Adana Büyükşehir Belediyesini karıştıran olaylar, Aytaç Durak'ın bir ses kaydını Meclis Üyeleri'ne başlatmasıyla başladı..
Abone olAdana Büyükşehir Belediyesini karıştıran iddialar Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'de Başkan Aytaç Durak'ın bir kadın ile bir meclis üyesi arasındaki 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı kaydını dinletmesi ile başladı. Gazete Habertürk'ün haberine göre Zan altında kalan üyeler, Durak'a tepki gösterdi. Daha sonra söz alan ve Durak'ın 20 yıllık yol arkadaşı olan MHP'li Meclis üyesi Mustafa Tuncel, Başkan Durak'ı rant sağlamak, vergi kaçırmak, görevi kötüye kullanmak ve yalan beyanda bulunmakla suçladı.
"Hapse beraber gideriz" restine kadar varan tartışmalar basına yansıyınca olay büyüdü. Tuncel, 4 gün boyunca süren Meclis toplantılarında Durak'a yönelik eleştiri ve suçlamalarını sürdürdü. Mecliste Durak'ın oğluyla imar yolsuzluğu yaptığını ve 2 milyar serveti olduğunu ileri süren Tuncel, "Bu adam kağıttan kaplan. Korkmayın" diye bağırdı.
İŞTE DURAK'IN BAŞINA DERT OLAN DOSYALAR: * DAMADA ARSA
En önemli iddialardan biri Adana Büyükşehir Belediyesi ve Ahmet Nuri Karabaş'ın hissedarı oldukları Menekşe köyündeki 13 bin 56 metrekare arsanın Belediyeye ait kısmının 2006 yılında Başkan Aytaç Durak'ın damadı Bekir Cavcav'a 278 bin TL'ye satılması oldu. Olay, hissedarlardan Karabaş'ın, konut imarlı olan arsanın belediyeye ait kısmını satın almak istemesiyle başladı. Belediye Encümeni 'arsayı satmayacağız' diye cevap verdi. Birkaç yıl geçtikten sonra diğer hissedara haber vermeden arsayı Belediye ihaleye çıkardı. Kamu İhale Yasası Belediye Başkanın yakınlarının belediyede ihalelere girmesini yasaklamasına rağmen Durak'ın damadı Bekir Cavcav ihaleyi girdi ve ihaleyi 278 bin TL'ye aldı. Arsanın diğer hissedarı Ahmet Nuri Karabaş, bunun üzerine mahkemeye başvurdu. Bu arada Belediye Meclisi, hisseli arsa ile ilgili ifraz yoluna giderek arsayı iki parsele böldü. Karabaş, bu imar uygulamasının art niyetli ve davayı sonuçsuz bırakmaya yönelik olduğu yönündeki iddialarını yargıya taşıdı. Mahkeme, tapuya şerh koydu. Mahkeme halen sürüyor.
Arsanın şimdiki değerinin 3 milyon TL olduğu öne sürülüyor.
Arsanın şimdiki değerinin 3 milyon TL olduğu öne sürülüyor.
* MENEKŞE'DE EŞİNE TARTIŞMALI ARSA
Durak'ın damanın satın aldığı arsanın yanında bulunan arazinin Durak'ın eşine satışı da mahkemelik durumda. Halen dosyası Danıştay'da bulunan satış işleminin süreci şöyle: Adana'nın Yüreğir İlçesine Bağlı Menekşe köyünde Hazine'ye ait 73 dönüm araziye imar uygulaması yapılarak Belediye hizmet alanına çevrildi. 50 dönüm alan arsa haline getirildi. Bu alana yeniden imar uygulaması yapılarak, konut alanına çevrildi. Arsa ofisine ait olan bu arsa, Büyükşehir Belediyesi'nin talebi üzerine Belediyeye devredildi. Daha sonra arsa önce Gölbaşı Yapı Kooperatifine devredildi. Kooperatif ise konut yapmaktan vazgeçti. Arsayı Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak satın aldı. Bu olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Müfettiş raporları tamamlandı. Savcılığa gönderildi. Durak itiraz etti, dosya halen Danıştay'da.
