dış mahallelerden havan topu yağmaya başlarken yüksek binalardan da makineli tüfeklerle ateş açıldı. Saldırı Humus'un Bab Tadmour, Bab Dreib, Karm el-Şami mahallelerinde eş zamanlı yürütülürken en büyük katliam El Haldiye bölgesinde yaşandı. İçinde ailelerin bulunduğu 36 ev yerle bir oldu, iki cami ve bir hastane yıkıldı. El Haldiye sakinleri, durmaksızın havan toplarının yağdığı cehennem gecesinde evlerinin bodrumlarına ya da alt katlara saklanarak sabaha kadar dayanmaya çalıştıklarını anlattılar.

EVLERİNİN ÜZERİNE BOMBA YAĞDI

AP ajansına konuşan Muhammed adlı bir bölge sakini "Evde otururken birden havan topları yanımızdaki evlerin üzerine düşmeye başladı.

Saldırıyı provoke edecek hiçbir şey yoktu, gösteri bile yapılmamıştı. Bu tam bir felaket, yaşananları anlabilecek başka bir kelim

e bulamıyorum" dedi.

KATLEDİLİYORUZ

Ammar adlı bir Humuslu ise "Bunun gibi bir iki ge

ce daha geçirirsek Humus tamamen haritadan silinir. Biz burada katlediliyoruz, Güvenlik Konseyi nerede?" diye seslendi. Adını açıklamayan bir Humuslu ise "Bu akşam 336 patlama yaşandı. Gece boyunca sokakl

ardan kadın ve çocuk sesleri yükseldi. Kent kanıyor" dedi.

Üç saat süren bombardımanın dün sabaha karşı durmasının ardından Humuslular sokaklara çıkarak yıkık binalar arasında akrabalarını ve yakınlarını aramaya başladılar. Birçok etnik köken ve dini barındıran Humus'ta kilise çanları ve ezan sesleri birbirine karışırken cenaze işlemleri başladı. Suriye Devrimi Genel Komisyonu'ndan Hadi Abdullah, "Yaklaşık 200 şehit kentteki Özgürlük Parkı'na gömülecek" dedi. Humuslular 1300'den fazla yaralı olduğunu, hastaneler ve tıbbi malzemelerin yetersiz kaldığını söylediler.

İLK KİM BAŞLATTI?

Milliyet'in haberine göre, muhalifler yaşananları 'rejimin katliamı' olarak adlandırsa da Humus'taki şiddeti neyin tetiklediği bilinmiyor. Esad yönetimi ise sivilleri taraf değiştiren askerlerin oluşturduğu Suriye Özgür Ordusu'nun öldürdüğünü, yaşananların BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülecek olan tasarı öncesinde düzenlenen bir provokasyon olduğunu savundu. El Cezire'nin Lübnan muhabiri Mysa Khalaf de Suriye'deki kaynaklarının Humus'taki bombardımanın taraf değiştiren askerlerin Suriye ordusunun kontrol noktalarına saldırarak 10 askeri öldürmesinin ardından başladığını söylediğini aktardı.

BM'DE BEKLENEN OLMADI

Suriye'de isyanın en kanlı günü yaşanırken BM Güvenlik Konseyi'nde gündem Batı desteği ile Arap Birliği tarafından hazırlanan karar tasarısıydı. Beşar Esad'a yönetimden çekilerek yetkilerini yardımcısına devretmesi çağrısında bulunan tasarı dün oylamaya sunuldu. Ancak beklenen oldu, tasarıya karşı çıkan ve oylamaya geçilmeden önce değiştirilmesini isteyen daimi üye Rusya ve Çin veto yetkilerini kullanarak tasarının geçmesini engelledi. 15 üyenin bulunduğu konseydeki diğer ülkeler ise tasarıya 'evet' oyu verdi. 

RAKAMLARLA KATLİAM

BM'ye göre Suriye'de mart ayında başlayan ayaklanmada bugüne kadar 6 bin kişi öldü. En az 5 bin kişinin de tutuklandığı düşünülüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Humus'taki olaylarda 99 kadın ve çocuk öldürüldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi önceki gece 237 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Muhalifler bu sayının 400 olduğunu söylüyor.