Ergenekon'da Doç. Dr. Emin Gürses, Bülent Akar 1 numarayı tarif ederken ilginç bir ismi söylüyor. Aslında o isim çok tanıdık!
Abone ol Ergenekon İddianamenin 902. sayfasında yer alan, Doç. Dr. Emin Gürses’in Bülent Akar adlı kişiyle yaptığı telefon görüşmesine göre, emekli Orgeneral Şener Eruygur’un “1 numara”, Veli Küçük’ün ise “10 numara” olduğu iddia ediliyor."60-65 yaşlarında, sarı saçlı, göçmen tipli, saçları seyrek, sert mizaçlı, bıyıksız, sakalsız, nizami, her gün traş olan birisi..."
Ergenekon terör örgütünün "bir numarası" iddianamede böyle tarif ediliyor. Tarifi yapan tanıklardan "Ergenekon'un Çöküşü" kitabının yazarı Zihni Çakır.
İddianamede terör örgütü Ergenekon'un liderine ilişkin en detaylı bilgiyi 911'inci sayfada yer alan ifadesinde o veriyor. İşte Çakır'ın ağzından "bir numra"nın detayları:
"Muzaffer Tekin'e benziyor, ancak Muzaffer Tekin'den daha zayıf. 2 kızı var. 1997 yılında kızlarının biri üniversite de okuyordu ama hangi bölümde bilmiyorum. Diğer kızı ise Dikmen'de lise 2'nci sınıfta okuyor."
Çakır, "bir numara"nın Dikmen Öveçler'de bir apartmanın giriş katında oturduğunu, 1998 yılı şubat veya mart ayında evini taşıyacağından dolayı hamal olarak 3 kişiyi araba ile götürüp bıraktığı için bildiğini, evini il dışına taşıyacağını söylediğini de ifadesinde aktarıyor.
Çakır örgüt liderine, Türkeli gazetesine gelen ve kendisine emekli Tuğgeneral olarak tanıtılan Ahmet Cinali, Taner Ünal ve adını hatırlamadığı bazı astsubayların direkt "bir numara" diye hitap ettiklerini belirtiyor.
Zihni Çakır, "bir numara" ve Ahmet Cinali'nin etkilerini ve nerelere nüfuz edebildiklerini özellikle 28 Şubat sürecinde çok iyi gördüğünün de altını çiziyor.
Çakır, "bir numara"nın kendisine bilgisayar ortamında yazdırdığı ve kendi el yazısından çıkma bazı metinlerin o dönem yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında görüşülmüş konular olarak bildiri metnin de yer aldığını belirtiyor.
Emekli Orgeneral Şener Eruygur kimdir?
Mehmet Şener Eruygur 17 Haziran 1941 yılında Erzurum'da doğmuştur. Lise tahsilini Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamış ve 1960 yılında Topçu Subayı olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun olmuştur.
1961 yılında Topçu Okulu'nu bitiren Orgeneral Eruygur, 1971 yılına kadar çeşitli Topçu Birliklerinde Takım ve Batarya Komutanı ile Karargah Subayı olarak hizmet etmiştir. 1971 - 1973 yıllarında Kara Harp Akademisi öğrenimini tamamlamıştır. 1973 - 1974 Öğretim Döneminde Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitiren Org. Eruygur, 1975 yılında NATO Savunma Kolejinden mezun olmuş ve 1976 yılına kadar çeşitli Kıt'a ve Karargah görevlerinde bulunmuştur.
1976 - 1978 yıllarında Bükreş Kara Ataşeliği yapmış ve daha sonra sırasıyla; 5'inci Kolordu Topçu Grup Komutanlığı ve 105'inci Topçu Alay Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği ve 1'inci Ordu Harekat Başkanlığı görevlerini ifa etmiş ve 1987 yılında Tuğgeneralliğe yükselmiştir. Bu rütbe ile Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı ve 49'uncu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1991 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral Eruygur, 1991 - 1993 yıllarında Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı, 1993 - 1996 yıllarında Topçu Füze Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı yapmıştır. 1996 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; 5'inci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerini yürütmüştür.
4 Ağustos 2000 tarihinde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevine atanmıştır. Yüksek Askeri Şura'nın 31 Temmuz - 3 Ağustos 2002 tarihleri arasında Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yaptığı Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararla atandığı Jandarma Genel Komutanlığı görevinin ardından emekli olmuştu.
Emekli olduktan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) genel başkanlığı görevi yapmaya başladı.
Eruygur, Mukaddes Eruygur ile evli olup, iki çocuk babasıdır. Fransızca ve İngilizce bilmektedir.
Ergenekon Soruşturması
Ergenekon soruşturması kapsamında 01 temmuz 2008 günü gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen emekli orgeneraller Hurşit Tolon ile ADD Başkanı Şener Eruygur'un dosyaları hakim tarafından 7 saat incelendikten sonra Tolon ve Eruygur sorgulanmak üzere mahkemeye alındı. 1.5 saat ifade veren Tolon’un ifadesinin tamamlanmasının ardından 06 Temmuz 2008 günü saat 01.45’te “terör örgütü lideri olmak”la suçlanan Eruygur ve Tolon’un tutuklandığı açıklandı. İki emekli general Metris Cezaevi’ne gönderildi.
Akar’ın ifadesindeki ilginç iddialardan biri de, örgüt yönetim kadrosunda Abdullah Öcalan isminin yeralması.
İddianamede şöyle deniyor: “Bülent’in Veli Küçük’ün on numaralı adam olduğundan bahsettiği, bir numaranın Şener Eruygur olduğunu, listede Abdullah Öcalan’ın da bulunduğunu, Mehmet Ağar’ın da listede 3 veya dördüncü şahıs olduğunu...”
1 Numaranın eşgali
Teknik takip sırasında adı geçen ve bazı sanıkların ifadelerinde 1 Numara olarak nitelenen örgütün lideri hakkında en ayrıntılı bilgiyi, tutuklu sanıklardan "Ergenekon’un Çöküşü" kitabının yazarı Zihni Çakır verdi. Zihni Çakır "Onun gücünü özellikle 28 Şubat döneminde iyi gördüm" dediği ’1 Numara’yı şöyle tarif etti:
"1 Numara hitap ettikleri kişinin adı görüşmelerde Doğu Bey, Hayrettin Bey ve Sadullah Bey diye geçti. Türkeli Gazetesi’ne sık sık gelen 1 Numara, 60-65 yaşlarında, sarı saçlı, göçmen tipli, saçları seyrek, sert mizaçlı, bıyıksız, sakalsız. Çevresi kendisine "Komutanım" diye hitap ediyor. 1 Numara tip olarak sanıklardan Muzaffer Tekin’e benziyor, ancak ondan daha zayıf. Hiçbir gazetede resmini görmedim. Telefon kullanıyor, ancak telefon numarasını kimseye vermiyor."