BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte CHP'deki başarısızlığın fotoğrafı!

Beklentinin altında oy alan CHP'de hesaplaşma zamanı. Herkes başarısızlığa bir gerekçe buluyor. İşte onlardan biri...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- 12 Haziran seçimlerinde beklentinin altında oy alan CHP'de parti içi muhalefet harekete geçti. Kurultay seslerinin yükseldiği partide çağrılar nasıl sonuçlanacak bilinmiyor ama başarısızlığın nedeni aranırken bir fotoğraf imdada yetişiyor.

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra Zaman gazetesinde yayınlanan ve bir anlamda "CHP'deki yıkımın fotoğrafı" olarak sunulan bu karede bir partili ellerini çenesinin altında birleştirmiş ve üzüntü içinde bir görüntü sergiliyor.

Fotoğraftaki partili belki de "Nerede yanlış yaptık" diye düşünüyor. Ama dikkatli gözler o partilinin "nedenin üzerinde oturduğunu" görüyor.

Çünkü o üzerinde oturduğu açılmamış gazete balyaları aslında seçim sürecinde dağıtılmak üzere il başkanlığına gelmiş ama dağıtılmamış gazeteler.

Seçim sürecinde belediye başkanları, milletvekili adayları, il başkanları ve partililerin yeteri kadar çalışmadığı parti içinde başarısızlığın ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. İstenen oy oranının yakalanmamasında dağıtılmayan broşürler, gidilmeyen evler, sadece reklam kampanyasına bel bağlayan partililerin katkısı az değil...

MUHALEFETİN LİDER ADAYI YOK

Partide kurultay talepleri çok gerçekçi bulunmuyor. Parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultay çağrısı için 240 delege oyu gerek. Ama genel başkanlıktaki bir değişiklik çağrısı için gerekli delege oyu toplamı 650 ve daha da önemlisi Kılıçdaroğlu dışında bir genel başkan adayının olması gerekiyor.

Baykal'a kimse sıcak bakmazken kulislerde dillendirilen Hakkı Süha Okay ve Metin Feyzioğlu da bu anlamda kimsede heyecan yaratmıyor. Kılıçdaroğlu eğer istenen kurultay çağrısı için bir süreç işletilirse buna hayır diyemez ama bu çok mümkün görünmüyor.

ÜST YÖNETİMDE REVİZYON BEKLENTİSİ

Bundan sonrası için Kılıçdaroğlu'ndan beklenti açık. Parti işleyişini demokratikleştirme sözünü yerine getirmesi ve seçim sonuçlarının faturasını da içerecek üst yönetimde bir revizyona gidilmesi.

Kılıçdaroğlu'nun parti tüzüğünü daha demokratik bir yapılanma çerçevesinde yenileme sözünden geri adım atmayacağı ancak değişikliğin bir yıl sonra gerçekleşecek olağan kurultayda gerçekleşeceği konuşuluyor.

Ancak üst yönetimdeki revizyon için kurultayın beklenmesi gerekmiyor. Şu an MYK üyelerinin tamamı milletvekili oldu. Hem Meclis hem de parti yönetiminde olunması sağlıklı bir çalışma yöntemi gibi görünmüyor. O nedenle bir değişiklik zaten bekleniyor. Ancak bu değişiklik yapılırken bir de fatura kesilmesi sürpriz olmayacak. MYK'daki isimlerin yarıya yakını bu anlamda değişebilir.

Şimdi gözler seçim sonrası değerlendirme için biraraya gelen MYK toplantısına çevrildi.