BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,17
ALTIN 2.982,03
HABER /  GÜNCEL

İşte doğalgazı kesilen iller

Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'ın doğalgazda bir sıkıntı olmadığını söylemesine karşın birçok ilde sanayi doğalgazı kesildi. İstanbul'da durum kritik.

Abone ol

İşte doğalgaz kesintisi yapılan iller

İZMİT'TE DEV FABRİKALARIN DOĞALGAZI KESİLDİ

Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'ın doğalgazda bir sıkıntı olmadığını söylemesine karşın İzmit'te 21 dev fabrikanın doğalgazı Botaş ve İzgaz'ın talimatı ile kesildi.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre doğalgazı kesilen fabrikalar arasında Ford Otomotiv, Brisa ve Good Year, Hyundai, Çelik Halat, Kartonsan gibi dev kuruluşlar bulunuyor.

BURSA'DA 38 ŞİRKETİN DOĞALGAZI KESİLDİ

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın bildirdiğine
göre Güney Marmara'da 40 otoprodüktör şirket bulunduğunu belirterek,
BİS Enerji ve Koç Entek dışında, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (OSB)
için elektrik üreten BOSEN'in de aralarında bulunduğu tüm otoprodüktör şirketlerin doğalgazının dün itibariyle kesildiğini söyledi.

Bu tür kriz durumlarının geçmişte sık sık yaşanmasına rağmen, AB
sürecindeki Türkiye'de ilgili kurum ve kuruluşların yaşanan
deneyimlerden ders çıkararak, gerekli altyapıyı hazırlamamasının kabul
edilebilir olmadığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

''Ayrıca, BOTAŞ'tan bugün saat 11.00 itibariyle sanayiye verilen
doğalgazın da kesileceği yönünde haber aldık ancak, henüz
gerçekleşmedi. Eğer, sanayi doğalgazı kesilirse üretim büyük darbe
yer. Biz bu duruma şiddetle itiraz ediyoruz. Çünkü, sanayi zaten
kesintisiz tarifeden gaz alıyor. (Sırf gazımız kesilmesin) diye fazla
ödeme yapıyoruz. Kesintisiz tarife böyle zamanda işe yaramayacaksa bu
külfete niye katlanıyoruz?

İkinci bir konu, kesintisiz üretim yapmak zorunda olan özel
imalatlar var. Gaz kesildiğinde telafisi mümkün olmayan zararlarla
karşılaşabilirler. Bunlar, teknik anlamda kesintiye tahammülü olmayan
üretimlerdir. Oluşabilecek zararı kim ödeyecek? Bugüne kadar B
planları niye yapılmadı, tedbirler alınmadı anlayamıyoruz.''

Yılmaz, AB ülkelerinde 3-4 ay yetecek kadar gaz depolayabilen
tesislerin bulunduğuna dikkati çekerek, ''Kış aylarında gaz arzında
sıkıntı olabileceği tahmin edilmeliydi. BOTAŞ, yeterli kapasiteye
sahip depolama tesisleri yapmalıydı. Marmara Ereğlisi'ndeki depolama
tesisi 1 milyar 600 milyon metreküp kapasiteye sahip ve sadece 15 gün
idare edebilir'' görüşünü dile getirdi.

İSTANBUL'DA DA SANAYİLERDE KESİNTİ OLABİLİR

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş (İGDAŞ) tarafından, doğalgaz arzında meydana gelen azalmalar nedeniyle, üretim amaçlı sanayilerde doğalgaz kesintisine gidilmesinin muhtemel olduğu belirtilerek, ''konutlarda ise şu anda bir sıkıntının söz konusu olmadığı'' bildirildi.

İGDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, BOTAŞ'tan alınan bilgilere
göre, yurtdışından sağlanan doğalgaz arzında meydana gelen azalmalar
nedeniyle ülkede gaz arz-talep dengesinin sağlanmasında bazı güçlükler
yaşandığı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Bu nedenle kuruluşumuzun üretim amaçlı sanayilerde doğalgaz
kesintisine gitmesi muhtemeldir. Konutlarda ise doğalgaz kullanımında
şu anda bir sıkıntı söz konusu değildir.

Öte yandan, olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana gelen
elektrik kesintilerinde, vatandaşlarımızın doğalgaz cihazlarıyla
ilgili bir problem yaşamamaları için elektrik gelene kadar cihazlarını
kapalı konumda tutmaları önemle duyurulur.''

Açıklamada, vatandaşların doğalgazla ilgili problemleri için
Doğalgaz Acil ALO 187 servislerini 24 saat arayabilecekleri
hatırlatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, doğalgazla ilgili Türkiye genelinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İstanbul'da doğalgazdan elektrik üreten 7 fabrikada gazın kesildiğini ancak sanayi ve konutlarda bir problem olmadığını bildirdi.

Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı basın toplantısında, karla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Dün akşam saatlerinde etkisini artıran kar yağışına karşın İstanbul ulaşımında bugün de sorun yaşanmadığını ifade eden Topbaş, buna toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşların büyük katkısı olduğunu söyledi.

