BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

İşte AB raporundan ilk detaylar

Avrupa Birliği, 9 Kasım'da yayınlayacağı ilerleme raporunda yeni anayasanın şart olduğunu vurgulamaya hazırlanıyor

Abone ol

İlerleme raporu ile birlikte yayınlanacak olan Strateji Belgesi taslağı Türkiye'de bir yıl içerisinde gerçekleşen ilerlemelerle birlikte AB'nin beklentilerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Türkiye'de gergin geçen bir kampanya sürecinin ardından kabul edilen anayasa paketine AB desteğini ilerleme raporunda da sürdürüyor. Paketin, AB perspektifinden çözdüğü sorunlara işaret eden Brüksel, yeni anayasa ihtiyacına vurgu yapıyor. AB, yeni anayasa reformları için istişarelerin bütün siyasi partileri ve sivil toplumu kapsayacak şekilde yapılmasını talep ediyor.

Zaman muhabiri Selçuk Gültaşlı'nın Brüksel'den bildirdiğine göre ifade ve basın hürriyetine bu yıl özellikle vurgu yapan Brüksel dini hürriyetler alanında yaşanan sıkıntılara da atıf yapıyor. Sümela Manastırı ile Ahtamar Adası'ndaki dini ayinler olumlu olarak not ediliyor.

Demokratik açılımının içinin doldurulmadığını kaydeden AB, Güneydoğu'da vaziyetin terör örgütü PKK/ Kongre-Gel'in saldırılarını arttırması ile daha da kötüye gittiğini kaydediyor.

Taslak Türkiye'nin dış politikada daha da aktif hale geldiğini belirtirken, Ankara'nın dış siyasetini Brüksel ile koordineli yürütmesi durumunda Brüksel için değerinin daha da artacağına işaret ediyor.

Avrupa'ya seyahat eden Türk vatandaşlarının vize muafiyetinden istifade etmesi için yapılan müzakerelerde Türkiye'ye şart koşulan geri alım anlaşmasında ciddi ilerlemeler kaydedildiği vurgulanıyor.

Taslak belgede öne çıkan unsurlar şöyle:

Türkiye reform sürecine devam etti. Türkiye yargı ve temel haklar alanlarındaki bir çok önceliğe cevap niteliği taşıyan ve siyasi-hukuki konularda anahtar rolünde reformlar getiren anayasa tadilatını gerçekleştirdi. Reformlar: askeri hakimlerin yetkilerini sınırladı; anayasa mahkemesini tekrar yapılandırdı; yargıyı bütün olarak daha da temsili hale getiren HSYK'nın yapısını daha da genişletti; özel sektörde sendikal hakları genişletti; kadın ve çocuk haklarını teminat altına alan özel tedbirlerin alınabilmesi için zemin hazırladı; şahsi verilerin muhafazasını garanti altına aldı; ombudsmanlık kurumunun teşekkülü için kanuni temeli hazırlayarak ombudsmana müracaat hakkı verdi.