Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren 3 aylık eylem planını açıkladı.
Abone olBaşbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ankara'da basın toplantısında, 60. hükümetin 2007 yılı '''3 Aylık Eylem Planı''nı açıkladı..
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in açıklamalarına göre, 2007'nin kalan dönemine ilişkin üç aylık Eylem Planında, 'rekabet gücünü geliştirme, istihdamı artırma' gibi konularda toplam 73 eylem planlandı.
Bu dönemde işgücüne özel önem verilerek, işgücü piyasasının kalitesi artırılacak.
Ekonominin ajandası 5 eksene dayanacak
Temel beş eksen "kapsamlı istiham artışı, güçlü sanayi, teknolojik gelişme, insan kaynakları ve makro istikrar" olarak belirlendi. Yatırım ortamı ve iklimi idari düzenleme ve teşviklerle iyileştirilecek.
Özelleştirme; bu üç ayda özel önemi sahip olurken, kısa dönemde sosyal güvenlik ve enerji dahil, üç temel alandan biri olacak.
Ekren'in öne çıkan mesajları
Bu arada Başbakan Yardımcısı Ekren'in eylem planına ilişkin açıklamaları ile sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan başlıklar şöyle:
-Üç Aylık Eylem planı, herhangi bir mali tablonun yeniden şekillenmesi değil, mali planın 2007'nin son çeyreğine rastlayan kısmını oluşturuyor.
-Yeni dönemde ekonomide eksen değişikliği söz konusu. Bu dönemde büyüme ile istikrara geçiş dönemi başlatılıyor.
-2007-2013 döneminde makroekonomik eksen, piyasa ekonomisinin sürdürülmesine dayalı şekillenecek. Bütçe dengesi, cari denge, tasarruf-yatırım degenlerinde 2007-2012 döneminde alt yapı sağlamlaştırılacak.
-Temel reform alanları genel ve sektörel verimliliği artırmaya yönelik alacak.
-Yeni dönem, "düşük kamu borcu ve istihdam dönemi" olacak.
-Merkez Bankacılığı ve vergi mekanizmaları evrensel standartlarda güçlendirilecek.
-Bütçe dengesi güçlendirilmeye çalışılacak. Harcama ve gelir işinde sürdürülebilirlik çerçevesinde problem olmamasına gayret edilecek.
-Reformlar konusunda herhangi bir yavaşlama olmayacak. Kayıtdışına azaltmaya dönük işletmelerin vergi ve benzeri maliyetlerinin düşürülmesi gibi düzenlemeler üzerine çalışılacak.
-2023'de ilk on ekonomiden biri olmak için kamu reformları, özel sektör reformları ile eğitime ağırlık verilecek.
-Kredi notunun "yatırım yapılabilir" konuma çıkarılması hedeflendi. -Kısa dönemde, sosyal güvenlik reformu yasalaşması için TBMM'ye sunulacak.
-Bütçe ve ekonomik büyüme açısından önem arzeden enerji sektörüne dönük tedbirler, YPK ve Enerji Zirvesinden çıkacak kararlara paralel, kısa sürede açıklanacak.
-Güven ve istikrar 2008 bütçesinde de temel alınacak. 2008'de sona erecek programdaki konulara dikkat edilecek.
-2008-2012 döneminde kamu borcunun mümkün olan en düşük düzeye getirilmesi hedefleniyor.
-2008-2012 dönemini kapsayan 5 yıllık Eylem Planı ise bu ayın sonunda veya Kasım ayının başında ilan edilecek.