Ameliyatlarda doktora açıktan verilen para anlamına gelen "bıçak parası" yasak ama tarifesi bile var.
Abone olÜnlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan'ın geçen günlerde baypas ameliyatı için hastasından aldığı 5 bin euro, 'bıçak parası'nı yeniden gündeme taşıdı. Ameliyatlarda açıktan para alma uygulaması, yasal olmamasına rağmen, bazı doktorlarca uygulanırken miktar 1000 ile 20 bin arasında değişiyor. Bakanlık bu tür iddiaların mutlaka ihbar edilmesini istiyor.
'Bıçak parası' uygulaması hem tıp camiasında hem de hasta yakınları tarafından yakından bilinen bir yöntem. Özellikle kamu hastanelerinde görevli bazı doktorlar, yaptıkları ameliyatlar için 1000 ile 20 bin liraya arasında bıçak parası alıyor. Kalp ameliyatı için bıçak parası 3 bin ile 10 bin lira arasında değişirken, guatr, apandisit gibi ameliyatlarda 1000 ile 2 bin lira talep ediliyor. Doğumun bıçak parası ise 1500-3000 lira.
CEZASI 10 YILA KADAR ÇIKIYOR
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri bıçak parasının 'irtikap' suçu olduğunu belirterek şu uyarıyı yapıyor:
"Gasbın kamu görevlisi memur tarafından yapılan biçimine 'irtikap' diyoruz. Kamu görevlisi, kişiye 'Senin işini para almadan yapmayacağım' diyerek zorladığı takdirde, TCK'daki 250. maddeden 5 ila 10 arasında yargılanır. Özellikle kamuda çalışan bazı doktorların, yapacağı ameliyat için 'bıçak parası' istemesi, hastanın içinde bulunduğu durumdan yararlanması, kanunda ağır ve yüz kızartıcı bir suç sayılıyor."
10 yıl önce bıçak parasının kamuya ait hastanelerde çok daha yaygın bir şekilde alındığını belirten Hakeri, "Böyle bir durumla karşılaşan hastalar polis ya da savcıya başvurmalı, verecekleri paranın seri numarası yetkililer tarafından belirlenerek, ödeme sırasında paraya el konuluyor" diyor.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN İHBAR ÇAĞRISI
Sağlık Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan: "Hekimlerimiz özveriyle çalışarak hizmet veriyor. Her meslekte olduğu gibi hekimlikte de bazı kişiler mesleklerine uymayan yasadışı davranış içinde olabiliyor. Bıçak parası kanunlara göre yüz kızartıcı ağır bir suç. Sağlık Bakanlığı olarak, vatandaşımız bize ulaştığı takdirde, ayrıntılı takiple konuyu netleştirip, elimizden geleni yaparız. 184 telefon hattı ve Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ni (SABİM) halkımız 24 saat arayabilir."