BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'un yüreğine hançer saplandı

Dün çıkan yangının ardından büyük hasar gören Haydarpaşa Garı adeta 'hayalet gar' haline geldi.

Abone ol

Yangında büyük hasar gören tarihi Haydarpaşa Garı adeta 'hayalet gar' haline geldi. Garın kumanda merkezinde meydana gelen arıza nedeniyle banliyö ve Adapazarı seferlerinin uzun süre yapılamadığı tarihi garda “Başkent Ekspresi” ile Ankara'ya gidecek yolcular ise içeri alındı. Yangını incelemek üzere 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturuldu.

Haydarpaşa Garı’nın izolasyon ve onarım yapılan çatısında dün saat 15.30 sıralarında alevler yükseldi. Lodosun etkisiyle alevler büyürken Kadıköy ve Üsküdar itfaiye ekiplerinin merdivenlerinin kısa kalması üzerine yüksek merdivenli araçlar olay yerine sevk edildi. Ancak kilitlenen trafiğe takılan araçlar yangına zamanında yetişemedi. Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Erenköy ve Ümraniye müfrezeleri, getirilen 52 metrelik merdivenlerle yangın söndürme çalışmalarına katıldılar. Bu sırada gemi yangınlarına müdahalede kullanılan yangın söndürme römorkörleri rıhtıma yanaşıp yanan çatıya denizden aldıkları suyu sıkmaya başladı. Saatte 7 bin 200 ton suyu 70 metre yükseğe ve 150 metre ileriye püskürtebilen römorkörler etkili oldu.

SABOTAJ KÜÇÜK İHTİMAL

Hürriyet.com'un haberine göre, alevler ve duman korku dolu anların yaşanmasına neden olurken olay yerine sivil savunma ekipleri ve ambulanslar da sevk edildi. Yangının başlamasının ardından tarihi garda bulunan tüm yolcular ve çalışanlar binadan tahliye edildi, polis ekipleri de bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Karadan ve denizden yapılan müdahaleler sonucu yangın 1 saatte kontrol altına alındı. Yangında çatının ön cephesi tamamen yanarken, yan kısımlarının ise bir bölümü zarar gördü. Yangının çatıdaki izolasyon çalışmaları sırasında başladığı öne sürüldü. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Talat Aydın “Çatıda çalışma vardı, sabotaj ihtimalini değerlendirme dışı bırakmamız mümkün değil ama çok küçük bir ihtimal” dedi.

ÖNLEM ALMAMAK EN BÜYÜK SABOTAJ

İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, tarihi bina yangınlarının genellikle restorasyon sırasında çıktığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu binalarda restorasyon öncesinde önlem almak gerekir. Bu önlemi almamak en büyük sabotajdır. Ahşap çatılarda alevli aletler kullanılmamalı. Her işçinin yanında söndürme cihazı bulunmalı.”

ÇATIDAKİ ONARIM KAÇAK MI?

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Burasıyla ilgili verdiğimiz bir onarım ruhsatı yok. Başvuru var. Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu’ndan onay alınmış. Ödenek yokluğundan bizden ruhsat alınmamış. Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak bir çalışma var demektir” diye konuştu.

SON PLANA GÖRE ÜSTÜ OTEL ALTI GAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Aralık 2009’da “1/5000 Ölçekli Haydarpaşa Garı, Liman ve Geri Sahası ile Kadıköy Meydan ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”nı oy çokluğuyla kabul etti. Planla, Kadıköy, Harem ve Üsküdar bütünlüğünde bir planlama yaklaşımının geliştirilmesi amaçlanıyor. Planın en önemli kısmı “TCDD Gar, Çevresi ve Geri Sahası Bölgesi” ana başlığının altındaki 5. maddede “Haydarpaşa gar binasının zemin katı TCDD işletmesinin ihtiyacı ölçüsünde gar hizmetleri için kullanılacaktır. Geri kalan kısım kültür merkezi, sosyal tesis ve konaklama tesisi olarak kullanılabilir” deniliyor. Koruma Kurulu daha önce planları reddetmişti. İBB Meclisi’nin son kararına karşı, Birleşik Taşımacılık Sendikası da kuruldan planın onaylanmamasını istemişti.

YILDIRIM: SABOTAJ YOK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Binada çatı tamiratı yapılıyordu. Yangının bu çalışmalar nedeniyle çıktığı kesin. İzolasyon malzemesinin tutuşmasından mı yoksa kaynak makinası nedeniyle mi çıktığı konusu henüz net değil. Soruşturma yapacağız. Sabotaj ihtimali yok. 1. derece sit alanında korumaya alınmış bir binadır” dedi. Yangınla ilgili soruşturma başlatan polis, iki işçiyi ifadesini almak üzere polis merkezine götürdü.
Banliyö seferleri yapılamadı.

Haydarpaşa Tren Garı'nda dün çıkan yangının ardından, tren seferleri iptal edilmiş, bazı ana hat seferlerinin yolcuları da, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu'na yönlendirilmişti. Yangının ardından, garın kumanda merkezinde meydana gelen arıza nedeniyle ve trafik yoğunluğunun artırılmaması için ikinci bir emre kadar banliyö ve Adapazarı seferlerinin yapılamayacağı bildirildi.

SEFERLER BAŞLIYOR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Saat 15.00'den itibaren banliyö seferlerinin her yarım saatte yapılmak üzere başlayacak. Bir aksilik olmazsa yarın sabahtan itibaren tüm banliye seferleri tamamen normale dönmüş olacak” dedi.

NORMAL SEFERLER BAŞLAYACAK

Bu arada, saat 10.30'da “Başkent Ekspresi” ile Ankara'ya gidecek yolcular gara alındı. Normal seferler başladı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULDU

Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangına ilişkin, inşaat mühendisi öğretim görevlisi, elektrik mühendisi ve yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Ayrıntılı bilirkişi raporunun ardından yangında ihmali bulunanlar hakkında dava açılabilecek.

Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığından alınan bilgiye göre, yangınla ilgili soruşturma, Cumhuriyet Savcısı Selahattin Aydoğdu tarafından yürütülüyor.

Soruşturma çerçevesinde, inşaat mühendisi olan bir öğretim görevlisi, bir elektrik mühendisi ve bir yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bilirkişi heyeti bugün, Cumhuriyet Savcısı Aydoğdu ile olay yerinde incelemelerde bulunacak.

ABDÜLHAMİT'TEN KALMA

Haydarpaşa Garı, 1908’de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. II. Abdülhamid döneminde, 1906’da yapımına başlandı, 1908’de hizmete girdi. Binanın bulunduğu sahaya III. Selim’in paşalarından Haydar Paşa’nın adı verildi. Binanın inşaatını, Anadolu Bağdat adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirdi. İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan projede, garın yapımında Alman ustalarla İtalyan taş ustaları birlikte çalıştı. I. Dünya Savaşı sırasında gar deposundaki cephanelere 1917’de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu bina büyük hasar gördü. Onarılan bina bugünkü şeklini aldı. 1976’da da yeniden geniş çapta onarıldı ve 1983’ün sonunda dört dış cepheyle iki kulenin restorasyonu tamamlandı.