* ARAZİSİNİ SATTI PLAN TADİLATI SÖZÜ VERDİ
Durak'la ilgili bir iddia da arsanın değerini düşük gösterep daha az vergi ödemesiyle ilgili. İddiaya göre Aytaç Durak, Adana'nın Karahan bölgesinde şirketine ait olan 26 dönüm araziyi bir şirkete 613 bin TL'ye sattı. Konut alanında kalan arazi ile ilgili okul yapmak isteyen şirkete plan tadilatı sözü verildi. Ancak Durak, 30 TL'ye metrekaresini sattığı arazinin satış değerini 18 lira olarak gösterdi. Aytaç Durak bu iddiaya "Son yaptığım satış 26 bin metrekare bir arazi. Bir şirkete sattım ve metrekaresini 30 liradan. 613 bin TL yaptı. Vergisini de 94 bin TL ödedim. Ama tapuda değeri bölgedeki rayiç değer üzerinden gösterilmiş. Bunda çok bir şey yok. Varsa sıkıntı giderilir. Eksikse ödenir" diye cevapladı.
* EŞİNİN ARAZİSİ PLAN TADİLATI İLE DEĞERLENDİ
Başka bir iddiaya göre ise, Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak'ın adına kayıtlı Süleyman Demirel Bulvarı'nda bulunan yaklaşık 11 bin metrekare arazinin de içinde bulunduğu bölge ile ilgili plan tadilatı yapıldı. Konut alanları ticaret alanına alındı. Arazi değerine değer kattı. Böylece arazinin 27 bin metrekare olan inşaat izni 82 bin metrekareye çıktı. Arsanın imar değişikliğine 'evet 'oyu kullanan 54 Belediye Meclis üyesi hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava halen devam ediyor.
İŞTE BAZI SORUŞTURMA DOSYALARI
* Aytaç Durak'ın yıllardır eşine oğluna damadına ve ticari yandaşlarına belediyeyi peşkeş çektiği, Durak ve ailesi ile belediye bürokratlarının mal varlıklarının araştırılması, kamu mallarının eşine ve damadına nasıl peşkeş çekildiği ve Altın Koza Film Festivalinde kamu parasının boşa harcandığı" iddialarına ilişkin soruşturma sürüyor.
* Çatalan İçme Suyu Tesisinin şişelenerek satılabilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınmadığı halde Çatayan'da şişeleme tesisinin yapımına başlandığı kamunun 1.5 milyon dolar zarara uğratıldığı iddia ediliyor.
* Aytaç Durak'ın belediyenin şirketi Altın Koza A.Ş'nin kaynaklarını kendi seçim propagandasında kullandığı öne sürülüyor.
* Şarkıcı Ferdi Tayfur'un emmioğlu şarkısı için 498 bin TL tanıtım parsanın ödendiği,"de soruşturma konularından bazıları müfettiş incelemesi devam ediyor.
İŞTE İPLERİ KOPARAN SES KAYDI DİYALOĞU.. SONRAKİ SAYFAYI ÇEVİRİN
[PAGE]
İŞTE İPLERİ KOPARAN SES KAYDI DİYALOĞU
Adana Belediyesi'ni karıştıran 47 dakikalık kaydın 4 dakikalık bölümde şu diyaloglar yer alıyor:
- Parayı saat 5.5 gibi verecekler. Şu an hazır değilmiş. Az bir para değil, 260 bin dolar.
- O meclis üyesi 260 bin dolarlık adam değil, 5 liralık adam.
- Önceden öyleymiş ama şimdi akıllandı.
- Rant var mı ?
- Tabi havuz var. Buna AKP, CHP ve MHP'liler de destek veriyor.
- 1/5000'lik geçerken de ödendi. Meclis bitene kadar verme. Elinde tut.
- THY poşetine sarayım.
- Yukarı gidip getiriyorum. Sana güveniyorum. Yoksa yakarlar, öldürürler beni.
