BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,36
ALTIN 2.836,86
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İstanbulun gizli hazineleri

İstanbul’un gözde kültür ve eğlence mekanı 1001 Direk Sarnıcı, eşi benzeri görülmemiş bir sergiye imza atıyor.

Abone ol

1700 yıllık geçmişi modern hizmet anlayışı ile buluşturan, İstanbul’un gözde kültür ve eğlence mekanı 1001 Direk Sarnıcı, eşi benzeri görülmemiş bir sergiye imza atıyor. Beş yıl boyunca gelişerek sürmesi planlanan ve üç bölümden oluşacak “İstanbul Hazineleri” sergisi M.S. 330 – M.S. 1453 tarihlerini kapsayan birinci bölümü ziyaretçilerini bekliyor.

Yüzyıllarca birçok uygarlığa ev sahipliği, tarihin en büyük imparatorluklarına altın çağlarında başkentlik yapmış olan İstanbul, birbiri üzerine inşa edilen medeniyetleri ile her köşesinde ayrı bir kültür ve tarih hazinesi saklıyor. Bu köklü mirasa sahip çıkma bilinci ile yola çıkan 1001 Direk Sarnıcı, beş yıl boyunca sürecek ve üç bölümden oluşan “İstanbul Hazineleri” sergisinin M.S. 330 – M.S. 1453 tarihlerini kapsayan, özel beş maket ile on dokuz ana bilgilendirici panodan oluşan birinci kısmını Modern İstanbul’un sakinleri ile tanıştırıyor.

Serginin 1001 Direk Sarnıcı için önemini 1001 Direk Sarnıcı’nı işleten DOM Turizm Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Güreş, “1700 yıllık bir mekanda hizmet veren biri kurum olarak, bu topraklara olan vefa borcumuzun bilincinde ve sorumluğundayız. Bu sergi ile ülkemize ve dünyaya bir kültür hazinesi hediye etmenin zevkini yaşıyoruz. 1001 Direk Sarnıcı bu sergiyle içinde barındırdığı binbir efsaneye bir yenisini daha eklemiş oluyor.” şeklinde ifade ediyor.

İnternet ortamından 1700 yıllık sarnıca…

“İstanbul Hazineleri” projesine 1994 yılında Tayfun Öner ‘in İstanbul’un Bizans dönemindeki harap veya yok olmuş önemli yapılarını tekrar ortaya çıkartılması adına yaptığı çalışmalar ile başlanıyor. Bu çalışmaların en önemli özelliği son derece akademik olması ve başta Alman Arkeoloji Enstiüsünden Albrecht Berger olmak üzere birçok önemli akademisyenin katılımı ile hayata geçiriliyor. 1997 yılında bu çalışmaları internet üzerinden paylaşmaya başlıyorlar. 1999 yılında ekibe dahil olan Jan Kostenec ile Büyük Saray çalışmaları ve animasyonlar da hız kazanıyor. Daha birçok akademisyenin de desteğini alarak sürekli kendini yenileyen ve eleştirilere açık olarak estetik olmasından ziyade doğruluğu göz önüne alınan bir çalışma artık hobi olmaktan çıkıp sadece ilgilenenlerin ziyaret ettiği bir web sitesine sığmamaya başlıyor.


Bu dönemde kendisi de İstanbul’un en önemli tarihi mekanlarından biri olan ve bu tarihe olan bağlılığını önemli bir projeyle gelecek nesillere aktarmak isteyen 1001 Direk Sarnıcı, Tayfun Öner ile birlikte beş yıl sürecek, İstanbul’un her dönemini tüm görkemi ile yaşatacak “İstanbul Hazineleri” sergisinin çalışmalarının internet ortamından çıkarak canlanmasını sağlıyor.

1001 Direk Sarnıcı’nda “İstanbul Hazineleri “ ile masalsı bir yolculuk!

İçinde olduğumuz Avrupa Kültür başkenti süreci içinde 1001 Direk Sarnıcı çok önemli bu sergiyi, Profesör Doktor Albrecht Berger’in araştırmaları ve arşiv taramaları ve Tayfun Öner’in teknik becerisiyle, İstanbul halkına ve ülkemize gelip yıllardır kitaplarda adını duydukları eserleri görmek isteyen yabancı ziyaretçilere sunuyor, İstanbul’un Hazineleri M.S 330 – M.S 1453 BİZANS… Serginin birinci etabı kaybolmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuş Roma ve Bizans eserlerini içeren bu serginin ikinci etabı’nda Osmanlı döneminden günümüze gelen eserleri meraklılarının dikkatine sunacak.

“İstanbul Hazineleri”, kaybolmaya yüz tutmuş, her gün üzerinde ya da etrafında gezdiğimiz kalıntıların bir zamanlar ne muhteşem birer eser olduğunu gözler önüne seriyor ve Osmanlı ve Bizans arşivlerinde bulunan plan, proje ve rölevelere sadık olarak hazırla 3 boyutlu devasa ölçülerdeki görselleri ve döneminin en önemli mimari yapılarını 1/100 ölçekli maketleri ile görsel bir şölene dönüştürüyor. Sergide maketlerin yanı sıra on dokuz adet bilgilendirici panolarda önemli yapıların detaylı görsel ve bilgileri de bulunuyor.

İlk etabın içinde yer alan ve tarihe ışık tutan eserlerin maketleri özel bir karışımdan yapılıyor. Bu maketlere beş yıl boyunca ve sürekli olarak yeni maketler eklenecek. İlk etapta yer alan maketler ve boyutları; ARCH of THEODOSIOS ( 63 cm x 63 x 120 ), PORTA AUREA - GOLDEN GATE ( 126,5 cm x 117 cm x 100 cm ), PALACE of ANTIOCHOS ( 133 cm x 133 cm x 100 cm ), BOUKOLEON PALACE ( 270 cm x 90 cm x 50 cm ) ile PARTOS ve PAPYLAS MONASTERY ( 93 x 63 x )… Bu maketlere HIPPODROME gibi yeni yapılar eklenecek 2007 sonuna doğru da bu sayı 26’yı bularak İstanbul’un kayıp hazineleri tek tek gün ışığına çıkacak.