Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, 2013 Dünya Nüfusunun Durum Raporu’nu açıkladı.<br/>Anadolu Üniv...
Abone olBirleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, 2013 Dünya Nüfusunun Durum Raporu’nu açıkladı.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi’nde yapılan açıklamada, Dr. Zahidul Huque, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun tüm dünyada her yıl düzenli olarak dünya nüfusunun durumunu açıklamak üzere küresel bir rapor yayınladığından bahsetti. Bu raporun çok çok önemli olduğunu kaydeden Huque, bu yılki küresel rapora ergen gebeliklerin konu edildiğini söyledi. Huque, ‘‘Ergen gebelikleri kız çocuklarının üzerinde ölümcül etkilere yol açmaktadır. Her gün gelişmekte olan ülkelerde 18 yaşın altındaki 20 bin kız çocuğu doğum yapmakta ve maalesef her yıl yaklaşık 70 bin ergen de gebelik ve çocuk doğurma nedeniyle ölmektedir. Dünyanın her bölgesinde yoksul, eğitim düzeyi düşük ve kırsal alanlarda yaşayan kız çocuklarının gebe kalma olasılığı, refah düzeyi yüksek eğitimli ve kentlerde yaşayan kız çocuklarına oranla çok daha yüksektir’’ dedi.
TEMEL NEDEN EĞİTİMSİZLİK
Erken yaşta gebelik ve doğumun, anne ve çocuk sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Huque, ‘‘Gebelik her ergen üzerinde büyük etki oluşturmakta ancak 14 yaşındaki veya daha küçük kız çocuklarında bu etki özellikle ağırlaşmaktadır. Her yıl, 14 veya daha küçük yaşlardaki 2 milyon kız çocuğu doğum yapmaktadır. Erken yaşta evlilikler ve gebeliklerin temel nedeni ve sonucu eğitimsizliktir. Bunun sonucunda kız çocukları bir meslek sahibi olma ve çalışma haklarından yoksun bırakılmakta, ekonomik özgürlükleri engellenmektedir’’ diye konuştu.
Dr. Zahidul Huque, Türkiye’de 25-49 yaş aralığındaki kadınların yüzde 25’inin 18 yaşına kadar, yüzde 5’inin de 16 yaşından önce evlendiklerinin belirlendiğini aktardı.
(İHA)