BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,86
ALTIN 2.970,40
HABER /  GÜNCEL

İşte çile paketinden çıkan 9 önlem!

İstanbul'daki trafik çilesi için alınan kararların paketi pazartesiyi beklemeden bugün açıldı. 9 maddelik paketten çıkan 2 karar dışında dişe dokunur bir şey yok.

Abone ol

Artvin'de horon teperken çekilen görüntüleri ile tepki alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, tatilden talimat verdi. Pazartesiye bırakılan "acil" önlemler bugün uygulamaya başlandı.

Önlem paketinde ne var derseniz. Trafikte bayılana ambulans, aracı hararet yapana çekici ve bir de itfaiye ekibi...

"Çam sakızı çoban armağanı pakette" dişe dokunur iki karar da var. Her ne kadar en başta alınması gereken önlem yeni yürürlüğe girsede bu iki karar biraz ferahlık sağlayacak.

Harfiyat kamyonlarına gece 24.00'e kadar köprüden geçiş izni verilmeyecek. Şehirler arası otobüsler ise 24.00'ten itibaren birinci köprüyü de kullanabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki çalışmalar ve bu çalışmaların yol açtığı trafik çilesine karşı önlemlerin Pazartesi gününü beklemeden bugünden itibaren uygulamaya konulacağını duyurdu.

İBB, talimatın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'dan geldiğini açıkladı. Alınan önlemlerin sıralandığı açıklama şöyle devam etti :

1- Çalışmalar boyunca FSM köpründe gişe alanındaki yığılmaların engellenmesi ve şerit disiplininin sağlanabilmesi için köprüdeki aktif şerit sayısı dikkate alınarak en fazla 6 gişeden araç geçişine izin verilmesine,

2- Şehirlerarası yolcu otobüslerinin 24.00-05.00 saatleri arasında Boğaziçi Köprüsü'nden de geçmelerine izin verilmesine,

3- Hafriyat kamyonlarının FSM köprüsünü sadece 24.00-05.00 saatleri arasında kullanmalarına,

4- Çalışmalar sırasında trafik denetim elemanları ve mobil ekiplerle denetimlerin artırılmasına,

5- FSM Köprüsü Avrupa ve Anadolu girişlerinde ambulans, çekici, itfaiye araçlarının bulundurulmasına,

6- FSM Köprüsü Avrupa ve Anadolu girişlerine mobil büfe ve WC konulmasına ve İBB zabıta ekiplerince kontrol edilmesine,

7- Küçüksu-İstinye arası yolcu denizden yolcu taşıması yapılmasına ve İETT otobüsleri ile bu taşımacılığın desteklenmesine,

8- Çalışmaların hızlandırılarak iş programına uygun olarak zamanında bitirilmesinin sağlanmasına,

9- 24 saat izlenen yol durumu ile ilgili, bilgilendirmelerin yapılmasına ve araçların uygun güzergahlara yönlendirilmesinin sağlanmasına, bunun için yayıncı kuruluşların bilgilendirilmesine karar verilmiştir. "

ARABALI VAPURLARA FULL MESAİ

Bu paketten bağımsız olarak alınan bir karar ise köprü trafiğini denize yöneltmesi açısından önemli... Sirkeci-Harem hattındaki arabalı vapurlar, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki bakım çalışması bitene kadar yarın sabahtan itibaren 24 saat hizmet verecek.

TRAFİĞE DAYANMANIN FORMÜLÜ...
HEM DE DOKTOR ONAYLI...
DİĞER SAYFADA...

[PAGE]TRAFİĞE DAYANMA FORMÜLÜ

Önlem paketini okuduğunuza göre bu trafik çilesini okullar açılana kadar çekmeye devam edeceğinin bilincine varmışsınız demektir. Zaten uzmanların en önemli tavsiyesi de bu yönde... "Kabullenmek"...

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu psiko-eğitim uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yasak, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün onarıma girmesiyle birlikte uzun saatler trafikte zaman geçirmenin hem sürücüleri hem de yolcuları fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkilediğini açıkladı.