Kadir Topbaş, ''Herkes işine gitti ama toplu taşıma araçları tercih edildiği için ulaşımda sıkıntı olmadı. Demek ki, normal zamanda da vatandaşlar bireysel araçlarını bırakıp toplu taşıma araçlarını tercih ederlerse, ulaşımda yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacak'' dedi.

Karayollarının sorumluluk alanında bulunan Silivri bölgesinde yoğun kar yağışı nedeniyle trafikte aksamalar olduğuna işaret eden Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak Karayollarına yardımcı olduklarını, Atatürk Havalimanı pistlerine müdahale için de araçlarını burada hazır beklettiklerini kaydetti.

Topbaş, bugün ve yarın da mücadelenin aynı şekilde devam edeceğini ifade ederek, ''Dün gece yoğunlaşan kar yağışı İstanbul üzerindeki etkisini azalttı. Anadoluya doğru çekiliyor. Bu gece buzlanma ve don bekleniyor. Yarın da aynı şekilde devam edecek, daha sonra İstanbul'u terk edecek'' diye konuştu.

Karla mücadele için 70 bin ton tuz kullandıklarını, 10 bin ton tuzun da depolarında olduğunu belirten Topbaş, alım yaptıkları 25 bin ton tuzun da gemilerin yanaşamaması nedeniyle henüz ellerine ulaşmadığını kaydetti.

İstanbullulara doğalgazla ilgili uyarılarda bulunan Kadir Topbaş, Türkiye genelinde doğalgazla ilgili bazı sıkıntılar olduğunu vurgulayarak, bu sıkıntının konut alanlarına yansımasa da, sanayi bölgelerinde kısıntıya gidildiği yönünde bilgiler olduğunu hatırlattı.

Topbaş, şunları söyledi:

''İstanbul'da doğalgazden elektrik üreten 7 fabrikada doğalgaz kesildi. Sanayi ve konutlarda problem yok. Bu konuda da bilinçli tüketici olmalıyız. Hiçbir enerji kaynağı sınırsız değil. Doğalgazı da tasarruflu kullanmalıyız. Kullanmadığımız alanlardaki enerjiyi kısmalıyız. Sanayi, istihdam ve üretim alanı. Ekonomik değerlerimize hassasiyet göstermeliyiz. Gerekirse iki kazak giyeceğiz, radyatörümüzü kısacağız. Bu çağrıya cevap vermeliyiz. Çok küçük tasarruflar, sanayiye büyük destek olarak yansır.''

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, ''bir haftalık tatilin servis ücretlerinden düşülüp düşülmeyeceği'' yönündeki bir soruya, yarıyıl tatilinde velilerin 15 günlük ödeme yapması yönünde karar alındığını, uzatılan bu süreyle ilgili de yeniden bir gözden geçirme gerektiğini söyledi.
Bu yıl ilk kez kullanılan solüsyondan çok başarılı sonuçlar aldıklarını da belirten Topbaş, tuzla ilgili bir problem olması halinde solüsyon depoladıklarını ve gelecek yıl önemli miktarda tuz ve solüsyon depolayacaklarını bildirdi.

Karla mücadele için mevcut araç kapasitelerini gümrükteki araçlarla birlikte bu yıl 700'e çıkaracaklarını belirten Topbaş gelecek yıl bu sayının 800'ün üzerine çıkacağını kaydetti.

Topbaş, yarından itibaren ara sokaklara yönelik ilçe belediyelerinin çalışmalarına daha yoğun destek vereceklerini, vatandaşların bugüne kadar gösterdikleri hassasiyeti hafta sonuna kadar sürdürmelerini istedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, doğalgaz kesintisi yapılan 7 fabrikanın kendi enerjilerini ürettiğini, ancak ülke genelinde doğalgazı depolayacak alan olmadığı için bu sıkıntıların yaşandığını söyledi.

GAZİANTEP'TE DE DOĞALGAZ KESİNTİSİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bu sabahtan itibaren doğalgazın kesildiğini bildirdi.

Koçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok fabrikanın
çalıştığı organize sanayi bölgesinde hiçbir haber verilmeden
doğalgazın kesilmesine tepki göstererek, sanayicinin tedbir alma
fırsatı bile olmadığını söyledi.

Koçer, sanayicinin sıkıntıya düştüğünü belirterek, şunları
kaydetti: ''Daha düne kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın, bu konuda sıkıntı olmadığını ifade eden açıklamaları vardı.

Buralar üretim tesisleri. Herhangi bir tedbir almaksızın
sabahleyin doğalgaz kesilmesi olmaz. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil. Bunun altında yatan sebepleri bilmiyoruz. Ancak, çok acil ve
çok süratli çözümlenmesi lazım. Geçerli bir mazereti olabilir, hava
şartlarından kaynaklanabilir. Ama, nedir problem, kesinti ne kadar
sürecek bizi aydınlatmalarını istiyoruz. Bu tesisler bugünden yarına
enerji değiştiremez ki. Sanayicilerin hepsi de sıkıntıda.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na ulaşmaya çalıştım, ama şu ana
kadar görüşemedim.''