- Teslim ettim, belgeyi emaneti"
DURAK'IN MAL VARLIĞI
İlk olarak 1985 yılında Adana Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Aytaç Durak, bu süreçte 4 parti değiştirdi. Aradan geçen yıllar içinde mal varlığı da tartışma konusu oldu. Aytaç Durak'ın hakkında açılan bir dava ile ilgili 2001 yılında polise verdiği beyanında mal varlığı olarak 500 bin metrekare arazi, dokuz daire 2 bin metrekare işyeri ve 1987 model bir Mercedes otomobili ve yıllık 50 bin TL gelir görülüyor. 2001 yılından sonra geçen 9 yılda bu serveti kat kat arttı. Şubat 2010 verdiği mal beyanında ise yıllık gelirinin de 50 bin TL olduğu belirtilirken, 15 gün önce verdiği mal beyanında tam 1.8 milyon metrekare taşınmazı görülüyor. Bu
taşınmazların bir milyon 396 bin metrekaresi tarla. 397 bin metre kare ise arsa. Bu arsaların 278 bin metrekaresi imarlı, mal beyanı incelendiğinde Durak'ın bankada yaklaşık 1 milyon TL nakiti olduğu ortaya çıkıyor. Durak'ın eşine ve iki çocuğuna ait 3 banka hesabında 676 bin TL'si bulunuyor. Ayrıca yine banka hesabında 204 bin doları da var.
taşınmazların bir milyon 396 bin metrekaresi tarla. 397 bin metre kare ise arsa. Bu arsaların 278 bin metrekaresi imarlı, mal beyanı incelendiğinde Durak'ın bankada yaklaşık 1 milyon TL nakiti olduğu ortaya çıkıyor. Durak'ın eşine ve iki çocuğuna ait 3 banka hesabında 676 bin TL'si bulunuyor. Ayrıca yine banka hesabında 204 bin doları da var.
"EŞİM ZENGİN KIZIYSA NE YAPAYIM"
İddialara İstanbul'da 13 Mart Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında cevap veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak "Eşim zengin kızıysa ne yapayım? Malların büyük bölümü eşimin ailesinden miras olarak geldi "dedi. İşte Durak'ın o konuşması:
''Mal varlığım 40 milyon dolardan biraz fazla olabilir. 1 milyon 800 bin metrekare arsam var. Eşime de ailesinden miras kaldı. Eşim zengin kızıysa ben ne yapayım. Verilmeyecek hesabım yok. MHP'li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Tuncel'le uzun yıllardır beraber çalıyoruz. Kendisi siyaseti bilen birisi. Bu zamana kadar yanımda bulunmasının bir sakıncasını görmedim. Bu kaset olayından sonra tepki göstermeye başladı. Olaylardan sonra bir iki defa görüştük. 'Arkadaşım bazı laflar kulağıma geliyor, aklı başında adamsın, uzun seneler dostluğumuz var. Sen bunların başında gösteriliyorsun. Bu duruma düşmemelisin' dedim. Ama oldukça şiddetli açıklamalar yaptı. Aklı başında olan adamın yapmaması gereken şeyler söyledi. O zaman ne biliyorsan söyle dedim."
Aytaç Durak, kendisine ait 1 milyon 800 bin metrekare arsası olduğunu, bunun 1 milyon 400 bin metrekaresinin de eşinin ölen babasından miras kaldığını ifade etti. Kendisinin belediye başkanı değilken bile şehri kuzeye taşıdığını söyleyen Durak, "Ben başkan olmasaydım mal varlığım daha da büyüyecekti. Her yerin imar planı değişti. Ama hiçbir zaman suiistimallere yol açan nokta bazlı planlara izin vermedim" dedi.
Adana'ya her gün bir müfettişin geldiğini ve incelemelerde bulunduğunun altını çizen Aytaç Durak, gelenlerin ya öldüğünü ya da siyasetten çekildiğini söyledi. ''Benimle ilgili bir şey bulamıyorlar. Bulamayınca sinirlenip iftira atıyorlar'' diyen Durak, "Benimle uğraşanlar ya mefta oldu ya da siyasi mefta oldu" diye konuştu.
"OKUL OLSUN DEDİM"
Aytaç Durak, sattığı arsanın okul olması için söz verdiğini de kabul ederek "Ben bir yer satmışım. Sattığım yeri alanlar 'Okul olsun mu?' dediler. Olmasın mı diyeyim? Ama Meclis kızdı, 'okul olmasın' dedi. 'Buraya okul yapılmak isteniyorsa yapılır' dedim. Benim belediyecilik anlayışım böyle. Benden geçer dedim. Meclis'ten geçmedi maalesef. Bir şey bulamıyorlar bula bula bunu buluyorlar" dedi.