BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.865,00
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

İşte Bahçeli'nin 'hayır' gerekçeleri

Bahçeli, MHP'nin referandumda izleyeceği yol haritasını açıkladı ve neden 'hayır' diyeceklerini özetledi;

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'nin referandumda izleyeceği yol haritasını açıkladı ve neden 'hayır' diyeceklerini madde madde anlattı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Bahçeli yaptığı açıklamalarla, "Hayır" kampanyası öncesinde Ülkücüleri uyardı!.. Geçmişte Ülkücüye kurşun sıkanla, Erdoğan'ı bir tutan Bahçeli, MHP'nin önemine dikkat çekti!..

İnsanlar yaşadıkça, toplumun yaşantısı ve ihtiyaçları değiştikçe ve insanlık değerleri geliştikçe anayasaların da değişmesinin kaçınılmaz olacağını ve Türk anayasasının da değişebileceğini ifade eden Bahçeli, ancak bu değişikliklerin ülkenin şartlarına göre yapılması gerektiğini aksi takdirde ''Başka toplumları demokratik ve özgürlükçü yapan bir anayasanın, bir diğer toplumu ayrışmaya kadar götürebileceğini'' vurguladı.

BİZİM TARİHİMİZ DAYATMACI

''Bizim tarihimiz; dayatmacı, kopyacı ve taklitçi özgürlük ve rejim hayranlarının bize özgü milli niteliklerimizi ihmalinin sonucu, yabancı başkentlerden taşınan formüllerin bir ülkeyi nasıl felakete götürebileceğinin en belirgin örneğidir'' diyen Bahçeli, şöyle devam etti:

''Elbette ki Osmanlı'nın çöküşündeki tek nedeni Tanzimat'ı ilan eden Mustafa Reşit Paşa'da, Avrupa ile işbirliğine açık Mithat Paşa'da ve hatta sömürgecilerle el ele veren Damat Ferit Paşa'da arayamayız. Ancak bu çözülmenin bir süreç içinde gerçekleştiğini, yaklaşık yetmiş sene içinde batılı dayatmalara teslim olan elitlerin, hatta bu dayatmaları bir sevda olarak yorumlayan idarecilerin, yabancılarla iş birliği yapılmasını bir ideoloji haline getiren aydınların kusurunun ve körlüğünün eseri olduğunu da söyleyebiliriz.

1839'da Gülhane'de heyecan içinde ferman okuyan aciz devlet adamı, hayatta bile olmadığı 1920'lere gelindiğinde ülkesinin yıkılacağını muhtemelen beklemiyordu da, öngörmüyordu da. Elbette ki, sözde özgürlük, eşitlik ve adalet gibi önemli kavramların peşine takılmış olanlar mesela on sene sonra devletin ortada kalmayacağını hesaba katmıyorlardı.

Döneminde masum talepler olarak görülenlerin altı yüz yıllık bir koca imparatorluğu dağıtacağını, etnik kimliklerin dirileceğini, kaynakların sömürüleceğini ve yüzyıl içinde toplumların birer birer ayrılarak, devleti Anadolu'ya hapsedeceğini istemiyorlardı ve beklemiyorlardı.''

TÜRKİYE GEÇMİŞTEN DERS ALMALI

Türkiye'nin geçmişten dersler alması gerektiğini ifade eden Bahçeli, ''Biz bu konuda, ecdadımızın bu yıkımı en iyimser haliyle, istemeden ama gelişmeleri de hesaba katmadan yaptığına yormak gerektiğini düşünüyoruz. Onların gerisinde ders alacakları yaşanmış tecrübeler yoktu. Ama bir asır sonra aynı küresel oyunlara bir kez daha düşenler için masum diyemeyeceğimiz gibi, cahil veya gafil tanımı bile bunları karşılamaya yetmeyecektir. Geride kalan yüzyıllarda başımıza nelerin geldiğini bilerek yine aynı karanlık yollara sapmak isteyenleri bugün tanımlayacağımız tek kavram kalmıştır, o da ihanettir'' görüşünü savundu.

Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bir millet bu zillete bir kere düşer, bir devlet bu hatayı bir kere yapar, ve aydın ise bu şuursuzluğu şayet ders çıkarmışsa tekrarlamaz. Yıkımın yenisine ne Türkiye;nin, ne Türk milletinin tahammülü vardır.

