"Deprem İstanbul'dan uzaklaştı" iddialarına Paris'ten cevap geldi. Bakın deprem nerede ve kaç şiddetinde olacak?
Abone olÜnlü Fransız yerbilimci Prof. Armijo’nun doktora öğrencisi Uçarkuş, hocasına dayanarak depremin İstanbul’dan uzaklaşmadığını, Silivri ile Yeşilköy arasındaki fayın kırılmasının beklendiğini söyledi
DEPREM İSTANBUL'DAN UZAKLAŞMIYOR
Ünlü Fransız yerbilimci Prof. Rolando Armijo’nun doktora öğrencisi, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Gülsen Uçarkuş, daha önce ortaya atılan “Deprem İstanbul’dan uzaklaşıyor” iddialarının aksine depremin İstanbul’dan uzaklaşmadığını, 18. yüzyıldan beri sessizliğini koruyan Silivri ile Yeşilköy arasındaki fayın kırılmasının beklendiğini söyledi.
Uçarkuş, bu parçanın kırılması durumunda 7.2 büyüklüğünde bir depremin oluşacağının tahmin edildiğini belirtti.
ÜŞÜMEZSOY'UN İDDİASIYDI
Prof. Şener Üşümezsoy, “Büyük İstanbul depremi tezi çürütüldü” ve “Prof. Rolando Armijo’nun başkanlığında gizli bir rapor hazırlandı” şeklinde geçen hafta açıklamalarda bulunmuştu. Armijo’nun öğrencisi Uçarkuş, “gizli rapor” diye açıklanan yazının bilimsel bir makale olduğunu, Üşümezsoy’un makaleden yanlış çıkarımlarda bulunduğunu söylemişti.
DEPREMİN ŞİDDETİ 7.2 OLACAK
Uçarkuş, olası bir Marmara depremine ilişkin Paris Yer Fiziği Enstitüsü’nde görevli Armijo’nun görüşlerini şöyle aktardı:
“Adalar fayının 1963’te, 1912 Şarköy depreminin de denizin içinde 60 kilometreyi kırdığını varsayan Armijo, Silivri ile Yeşilköy (Çınarcık çukurluğu ile orta çukurluk) arasında kalan 70 kilometrelik Orta Marmara fayının 18. yüzyıldan beri sessizliğini koruduğunu, beklenen depremin bu fay üzerinde gerçekleşeceğini, bu parçanın kırılması halinde oluşabilecek depremin büyüklüğünün 7.2 civarında olacağını düşünüyor. İddiaların aksine deprem İstanbul’dan uzaklaşmıyor.”
KIRIK DENİZDE
Gülsen Uçarkuş, Armijo’nun denizaltıdan alınan görüntülerden, 1912 depreminde kırığın denizde oluştuğunu varsaydığını belirterek şunları söyledi: “1912 depreminin büyüklüğü, 7.4 olarak biliniyor. Bu depremde karada 50 kilometrelik bir fay kırıldı. Bu büyüklükte bir depremin kıracağı fayın daha uzun olacağı hesaplanıyor. O fayın da denizde olacağı düşünülüyor.
Bu varsayımı destekleyen bir başka düşünce de çekilen fotoğraflar. Denizaltının çektiği fotoğraflarda, 1912 depremi kırığına ait olabilecek olan, deniz tabanında izlenebilen taze fay izleri görülüyor. Yani, bu depremin deniz içindeki muhtemel devamı tespit edilmiş durumda.”