Doğalgaz kesintisinin sanayide iş akış sürecini olumsuz
etkileyeceğine, maliyet yükü getireceğine işaret eden Nejat Koçer,
''Üretimde bir aksama kısmen olacak. Allah'tan doğalgaz kullanan
fabrika sayımız şu anda üst noktada değil'' dedi.

DENİZLİ'DE DE 3 ŞİRKETE DOĞALGAZ AKIŞI DURDU

BOTAŞ, Denizli'de doğalgazla elektrik üreten 3 firmaya doğalgaz akışını durdururken, Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü'ne de sevkiyatın durdurulacağını bildirdi.

Denizli OSB Müdürü Tanju Beştaş, BOTAŞ'ın doğalgaz kullanarak kendi enerjisini üreten Ak Enerji ve Dentaş ile kendi kullandığı enerjinin dışında TEDAŞ'a da elektrik satan Menderes Enerji'ye doğalgaz verilmesini durdurduğunu bildirdi.

Bugün BOTAŞ'dan gönderilen yazıyla, Denizli OSB'ye de doğalgaz verilmesinin durdurulabileceğinin bildirildiğini belirten Beştaş, ''yazıda '26 Ocak 2006 günü saat 10.00 itibariyle doğalgaz verilmesi durdurulacak' deniliyor. Ancak şu ana kadar kesilme olmadı. Yaptığımız görüşmede, Çanakkale Boğazı'ndan geçecek geminin doğalgazı boşaltması halinde, kesme olmayabileceği de ifade edildi. Bekliyoruz'' dedi.

BOTAŞ'ın doğalgazı kesmesi durumunda bundan 35 fabrikanın etkileneceğini kaydetti.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci ise Denizli'deki fabrikalarda doğalgaz kullanımının giderek yaygınlaştığını, BOTAŞ'ın doğalgazı kesmesinin ihracata dönük üretim yapan firmaları olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.

Doğalgazda yaşananların ''bir musubet bin nasihattan iyidir'' şeklindeki deyimi hatırlattığını ifade eden Keçeci, ''Firmalar hızla doğalgaz kullanacak sisteme göre düzenlemeye giderken bunları yaşanması iyi değil. Uzun sürmesi ise sanayi kesiminde facia olur. Bu olay aynı zamanda Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olmaması gerektiğini gösterdi. Türkiye alternatif enerji kaynaklarına yönelmeli'' diye konuştu.

Keçeci, enerjide sadece Rusya ve İran'a bağlı kalınmamasını, alternatif ülkeler bulunmasını istediklerini sözlerine ekledi.

KAYSERİ'DE DOĞALGAZ KESİNTİSİ...

BOTAŞ, Kayseri'de doğalgazla elektrik üreten 3 kuruluşa doğalgaz akışını durdurdu.

BOTAŞ Kayseri İşletme Müdürü Kemal Tortop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğalgaz kullanarak kendi enerjisini üreten Orta Anadolu A.Ş. ile Şeker Fabrikası ve ürettiği enerjiyi satan Zorlu Enerji'ye doğalgaz verilmesini geçici bir süre durdurduklarını söyledi.

İran ve Rusya kaynaklı olduğu bildirilen geçici kesintinin birkaç gün içinde sona ereceğini belirten Tortop, konutlarda kullanılan doğalgazın kesilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma olmadığını bildirdi.

Tortop, şöyle konuştu:

''Bir kaç gün içinde problem çözülecek. Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde elektrik üretimi yapan Zorlu Enerji ile kendi ihtiyacı olan elektriği üreten Orta Anadolu A.Ş ve Kayseri Şeker'e doğalgaz sevkıyatını geçici bir süre durdurduk. Kesintinin kısa süreceğini tahmin ediyoruz. Kesintinin ana kaynağı İran. Rusya'dan gelen doğalgazda da kısmi bir azalma var. Evlerde ve diğer sanayi kuruluşlarında herhangi bir kısıtlama yapılmıyor.''

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Filiz, Kayseri'de sanayi tesisleri ve konutlarda doğalgaz kullanımının hızla arttığını belirterek, Türkiye'nin bir an önce nükleer enerjiye geçmesi gerektiğini söyledi.

Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın Kayseri'de bazı önemli sanayi kuruluşlarının doğalgazını elinde olmayan nedenlerden dolayı kesmek zorunda kaldığını öğrendiğini kaydetti.

Ortaya çıkan sıkıntının sebebinin dışa bağımlılığın bir sonucu olduğunu ifade eden Filiz, şunları söyledi:

''Bugün itibariyle geçici bir süre doğalgaz kesintisi uygulandı ve bazı önemli sanayi kuruluşlarının elektrik üreten tesislerine gaz akışı durduruldu. Yarın daha önemli sıkıntıların çıkmayacağını kimse garanti edemez. Türkiye nükleer enerjiye geçmeli. Alternatif enerji kaynakları arasında tüm dünyanın kullandığı nükleer enerjiyi Türkiye görmezden gelemez.''