Mustafa Kemal'in bilinen ilk fotoğrafı 1902 yılında Harbiye'den mezun olurken çektirdiğiydi. Ancak daha eski fotoğrafı meydana çıktı.
Abone olAtatürk’ün hayatından kesitleri, senaryosunu yazıp yönettiği ’Mustafa’ adlı belgesel filmle beyaz perdeye aktaran Gazeteci-Yazar Can Dündar, dün Milliyet Gazetesi’nde, filminde de yer verdiği, Atatürk’ün en eski fotoğrafını yayınladı.
Fotoğrafın kısa hikáyesini de okuyucularına aktaran Can Dündar, Atatürk’ün bilinen en eski fotoğrafının varlığını belgeseli için araştırma yaparken, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı’nda görevli Albay’dan öğrendiğini yazdı. Dündar, fotoğrafa nasıl ulaştığının hikáyesini ise şöyle anlattı:
107 yıl önce Harbiye öğrencisi
"(...) Mustafa Kemal’in bildiğimiz en eski fotoğrafı 1902 yılında Harbiye’den mezun olurken çektirip, annesine yolladığı fotoğraftı. Orada 21 yaşında, kılıç kuşanmış, bıyıklı bir teğmendi. Öğrencilik yıllarını hiç görmemiştik. Heyecan içinde fotoğrafın yerini sordum. İstanbul’da Harbiye Askeri Müzesi’nde olduğunu söylediler. Hemen gerekli izinleri alıp Harbiye Müzesi’ne koştuk. Arşiv açıldı ve dile kolay tam 107 yıl açığa çıkmamış bu fotoğraf ortaya çıktı. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bu fotoğrafı Harbiye İkinci sınıfta çektirdiği sanılıyor. Yani yıl 1901 olmalı... Mustafa Kemal, oturduğu yer, oturuş biçimi ve paltosuyla hemen fark ediliyor. Bıyıkları yeni terlemiş daha. Henüz kılıç kuşanmamışlar ama hepsinin ellerinde kitap var. Fotoğraftakilere gelince... Mustafa Kemal’in hemen solunda oturan genç Ali Fuat olmalı. (...) Fotoğrafta Mustafa Kemal’in sağ yanında oturan devrik fesli genç de ömür boyu onun yanında olacak dostlarından biri: Kazım Özalp"