Dikkat ediniz, yüz otuz yıllık çözülmenin bütün aktörleri bugün de karşımızdadır; dayatmalara teslim olmuş idareciler, iş birlikçi basın mensupları ve lobiler, Batı'ya tapınan yabancı hayranı yerli misyonerler, çareyi dışarıda arayan çağdaş muhip cemiyetleri, geri kalmış olmayı milletine vehmeden taklitçiler, Paris'te, Londra'da olanı kullanarak, takarak, giyerek gelişeceğimizi zanneden ahmaklar, kalkınmayı yalnızca parlamento, gelişmeyi yalnızca demokrasi, zenginliği lüks semtlerdeki vitrinlerden ibaret görenler, yabancıların denetim ve kontrolüne geçmiş elitler, kurtuluşu ve çözümü dış dünyanın vizyonunda arayanlar ile nihayet o gün ülkemizi çöküşe el birliğiyle, ama bilerek ama bilmeden götürenlerin tamamı bugün de mevcuttur. Dışarı çıktığınızda etrafınıza bakınız, o günkü aktörlerin hepsi istisnasız şimdi de vardır.''

ELBETTE 12 EYLÜL İLE HESAPLAŞACAĞIZ

Konuşmasında ''Elbette 12 Eylül ile hesaplaşacağız'' diyen Bahçeli, ancak bunun yönteminin farklı olacağını bildirdi.

''Biz, başkaları günübirlik çıkarların peşinde koşuyor diye, ucuz hesaplaşmaların tuzağına takılıyor diye, küresel bir sarmalın dibine çekiliyor diye, başımıza gelecek felaketleri öngöremiyor diye ve sırf siyaset olsun diye, ülkemizin geleceğini ateşe atamayız'' diyen MHP lideri, şöyle devam etti:

''Elbette ki 12 Eylül 1980'le hesaplaşacağız. Elbette ki yapılanları unutmayacağız. Çekilen çileleri hafızalarımızda taşıyacağız. Haklarımızı asla helal etmeyeceğiz. Bunlar bizim iki cihanda namusumuza emanettir. Ve bu emanete asla hıyanet etmeyeceğiz. Ama bizim unutmayacaklarımız sadece bunlar mıdır? Soracağımız hesaplar, yalnızca bu dönemden mi ibaret olmalıdır? Bizim mağduriyetlerimiz sadece bu döneme mi aittir? Devrin şartlarında, en müşkül anlarda gösterdiğimiz fedakarlıkları bir gün bile hayırla hatırlamayanların oyuncağı mı olacağız? Gencecik fidanlarımız toprağa verilirken, 'kim bu can verenler' diye merak edip ardımızdan bir Fatiha'yı bile esirgeyenlerin tuzağına mı düşeceğiz? Bunlar 'neyin mücadelesini veriyorlar, ne yiyip ne içiyorlar, nasıl yaşıyorlar' diye merak ederek Allah rızası için hatırımızı bile sormayanların, figüranı mı olacağız?

Hayır, yüreğinde millet sevgisi olan hiçbir arkadaşım buna kanmaz. Yedi buçuk yıldır milliyetçi kadrolara her görevde, en az ihtilal hükümeti kadar kan kusturan bu alçaklara inanmaz. Bunların yıllar sonra, neden bizim peşimize düştüklerini sorgular. Neden başka hiçbir konuda bizleri önemsemiyorken, konu sözde ihtilalle hesaplaşmaya gelince ülkücüleri sahaya sürmeye çalıştıklarını düşünür. Bugün ekran ekran gezerek bize yanaşmaya çalışanların, dün karşımızda hıyanet kusanlar olduğunu bilir.

Ve şayet bu yanlışa düşmüş olanlar etrafına bakarak; sırf ülkücü olduğu için, sırf partimize yakın bulunduğu için; işinden atılmış, sürgün yemiş, kimliğini gizlemek zorunda bırakılmış, görevinden alınmış, terfisi engellenmiş, çoluk çocuğundan ayrı düşürülmüş, mahkemelere gönderilmiş mağdurlara bakar ve utanır.''

Sözlerinin devamında ''Dün 'halklara özgürlük' diyerek ülkücülere kurşun sıkan hainler karşımızdaydı. Verilen mücadele millet adına bunlarlaydı'' diyen Bahçeli, ''Bugün ise aynı sloganın yeni sahibi, milletimizi otuz altıya bölmek isteyen Recep Tayyip Erdoğan karşımızdadır. Milletimizi kimliklere ayırmak isteyen PKK ve uzantıları karşımızdadır. Bugün demokrasi içinde vereceğimiz mücadele yine bu yıkıcı ve bölücü zihniyetlerledir. Bu itibarla, geçmişte verdiğimiz şerefli mücadeleyi de, maruz kaldığımız haksızlıkları da hatırlayacağız, hatıralarını yaşatmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

