BIST 8.948
DOLAR 34,26
EURO 37,60
ALTIN 2.878,05

İşte 10 soruda IŞİD örgütü

İşte 10 soruda IŞİD örgütü

Musul'u ele geçiren Türk Konsolosluğu'nu basan IŞİD örgütü ne zaman kuruldu?

İşte 10 soruda IŞİD örgütü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul’un ve Kerkük’teki de bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından bugün, Musul’daki Türk Konsolosluğu’nu işgal etti.
Peki Suriye ve Irak’ta çok sayıda yerleşimi kontrol altına alan, Lübnan’a da kolu uzanan ve El Kaide’nin en etkin kolu olarak bir süredir El Kaide liderliğine bile kafa tutan IŞİD kim?

İşte aljazeera.com.tr'nin derlediği bilgilerle 10 soruda IŞİD:

İşte 10 soruda IŞİD örgütü

IŞİD ne istiyor?

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. IŞİD ve lideri Ebu Bekir Bağdadi; ABD, AB ve Türkiye’nin “terörizm listesi”nde yer alıyor.

İşte 10 soruda IŞİD örgütü

Ne zaman kuruldu?
Örgüt 2004 yılında “Tevhid ve Cihat” adıyla Ebu Musa Zerkavi tarafından Irak’ta kuruldu. Sonrasında Usame Bin Ladin liderliğindeki El Kaide’ye katıldı. El Kaide’ye katıldıktan sonra adını “Mezopotamya’da El Kaide” olarak değiştirdi.

İşte 10 soruda IŞİD örgütü

İlk liderleri kimlerdi?
2006’da yayınlanan bir videoda Zerkavi, “Mücahitler Şurası Konseyi”ni kurduklarını açıkladı. Irak’taki Zerkavi 7 Haziran 2006’da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürüldü. Yerine Ebu Hamza el Muhacir geçti. 2006 yılının sonlarında El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi ise liderliğini yaptığı “Irak İslam Devleti”ni kurduklarını açıkladı.