BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  EKONOMİ

İşte dolardaki patlamanın nedeni!

Hürriyet'ten Uğur Gürses, dolarda yaşanan ani çıkışı, sosyal medyadaki söylentilere bağladı.

Abone ol
Dolardaki patlamanın nedeni Fuat Avni mi? Hürriyet'ten Uğur Gürses, dolarda yaşanan ani çıkışın nedenini Twitter fenomeni Fuat Avni'nin etkili olduğunu yazdı. Gürses'e göre Fuat Avni'nin BDDK ile ilgili iddiaları, piyasaların karışmasına neden oldu.

Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Gürses, bugün dolarda yaşanan yükselişte dün akşam sosyal medyada ‘Fuat Avni’ mahlaslı hesapta yazılanların da etkili olduğunu iddia etti. Gürses, Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları söyledi.
 
"Dün akşam sosyal medyada ‘Fuat Avni’ mahlaslı hesapta yazılanlar mali piyasada endişe yarattı. Nedeni; ‘10 bankanın BDDK tarafından izlemeye alınacağı’ iddiası. Bu iddianın yazılmasını izleyen zaman içinde dolar kuru 2.20’ye yaklaşınca ister istemez ‘ne oluyor?’ dedim. Benim gibi ‘ne oluyor?’ diyen birkaç kişi de beni aradı.

YÜZDE 15-20 ETKİLİDİR 
 
Konuştuğum kimi uzman, doların yükselişini uluslararası piyasada doların güçlenmesine bağladı, kimi uzman ise Güney Afrika Randı’ndaki değer kaybının Türkiye gibi diğer gelişen ülke paralarını zayıflattığına işaret etti. Ama dolardaki yükselişi sosyal medyadaki bu iddiaya bağlayanlar azınlıkta kaldı. Yine de “yüzde 15-20 etkilidir” diyenler var.
 
Türkiye bir süredir, hükümetle cemaat arasındaki savaşa tanık oluyor. Bu savaşta, hükümet elindeki tüm araçları kullanıyor. Ama bir taraftan da ‘yan yollara’ sapıldığı, buna örtülü biçimde hoşgörü gösterildiği ve destek verildiği de gün gibi açık. Savaşın sosyal medyada yürüten tarafı var: Troller. Savaşın tarafları, bu trol hesaplarında yazılanları ‘kavgada yumruk sayılmaz’ düşüncesiyle olsa gerek örtülü biçimde onaylıyorlar. Ancak, hukukun üstünlüğünü geçtim, en hassas konularda bile yasanın suç saydığı açıklamalar yapılabiliyor; bir banka için ‘batacak’, ‘mevduat garantisi düşürülecek’ diye sürekli açıklamalar yapılırken, şimdi de karşı taraf ‘10 banka izlemeye alınıyor’ diyerek savaşı bankacılık sistemine zarar verecek bir noktaya taşıyor. Bu durum tehlikeli biçimde tüm sisteme zarar verebilir. Bir bakmışsınız, örtülü biçimde yol verilen bu troller propaganda savaşı yürütürken 90’lı yıllardaki gibi ‘yıkıcı’ bir yola girmiş."