Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılına ilişkin bütçe rakamlarını açıkladı. Şimşek, 'Bütçe seçim bütçesi olmayacak' dedi.
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetleme Kurulu Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında 2015 yılına ait bütçeye ilişkin rakamları açıkladı.
Şimşek'in açıklamalarına göre bütçede aslan payı eğitim yatırımlarına gitti. 2015 yılında bütçenin yüzde 18.5'lik bölümü ayrıldı. Eğitime harcanması öngörülen miktar ise 87.5 milyar lira.
Ankara’da sunum yapan Şimşek, 2015 bütçesini TBMM’ye bugün göndereceklerini söyledi.
Şimşek, "Bu yıl bütçe açığı, başlangıç hedeflerinin altında kalacak" dedi. Maliye Bakanı, bu yıl bütçe açığının 24,4 milyar lira, faiz dışı fazlanın 25,8 milyar lira olacağını söyledi. Şimşek, gelecek yıl seçim bütçesinin yapılmayacağını da ifade etti.
Mehmet Şimşek'in açıklamalarının satırbaşları şöyle:
BÜTÇE AÇIĞI
Eylül'de bütçe açığı 9,2 milyar lira oldu. Faiz dışı açık 4,6 milyar lira oldu. Şimşek, Ocak-Eylül'de bütçe açığının 11,9 milyar lira, faiz dışı fazlanın 26,3 milyar lira olduğunu söyledi.
Şimşek, "Ocak-Eylül'de bütçe giderleri yüzde 10,5 artışla 325i4 milyar lira oldu. Aynı dönemde bütçe gelirleri yüzde 8,1 artışla 313,5 milyar lira oldu" dedi.
SIKI TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Şimşek, "Gelecek yıl para ve maliye politikasını sıkı tutmaya devam edeceğiz" dedi.
Maliye Bakanı, "Petrol fiyatlarında aşağı yönlü trend sürerse, 2015 yılında cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 5'in altına indiğini görebiliriz" dedi.
BUNA RAZI OLAMAZ
Şimşek, "Türkiye yüzde 3-4 aralığında büyüme razı olamaz. Tekrar yüksek büyüme patikasına girmemiz lazım. Bunun için kapsamlı mikro reformları gerekli" dedi.
BÜYÜME TAHMİNİ POTANSİYELİN ALTINDA
"Jeopolitik gerginlikler küresel ekonomilere ve bize olumsuz yansıdı" diyen Şimşek, 29014 yılı için ön görülen yüzde 3,3'lük büyümenin Türkiye potansiyelinin altında olduğunu söyledi. Şimşek, "Yüzde 4 büyüme tahmini, AB'de daha güçlü bir toparlanmaya göre yapılmıştı. Büyüme revizyonunda AB'deki durum ve jeopolitik riskler etkili oldu" diye devam etti.
Maliye Bakanı, "Gelecek yıl IMF'nin dediği gibi küresel ekonomide umarız toparlanma daha iyi olur, petrol fiyatlarındaki göreceli düşüş, gelecek yıl yüzde 4,4 bir büyümenin oldukça gerçekçi olacağı kanısındayız" dedi.
BÜTÇE NE GETİRECEK?
En büyük önceliğimiz insan. En büyük harcama eğitim alanına gidecek. Bu sene eğitim harcamalarını yüzde 18.5'ın altına inmez. Eğitime 87.5 milyar lira kaynak ayıracağız.
İkinci en önemli harcama kalemi sağlık alanı olacak. 2015'te toplamda 80.9 milyar lira sağlık harcamamız olacak. 2002'den bu yana 5 kat artış olmuş olacak.
Kamu yatırımlarında 48.4 milyar lira ayırdır. Yıl içinde performans artışı olursa bu rakamın artmasını umuyoruz. Toplam kamu yatırım harcaması 88.5 liraya çıkmış olacak.
Tarımsal destekler... Doğrudan destekler 10 liyar lira olacak. Dolaylı desteklerle 13 milyar lira destek olacak.
Emekli ve çalışanlar: Toplu sözleşmelerin gereği olarak yüzde 3+3 olacak. Enflasyon artışına göre düzenlemeler yapılacak.
VERGİ ARTIŞI OLACAK MI?
Maliye Bakanı Şimşek ayrıca, vergi artışı öngörmediklerini, yeni vergi konusunda da bir çalışma olmadığını söyledi.
Şimşek, “Şu aşamada yeni vergi konusunda somutlaşmış bir çalışma yok. Lüks tüketime vergi konusunda somut bir çalışma gündemde değil” dedi.
Şimşek, bütçeye yeniden yapılandırmadan gelir beklentisi koymadıklarını söyledi.