Gazeteci Faruk Mangırcı'nın yaptığı röportaj başına bela oldu. Mangırcı 200 gün hapis yatacak!
Abone olAnkara 7. Asliye Ceza Mahkemesi ve yine Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi geçen hafta jet hızıyla bir karar verdi.
Aslında bu kararın muhatapları olan şahsım ve Hacettepe Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Anayasa Hukuku Öğretim Görevlisi Prof. Mustafa Erdoğan kadar tüm düşün ve yazın adamlarını da ilgilendiriyor.
Davanın konusu kısaca şöyle:
Geçtiğimiz yıl Başkanlık sistemi tartışmaları yaşanırken, Star Gazetesi Yazarı Faruk Mangırcı, Prof. Mustafa Erdoğanla Türkiyeye nasıl bir model gerektiğine dair bir röportaj yapıyor.
Erdoğan, devlettin yapılanmasını anlatırken Anayasa Mahkemesinin devlet içindeki yerini de tarihsel gelişimi ile özetliyor. Ve devlet sisteminde bu kadar öneme sahip olan Anayasa Mahkemesinin üyeleri yüklendikleri görevin gerektirdiği entelektüel birikime sahip değiller diyor.
Gazeteci Mangırcı da bu röportajın hiçbir bölümüne dokunmadan röportajı aynen yayınlıyor.
15 Aralık 2004te Star Gazetesinde bu röportajın yayınlanmasından sonra Anayasa Mahkemesinin 12 üyesi Prof. Mustafa Erdoğan ve Gazeteci Faruk Mangırcı hakkında dava açarak kendilerine yayın yoluyla hakaret ettikleri gerekçesiyle 8 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile 15er milyar lira tazminat talep ediyor.
Davaların açılmasından yaklaşık bir yıl sonra geç tecelli etmesiyle bilinen Türk adaleti hızla davaları görüşüyor ve Prof. Erdoğanla gazeteci Faruk Mangırcı hakkında 200er gün hapis cezası ve 12 Anayasa Mahkemesi üyesi için yasal faizi hariç ki yasal faizi 20 milyar lira civarında- 36 milyar lira ödemeye mahkum ediyor.
Konu belki çok teknik olarak ifade edilmiştir. Biraz daha açalım.
Şöyle ki, Gazeteci Faruk Mangırcının bu davadaki yasal sorumluluğu sadece röportajı yapmak ve yazmaktan ibarettir.
Belki bunlar kadar önemli olan bir başka hadise de icra-iflas yasası gereği tazminat davalarında Yargıtay yolu açık olsa da tazminatı ödemeye taraf olanlar, öncelikle üst mahkemeye itiraz edebilmek için belirlenen tazminat tutarını ödemek zorundalar ki ancak daha sonra Yargıtaya karara itiraz edebileceklerdir.
Sonuç itibariyle dünyanın en önemli medeniyet projesi olan ABye girmek için türlü çeşit yasalarını değiştiren Türkiye maalesef Türkiyenin geleceğini ilgilendiren çok önemli kararlara imza atan Anayasa Mahkemesi üyelerinin entelektüel birikimini tartışmaya açan bir öğretim görevlisi ve bir yazı adamını hem hapis cezası hem de para cezası ile cezalandırmıştır.