HAKLARIMIZI HELAL ETMEYECEĞİZ

MHP'nin yokluğunda ülkenin ne konumlara geleceğini sorgulayan Bahçeli, MHP'nin siyaset içindeki önemine dikkat çekti: "Bugün partimizin hiç olmadığını, üç hilalin hiç parlamadığını düşünün. Ülkemizin en ücra köşelerinde bize gönül verenlerin hiç bulunmadığını sayın, Türkiye’nin hangi musibetlerle yüz yüze geleceğini, meydanı boş bulacaklarının nasıl at koşturacaklarını düşünün" diyen Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü;

Biz başkaları, günlük birilik çıkarları peşinde koşuıyor diye, küresel bir sarmalın dibine çekiliyor diye, felaketleri ön göremiyor diye, siyaset olsun diye ülkemizin geleceğini ateşe atamayız. 12 Eylül 1980’le elbette hesaplaşacağız, çekilen çileleri hafızalarımızda taşıyacağız, haklarımızı asla helal etmeyeceğiz, bunlar bizim iki cihanda namusumuza emanettir. Ama bizim unutmayacaklarımız sadece bunlar mıdır? Soracağımız hesaplar bu dönemden mi olmalıdır? Devrin şartlarında, en müşkül anlarda, gösterdiğimiz fedakarlıkları bir gün hatırlamayanların oyuncağı mı olacağız?

PKK VE AKP HEDEFLERİ ÖRTÜŞÜYOR

AK Parti'nin yıkımı kabul ettirmek için tehlikeli bir siyasi yol izlediğini vurgulayan MHP Lideri, "PKK ve AKP’nin siyasi hedef ve talepleri örtüşmektedir. Başbakan ve AKP zihniyeti yıkım denen açılımdan, kimliklerin kışkırtılmasından vazgeçmediklerine göre bunlar ileriki anayasa paketlerine bırakılmıştır" dedi.

İŞTE 'HAYIR'IN GEREKÇELERİ... AYRINTILAR DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



Daha sonra da toplantı gündeminin asıl konusuna dönerek, partisinin 'hayır' gerekçelerini madde madde sıraladı.

"MHP’den, yegane varlık nedenimiz ve bağlılığımızın kaynağı olan aziz millet bağlılığının aşamalı olarak tahrip edilmesine desteğe bekleyemez isteyemez ve MHP de bu talepleri sineye çekemez" diyerek sözlerine başlayan Devlet Bahçeli, açıklamaları şöyle sürdürdü;

"Referandum takvimine uygun süreç başlamıştır. 60 günlük sürede milletimizin aydınlatılması kaçınılmaz hale gelmiştir. MHP gerekçelerini defalarca halkıyla paylaşmıştır. Kararımız Hayır olacaktır.

Gerekçelerimiz şunlardır:

1-Anayasa metinleri kutsal metin değildir. Değiştirilebilir. 82 anayasası da değişme yolundadır. Ancak bu değişiklik toplumun iç dinamiğinden doğması esas olmalıdır. Oysaki son anayasa değişikliği milletin talebinden ziyade yabancıların talepleri ve istekleridir. Geniş ve toplumsal bir yapıya oturtulmadığı zaman uzun soluklu bir anlaşma olmayacaktır. Milletin taleplerine cevap vermeyen dışardan sipariş edilen anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

2-Anayasalar demokratik tartışma üslubuyla hazırlanmak zorundadır. Uzlaşma arayışları ahlakı ve ortamı ile yapılacak ittifak anayasaların etik kaynağı olmak zorundadır. Bu süreçte ise partimizin ve diğer aktörlerin görüşlerine itibar edilmemiştir. Tek taraflı bir karar alınarak yapılmıştır. Beğenen beğendi beğenmeyen beğenmedi anlayışı kafalarda başka hesapların olduğunu göstemriştir. Partimizin önerileri de görmezden gelinmiştir. Dayatılmış düşüncelere MHP hyaır oyu verecektir.

3- Anayasalar siyasal ve toplumsal huzurun hiç değilse asgari düzeyde sağlanmasını amaçlamıştır. Bir anayasayı TBMM'de çoğunluğu olan mbir siyasi poartinin hazırlanması anayasanın sivilleştiği anlamını taşımamaktadır. 1982 anayasasını sivil bir komisyon hazırlanmıştır. Tek başına iktidar gücünün yetkilerini başına buyruk kullanan bir iktidar iş başındadır. Devlet kurumları arasında ağır suçlamalar var. Yasama yürütme ve yargı alanlarında bir birlerinin görev alanlarına müdahale vardır. Kutuplaşma ve cepheleşme süreci yaşanmıştır. Türkiye'yi yönetme kabiliyetini yitirmiş bir partinin hazırladığı paket doğru değildir. Bu süreçte sağlıklı sonuç alınamayacağı için anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

4-Anayasanın değişmesi için uygun ortam, nisbi bir denge ortamına ihtiyaç vardır. Toplumsal dinamiklerin kışkırtıldığı bakidir. Bu haliyle aslında toplumsal uzlaşmayı sağlaması gereken anayasa şimdiden kutuplaşmanın nedeni olmuştur. Bu tartışmalar barışa değil çatışmaya kapı aralayacaktır. MHP yeni kutuplaşmaların önüne geçmek için Anayasa değişikliklerine hayır oyu verecektir.

