BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte CHP'nin AK Parti'den istediği kritik bakanlıklar!

Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini almasının ardından yapılacak görüşmeler için CHP hazırlıklarını tamamladı. CHP bazı bakanlıkları ve 14 ilkeyi masaya getirecek

Abone ol

CHP, 63. Hükümet’in kurulması görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önümüzdeki hafta alacak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılacak görüşmelerde sunacağı müzakere paketini büyük ölçüde hazırladı.

Milliyet'in haberine göre, parti yönetiminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna açıkladığı 14 maddelik ilkeler listesinin büyük ölçüde Davutoğlu’ndan kabul göreceği değerlendiriliyor. CHP yönetimi, bu 14 ilkenin ardından bazı temel konuları da masaya getirecek.

Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığı da masada olacak. Aynı şekilde, Dışişleri, Adalet, İçişleri, Milli eğitim, Çalışma ve Maliye bakanlıklarının CHP’lilerce yönetilmesi, MİT, TİB, BTK ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da etkin bir paylaşım talebi Ak Parti’ye iletilecek.

14 İLKE TAMAM

CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna açıkladığı 14 ilkenin Davutoğlu tarafından kabul göreceğine inanıyor. Kulislerde bir ya da iki maddede sorun yaşanabileceği, bu maddelerde nihai bir uzlaşma varılacağı değerlendiriliyor.

İLK DÖNEM BAŞBAKANLIK

Kılıçdaroğlu’nun altını özenle çizdiği “güven sorunu” çerçevesinde, parti yönetimi olası bir koalisyonda “dönüşümlü başbakanlık” fikrinin müzakere dahi edilmemesini istiyor. Öte yandan; CHP, hükümette yapılacak protokolde ilk başbakanlık görevinin Kılıçdaroğlu’na verilmesini istiyor. Kurmaylar, bu talebi, “Karşı tarafa güvenmiyoruz. Örneğin iki yıllık dönüşümlü başbakanlık konusunda uzlaşılırsa ve ilk olarak Davutoğlu başbakan olursa, görevi Kılıçdaroğlu’na vermek yerine, erken seçime götürmeyi deneyecektir. Oysa Kemal Bey, aldığı devlet terbiyesi gereği böyle bir sorun çıkarmayacaktır” biçiminde değerlendiriyor.

İLK ŞART DIŞ POLİTİKA

Müzakereler sırasında CHP’nin ilk şartlarından birinin dış politikaya yönelik olması öngörülüyor. CHP, dış politikada yaşanan süreci “tahribat” olarak değerlendiriyor ve başta Ortadoğu ve AB politikasına çeki düzen vermek için Dışişleri Bakanlığı’nın CHP’li bir bakan tarafından yönetilmesi gerektiği konusunda geri adım atmak istemiyor.

ADALET, İÇİŞLERİ, EĞİTİM 

CHP yönetimi yine Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nda da yaşanan kadrolaşmanın önüne geçmek amacıyla etkin olmak istiyor. HSYK’nın yapısının değiştirilmesi vaadini gerçekleştirmek için bu bakanlığı da yönetmek isteyen CHP yönetimi, 4+4+4 ile baştan sona değişen eğitim sisteminin de düzenlenmesi ve eğitim sisteminin 1+8+3 biçiminde yapılandırılması konusunda da geri adım atmak istemiyor.

KRİTİK KURUMLAR VE EKONOMİ

CHP yönetimi, sosyal politikaya yönelik vaatlerini yerine getirebilmek için Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nı da yönetmek istiyor. CHP kurmayları yine aynı şekilde, müzakere masasından MİT, TİB, BTK ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da etkinliğini artırarak kalkmak istiyor.