Doktor Yasak'a göre, ”Durumu gerçekçi olarak kabul etmek gerekiyor. Alternatif bir yol yok, mecburen bu sıkıntının çekilmesi gerekiyor. Sıkıntının yaşandığı o süre boyunca daha çok zihinsel bir takım yöntemler ve nefes kontrolleri öneriyorum” dedi.

UZUN YOLA ÇIKIYORMUŞ GİBİ HAZIRLANIN

Yasak, ”İstanbullular’ın trafiğe çıkmadan önce fiziksel anlamda kendilerini sanki şehirlerarası yola çıkıyormuş gibi hazırlamaları gerekiyor” diye konuştu.

Yolcuların da sürücüleri sinirlendirici, gaza getirici davranışlardan kaçınması gerektiğini ifade eden Yasak, şunları dile getirdi:

”Durumu gerçekçi olarak kabul etmek gerekiyor. Gönül isterdi ki, yöneticiler böyle bir şey yaparken keşke alternatif imkanlar sağlasalar, insanlar bu kadar uzun süre, bu kadar mağdur olmasa. Alternatif bir yol yok, mecburen bu sıkıntının çekilmesi gerekiyor. İstanbul’u terk etmek mümkünse, İstanbul’u terk etmek en güzel çare ama o olmadığına göre o süreleri gerçekçi olarak hesaplamak gerekiyor. Sıkıntının yaşandığı o süre boyunca daha çok zihinsel bir takım yöntemler ve nefes kontrolleri öneriyorum. Zihinsel olarak kişiler kendilerini öfkelendirici düşüncelerden kurtarıp, kendilerini sakinleştirmeye çalışmalı.”

NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN

İnsanların öfkelendiklerinde bağırıp çağırabildiklerini, diğer sürücülere zarar verebildiklerini kaydeden Yasak, şu önerilerde bulundu:

”Öfkenizi kendinize zarar verecek şekilde bastırabilirsiniz. Bunlar bir takım fiziksel rahatsızlıklara yol açıyor. Özellikle kan dolaşımı ve tansiyonla ilgili rahatsızlıklar başlıyor. O yüzden öfkelendiğimizde bağırıp çağırmak ya da öfkeyi bastırmak yerine mantığı kullanarak, ’Şu an durum nedir? Ben bu yolu bilerek geldim. Böyle bir süreç var. Bu zamanı kendimi hırpalamadan nasıl geçirebilirim?’ denilmeli. Müzik dinleyebilirler. Ama belli bir süre sonra bunlar da yetmeyebilir.

Nefes egzersizleri çok yardımcı olabilir. Bir kaç yöntemi var. En basit olarak, diyafram nefesi uygulanmalı. Nefes takibi yaparak burundan derin ve yavaş bir nefes alırken karınları şişecek, verirken karınları içe çekerek nefesi verecekler. Nefese odaklanarak, mümkün olduğunca az düşünerek ve kontrollü nefes alarak dolaşım sistemi rahatlatılır, insanlar böylece biraz daha sabırlı olarak, çabuk sinirlenmeyi kontrol altına alabilirler. Genelde öfkelendiğimizde sık sık ve kısa kısa nefes alırız ve nefes hep boğazımızda kalır. Kısa ve sık nefes almak hem kalbi yoran bir durum hem de vücuda ve beyne oksijen gitmiyor.”

SU VE ATIŞTIRMALIK YİYECEKLER ALIN

Doç. Dr. Yeşim Yasak, yola çıkarken kişilerin yanına kuru kayısı gibi ufak atıştırmalıklar ve mutlaka su almaları gerektiğini de ifade ederek, bazen vücutta su azaldığı için de tahammülün azalabildiğini söyledi.

Sürücülerin telefon tuzağına da kapılmamaları gerektiğine işaret eden Yasak, ”Bu dönemin en çok yarattığı sıkıntılardan biri de cep telefonları. Sürekli dur-kalk gidildiği için cep telefonuna olan eğilim çok daha artıyor. Bu da ek bir yorucu ve dikkat dağıtıcı faktör. Gereksiz kazalara neden olabiliyor. Cep telefonlarını mümkün olduğunca kontrol etmekte fayda var” diye konuştu.