5-Anayasaların değişme yeri TBMM'dir. Anayasayı değiştirecek ahlak ve olgunluğa sahip olmak zorundadır. Anayasa lekelenmiş zihniyetlerin değiştirebileceği bir metin değildir. bu beyhude bir hevestir. Başbakan ve arkadaşların uzlaşmaz tavırlarına, dayatmacı anlayışına, bölücü terörle girdiği sıcak ilişkilere, yıkıcı projelere, uluslararası dayatmalara karşı teslimiyetine, onların demokrat olduğu iddialarına da inancımız kalmamıştır. Bu tarz bir anlayışın hazırladığı metine elbette hayır oyu vereceğiz. MHP 8 yıla yaklaşan şaibeli ilişkilerin odağı olmuş bir partinin hazırladığı anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

6-Anayasalar hükümet beyanı değildir. Anayasaları değiştirecek iradelerin demokratik hassasiyeti taşıması gerekmektedir. Oysa bugüne kadar millet yararına hiç bir adım atılmamıştır. Temiz toplum temiz siyaset tekliflerini reddetmiş bir siyaset anlayışıyla karşı karşıyayız. MHP ve AKP arasında bir emir-komuta ilişkisi olamayacağı gibi dayatmalara asla boyun eğmeyecek ve asla açıktan destek vermeyecektir. Tek taraflı anayasa değişikliklerine hayır oyu verecektir.

7- Mevcut anayasa AKP anayasıdır, dayatmadır. İş birliği adı altında onayımız istenmiştir. MHP'nin siyaset ahlakına aykırıdır. AKP'nin zihniyetinin tekliflerimize yönelik muhalif tutumu bellidir. TCK'da Türklüğün tanımını değiştirmeye çalışırken söylediklerimizi ciddiye almayan zihniyetin varlığı bilinmektedir. MHP uyarı ve önerilerine kulaklarını tıkayan zihniyetin hazırladığı Anayasa paketine HAYIR diyecektir.

8- Samimiyet ve güvenirlirlik çok önemlidir. AKP'nin partimize tavrı bilinmektedir. 22 Temmuz tavrı ortadadır. Faşist, kafatasçı diyerek iftirada bulunan hergün hakaret eden zihniyetle buluşma şansı kalmamıştır. Bu nedenle gıybet yapan zihniyetin Anayasa paketine hayır diyecektir.

9- AKP'nin mevcut değişiklik talebi gündemi değiştirmek ve siyasi çıkar sağlamak için hazırlanmıştır. MHP iflasına bahane arayan hükümetin Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

10- AKP samimi ve dürüst değil, içten pazarlıklıdır. Özgürlükleri kısıtlayan şeffaflıktan kaçan, medyayı sindiren zihniyetin demokrasi istediğini söylemek tam bir garabettir. Anayasa paketi AKP'nin özel ihtiyaçlarıyla gizli gündemi ışığında şekillenmiştir. Özellikle bölücülüğün aldığı yeni boyut Erdoğan'ın eseridir. Gizli gündeminin olduğu ise açıktır. MHP ülkemizi bölünmeye götüreek sürecin ilk adımı olan Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

11- Anayasa değişikliği ahlak ve erdemle yapılmalıdır. Biz değişiklikleri uzlaşma alanı olarak görmekteyiz. Siyaset ahlakı olmadıkça sonuç alınamaz. AKP anayasası vekiller tarafından sulandırmıştır. MHP siyasi namustan uzak Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

12- Anayasa milli bekadan ayrı düşünülemez. Erdoğan ve kadrolarının icraatları kuşku yaratmıştır. AKP asırlık bölünme projelerini PKK'dan devralınmıştır. Başbakan'ın hayali olacak 36'ya bölme hedefi ortadardır. MHP bu zihniyetin önünü açmamak millletin kardeşliğini sürdürmek için HAYIR diyecektir.

13- AKP'nin demokrasiden ne anladığıu 8 yılda açığa çıkmıştır. MHP bölünmeyi maruz gören zihniyete yenik düşmeyecek ve hayır diyecektir.

14- Anayasa Özgürlük getirecek iddiaları yalandır. AKP'ye göre parçalanma sürecindeki engellerin kaldırılması da özgürlük demektir. Milleti parçalara bölmekte özgürlüktür. Bu yüzden MHP hayır diyecektir"