Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının 162 sayfalık iddianamesine ulaşıldı. Yalçınkaya'nın gerekçeleri şöyle:
Abone olİşte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 162 sayfalık iddianamesine CNN Türk ulaştı.
İddianame Ak Parti için şu tespitlere yer verildi:
- Türkiye'de siyasal islam yalnızca kişi ile tanrı arasındaki alanla sınırlı kalmayarak, devlet ve toplum kurallarını da düzenleme iddiasındadır…
- Siyasal islamın temel düsturu şeriattır. Siyasal islam ve onun anayasası niteliğindeki şeriat demokratik değil, totaliterdir.
- Siyasal islam demokrasiyi bir araç, şeriatı da bir amaç edindiği için demokrasinin kendisini korumaya ilişkin kural ve kurumlarının takibinden kurtulmak için kaynağını da yine şeriat düzeninden alan takiyye yöntemini kullanmaktadır
- Disiplin soruşturmaları göstermelik. Milletvekili ve parti yöneticilerine yönelik yapılan soruşturmalar göstermelik, bu soruşturmalar partiyi sorumluluktan kurtarmaz..
- AKP'nin yenilikçiyiz söylemi gerçeği yansıtmıyor.. RP ve FP ile bağını koparmadı…
YÖK BAŞKANINA DA ATIF VAR
YÖK Başkanı atandığı gün mahkeme kararlarına uymayacağını açıklamış, bir bilim adamı kimliği ve bağımsızlığıyla değil, belirlenmiş bir düşünce yönünde çalıştığı gerçeği, kendisi ile TBMM Başkanı ve Maliye Bakanı ile bir bürokratı arasında geçen ve basına yansıyan diyaloglardan anlaşılmıştır.
GÜL'Ü LİSTEYE GÜLEN SOKTU
Abdullah Gül’ün, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Avrupa’daki Türk büyükelçilerine gönderdiği kriptolar da iddianameye girdi. Gül, 16 Nisan 2003’de büyükelçiliklere iki resmi yazı gönderdi. Yazılardan birinde “Milli Görüş teşkilatı zararlı bir organizasyon değildir. Faaliyetleri büyükelçiliklerce desteklenmelidir. Organizasyonlarına gerektiğinde büyükelçiler ve diplomatlar da gitmelidir. Resmi heyet programlarına bundan sonra bu teşkilat da dahil edilmelidir” denirken ikinci yazıda Fethullah Gülen okullarınının desteklenmesi istendi. Bu okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nca desteklendiği dile getirilen yazıda, bu okullarda görevli öğretmenlerin de yine Milli Eğitim Bakanlığı’nca atandığı vurgulandı. Gül, yazıların ortaya çıkması üzerine “Bu tip genelgeler ilk değildir” savunmasını yapmıştı.
YASAK İSTENEN İSİMLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Tayyar Altıkulaç, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Güldal Akşit, Egemen Bağış, Hayati Yazıcı, Dengir Mir Mehmet Fırat, Zafer Üskül, Hüsnü Tuna, Fatma Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cüneyt Zapsu'nun da aralarında bulunduğu 71 kişi
BELEDİYE BAŞKANLARINA DA YASAK İSTENDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ile 11 belediye başkanı siyaset yasağı istendi. Ayrıca, Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman, Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz gibi başkanlara da siyaset yasağı getirilmesi istendi.
71 kişinin tamamına 5 yıllık süreyle siyaset yasağı istendi.