Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, HADEP'in kapatılmasına ilişkin davada kararını verdi.
Abone olAnayasa Mahkemesi'nin 2003 yılında kapattığı HADEP tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Ankara'ya karşı açılan davanın kararı açıklandı. AİHM kararında Türkiye'yi haksız buldu ve 24 bin Avro tazminat ödemeye mahkum etti.
AİHM kararında Ankara'yı haksız buldu ve Türkiye'nin 24 bin Euro maddi tazminat, iki bin Euro da mahkeme masrafı ödemesini kararlaştırdı. Mahkeme HADEP üyelerinin dava açarken kullandıkları tezlerin hiçbirine gerekçeli kararında yer vermedi. Gerekçeli kararda yer alan tek unsur ise Türkiye'nin PKK ile HADEP arasındaki ilişkiyi yeterince kanıtlayamadığı oldu.
Mahkeme geçtiğimiz yıllarda İspanya'da Bask bölgesinde kurulmuş olan milliyetçi parti Batasuna'nın 2008 yılında ayrılıkçı örgüt ETA ile organik bağları olduğu için kapatılmasını doğru bulan bir karara imza atmıştı. Dolayısı ile bir terör örgütü ile ilişkisi kanıtlanan bir partinin kapatılması mahkeme tarafından uygun görülmüştü. Bu yüzden Türkiye'nin HADEP-PKK ilişkisini tam olarak kanıtlayamadığı gerekçeli kararda yer aldı.
'KÜRT PARTİSİ OLDUĞUMUZ İÇİN KAPATILDIK'
HADEP, "PKK'ya yardım ve yataklık ettiği" gerekçesiyle 13 Mart 2003 tarihinde yasaklanmış ve 46 üyesine siyasi yasak getirilmişti. HADEP Genel Sekreteri Ahmet Turan Demir ile partinin değişik kademelerinde yöneticilik yapan 28 üyesi karara karşı 2003 ve 2004 yıllarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Ankara'dan davacı olmuştu. HADEP tarafından yapılan şikayette, kapatma kararının aslında Milli Güvenlik Kurulu tarafından alındığı ve Anayasa Mahkemesi'nin bu kararın etkisi altında kaldığı öne sürülmüştü. Kapatma kararıyla ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin ihlal edildiğini savunan davacılar, HADEP'in "Kürt partisi" olarak algılandığı için kapatıldığını ve bu nedenle kendilerine etnik ayrımcılık yapıldığı tezini de kullanmıştı.