BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

İşte Erdoğan'ın ABD'ye gidiş nedeni

Sözde soykırım tasarısının ABD alt Meclis'inde geçmesinin ardından Erdoğan'ın ABD'ye gidip gitmeyeceği çok konuşuldu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak ve temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitti.

Özel uçak ''Ana'' ile saat 13.45'de İstanbul'dan Dublin aktarmalı olarak ABD'ye giden Başbakan Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile kalabalık bir heyet de ABD'ye gitti.

BU TÜR KARARLAR BİZİ BAĞLAMAZ

Sözde soykırım tasarısının ABD alt Meclis'inde geçmesinin ardından Erdoğan'ın ABD'ye gidip gitmeyeceği çok konuşulmuştu. Erdoğan bu konuda "Bu olay bizim de tasvip etmediğimiz gerekli tavrı koyduğumuz bir süreçti. Belli bir yumuşamayı görüyoruz. Bu tür kararlar bizi bağlamaz. Türkiye bu konuşlarda tavırlıdır güçlüdür. Biz diyoruz ki bu tür olaylar parlamentolarda çözülemez." dedi.

BAYKAL CUMHURBAŞKANINI SİYASALLAŞTIRMAK İSTİYOR

Başbakan Erdoğan, Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak ve temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, CHP lideri Baykal'ın üzerinde uzlaşma sağlanamayan 3 maddenin anayasa değişiklik paketinden ayrılarak tek başına halkoyuna sunulması yönündeki önerisi ile ilgili olarak, öncelikle, yazılı ve görsel medyayı ''hassasiyete'' davet ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

''O da şudur; Cumhurbaşkanımızın görevi nerede başlar nerede biter? Bir defa bunu belirlememiz lazım. Şu anda Cumhurbaşkanımız yasama organının başında değil. Yasama organı çalışmasını yapacaktır. Ondan sonra kanunlaşacaktır ve sayın Cumhurbaşkanımıza gidecektir. Cumhurbaşkanımız ondan sonra bu yasada yanlışlıklar veya eksiklikler var mı yok mu inceledikten sonra ya iade eder Meclis'e veya onaylar.

Şimdi bir defa bunu görmeden sayın Baykal nedense sayın Cumhurbaşkanımızı siyasallaştırmanın gayreti içerisine giriyor, onun tarafsızlık ilkesini gölgelemek istiyor. Böyle bir şark kurnazlığının içerisinde. Sayın Baykal'ın yapacağı bir şey varsa bu konuda Meclis Başkanı'ndan yardım istemektir, destek istemektir veya Meclis Başkanı'nın bu konuda devreye girmesini istemektir.''

Başbakan Erdoğan, Deniz Baykal'ın, her hafta TBMM Başkanıyla bir araya gelen CHP'li grup başkanvekillerine konuyu iletebileceğini söyledi.

BİR AÇ OKU, NE VAR NE YOK GÖR

Erdoğan, şunları söyledi:

''Meclis Başkanımız da kalkar hem CHP'nin grup başkanvekilleriyle bu konuyu görüşür hem diğerleriyle bu konuyu görüşür. Burada yapılabilecek bir şey varsa ki bunun şu ana kadar hep istedik, 'katkınız olsun' dedik. Nereyi değiştirelim, bunları istedik. Ama biliyorsunuz, daha verilen teklifin kapağını bile açmadan 'Anayasa Mahkemesine götüreceğiz' dediler. Bir aç oku, ne var ne yok bir gör, ondan sonra bu kararını ver. Okumadan görmeden bilmeden hemen böyle bir adım atılır mı?''

Şimdi yeni bir yaklaşım bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, bu yaklaşımın da birçok yönü bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Yapılan açıklamayı dinlediğiniz zaman, garip garip açıklamalar var burada ... Biz 3 maddenin dışındakilere desteği verelim orada tamam 367'yi sağlayalım ve Meclis'ten böylece geçirmiş oluruz, bunun dışındaki diğer 3 maddeyle ilgili olanı Cumhurbaşkanı iade etsin ve bunları referanduma götürecek şekle dönüştürsün böyle bir yaklaşım tarzı var. Onu referanduma götürelim 3 maddeyi... Şimdi bunları rastgele konuştuğumuz zaman görüntü hoş gibi görünüyor, ama olayın aslı bu değil. Yani eğer böyle bir şey düşünülüyorsa, böyle bir şey yapılacaksa bunun görüşüleceği merci Meclis Başkanımızın başkanlığında grup başkanvekillerinin ortak yapacağı çalışmadır. Eğer böyle bir çıkış varsa, biz buna da varız. Bu tür gayretlerin, çalışmaların içinde varız. Biz her türlü olumlu adımda varız, ama şark kurnazlığına gelince, biz sayın Baykal kadar en az o şark kurnazlığını da biz ona yaparız.''