BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

İşte ABDlilerin kaçma sebebi!

ABD konsolosluğuna yapılan saldırıda Amerikalı görevliler kaçtı, Türkler çatıştı. Onların kaçmasının nedeni bakın neydi?

Abone ol

İNTERNETHABER

ABD Başkonsolosluğuna yapılan saldırı esnasında Amerikalı güvenlik güçleri hemen Konsolosluğun içine kaçarken Türk polisi hayatları pahasına saldırganları öldürdü.


Peki ABD'liler neden olaya müdahale etmediler? Bu sorunun cevabını Strateji uzmanı Ercan Çitlioğlu verdi. Çitlioğlu "ABD'li görevlilerin konsolosluk dışında silah kullanma yetkilileri yoktur" dedi.

KONSOLOSLUK DIŞINDA SİLAH KULLANMA YETKİLERİ YOK

Çitlioğlu'nun söylediğine göre; Türkiye'nin de imza koyduğu uluslararası kurallara göre ABD'li koruma görevlileri konsolosluk dışında Türk topraklarına ayak bastığı için silah kullanma yetkileri yok oluyor. Saldırı konsolosluk dışında olduğu için ABD'li görevlilerin o saldırganlara silahla müdahale etme yetkileri yoktu. O yüzden de onlar silah kullanamayacakları için içeri kaçtılar...

UYULMASI GEREKEN PROSEDÜRLER VAR

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schallow da bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Schallow şunları söyledi:

"Saldırı sırasında Amerikalı görevlilerin Türk polisine yardım etmediği" yönünde haberlerin yayınlandığına dikkati çeken Schallow, "Buna benzer bir saldırı olduğunda uyulması gereken standart prosedürler var. Standart prosedür, binanın güvenliğini sağlamamız yönünde, çünkü içeride silahsız birçok insan var. Amaç, teröristleri içeriye sızdırmamak" diye konuştu.


Türk polisinin de bu prosedürleri çok iyi bildiğini ifade eden Schallow, Başkonsolosluk civarında, güvenliği mümkün olan en üst düzeyde sağlayabilmek için Türk polisiyle birlikte çalıştıklarını, onlar için kurşun geçirmez güvenlik kulübesi tedarik ettiklerini, polise ellerinden gelen yardımı yaptıklarını belirtti.


TÜRK POLİSİNE TIBBİ YARDIMDA BULUNDU

Schallow, olay esnasında Başkonsolosluk görevlilerinden birinin bina çevresinde olduğunu ve bu kişinin, söz konusu haberlere konu olan yaralı Türk polisinin yanına giderek tıbbi yardımda bulunduğunu da anlattı.