Bazı köşeler, sokaklar bize neşe verir! “İyi ki buradayız, iyi ki gelmişiz” deriz. Kafesinden dükkanlarına, ağaçlarından caddelerine şehrin farklı duraklarında şöyle bir tur atmaya ne dersiniz!
Abone ol- İskeleye inen cadde. Sağlı, sollu dükkanlar. Paşabahçe.
- BAHÇE görünümlü mini bir alan. Kahve ve berber yan yana. PTT’nin karşısında sağlık ocağı. Hatta akşamüstü seyyar arabası ile manav bile geliyor. Kanlıca.
- MİGROS ile Bağdat Caddesi arasındaki cadde ve civarı. Dükkanlar, kafeler. Bol hareketlilik. Caddebostan.
- ANA caddeden iskeleye doğru yürüyüp sola döndüğünüzde sahildeki dolu banklar, lokantalar ve çay bahçeleri, güvercinler... Ortaköy.
- KÖŞEDEKİ Kurukahveci Mehmet Efendi’den Haliç’e paralel, Tahtakale’ye doğru yürümek. Dükkanlardan dışarı taşmış oyuncaklar, çeşitli eşyalar kalabalıklar arasından geçmek. Eminönü.
- HALİÇ’TEN semte giren cadde. Yukarıya Fatih’e devam eden caddeden sağ taraftaki lokantalara, kahvelere doğru olan yerler. Balat.
- FERİKÖY Pasajı. Ucuz ayakkabı ve terlik bulunuyor. Köşeye açılan kapısı var. Etrafta çok çeşitli dükkanlar, fırınlar, pastaneler her zaman kalabalıkları ile uzayıp giden Kurtuluş Caddesi. Feriköy.
- ACIAĞAÇ Sokak’ın köşesinde karşınıza çıkan, denize doğru eğrilip uzanmış yaşlı, dev çam ağacı geçit vermiyor, kaldırımdan yola inmenizi istiyor. Bu köşeyi geçince ileride çınarlı mini bir meydan. Hemen denize çıkan bir aralığın ucunda. Lokantaların masaları bu meydana taşıyor. Duvardaki radyodan müzik. Kınalıada.
- BOĞA heykelinden Bahariye parkına doğru. Tramvay yolunu takip ederken sağlı sollu oturma bankları ve rengarenk dükkânlar. Genç yaşlı karışık bir kalabalık. Bahariye.
- Yedi Sekiz Hasan Paşa Fırını’nı geçince... Kartal heykeli civarı. Zaten burası buluşma yeri. Balıkçılara doğru yürüdüğünüzde solunuzda Meraklılar Kuruyemiş ve de biraz ilerde balıkçıların kuvvetli ışık saçan lambaları. Beşiktaş.
- Tünel çıkışı, tramvay durağı karşısındaki pasajı geçtiğinizde. Sağlı, sollu kafeler restoranlar her zaman kalabalık. Tünel.
- Balıkçılardan, Kanaat Lokantası’na doğru çıktığınızda. Mini bir meydan. Sağa doğru seyyar arabalarda sebzeler, meyveler. Her zaman kalabalık. Üsküdar.
KIRMIZI YAPRAKLAR
Ümraniye -Üsküdar yolu üzerinden Şile’ye doğru... Sağ tarafta benzin istasyonu, Ümraniye’den sonra sadece Çekmeköy girişinde var. Yaklaşık bir saat sonra Şile’ye varıyorsunuz. Kasabaya girmeden sağa Ağva’ya giden yol üzerinde, yanyana iki köy. Civar yamaçlarda çıngırakları ile koyun sürüleri. Bir evin bahçe duvarlarda yeni kızıllaşan sarmaşıklar. Demek İstanbul’a sarmaşıkların kızıllığı kuzeyden geliyor. İmrendere ve Ovacık köyleri. Şile.
İKİ SELVİ
D100’den Kartal’a giderken solda... Soğanlık’tan sonra. Ayazma Meydanı’na doğru yokuş tırmanıyorsunuz. İleride sağda kafe restoran. Girişinde oyuncak büyük hayvanlar, otomobiller... Çocuklar için! Jetonla çalışıyor. Yaşlı çınar ağaçları altında derin bir manzara. İki selvi ağacının arasından Büyükada manzarası. Peynirli büyük pidesi çok lezzetli. Çeşitli yemekler. Kapalı kısmı da var. Adı: Tarihi Çınaraltı Restaurant ve Çay Bahçesi Tel: (0216) 309 37 45. Yakacık
DOLAŞAN KEDİLER
Sahilde asfalt yürüyüş yolu. Denize değen kayalıkların tam yanında. Bu yolda yer alan kafenin hemen önünde. İskele tarafında bir yazı: “Kavuşmalarımız topal, ayrılıklarımız koşar adım.” Kafenin bahçesinde bambuların altında pek çok kedi. Çay kahve ayrıca çeşitli tatlılar var. Adı: Tesadüf Cafe. Tel: (0216) 457 40 12. Maltepe.
UYUYAN KEDİLER
Kardelen Parkı ile her çarşamba uzaktaki denize paralel ana caddede pazar kuruluyor. Bu ara sokaklarda nar ağaçlarında narlar kıpkırmızı olmuş durumda. Ağaçların yere yakın kısımlarında alt dallarında koparıldığı için nar yok. Ayrıca Kardelen Parkı’nda on beş civarında yaşlı zeytin ağacı var. Bazen kediler bu yaşlı zeytin ağaçlarının dallarında, yukarlarda uyuyorlar. Rahmanlar. Kartal.
Objektiflerin yarışı başladı
GettyImages bünyesindeki istock, bu yıl ilk kez bir fotoğraf yarışması düzenledi. Canon’un da desteklediği yarışmaya amatör veya yarı profesyonel fotoğrafçıların yanı sıra reklam ve medya sektöründe çalışanlar da katılabiliyor. 23 Eylül’de başlayan #RePicture temalı fotoğraf yarışmasında katılımcılar yaş, kadınlar, kahramanlık, vücut ve aile gibi kavramlara ilişkin fotoğraflar gönderiyor. Yarışmaya katılmak isteyenler fotoğraflarını http://competitions.gettyimages.com/en/competitions/repicture-tr adresine gönderebilir. Başvurular 19 Ekim’ e kadar devam ediyor.
Yedikçe kelime dağarcığınızı genişleten yemekler
Yemeksepeti, sadece tadıyla değil, ismiyle de gülümseten yemekleri inceledi. Cıvıklı, patila, lalanga, dulavrat çorbası, tirit ve zülbiye tatlısı bunlardan sadece bazıları. Araştırmaya göre site üzerinden ayda bin 250 kişi Çerkezlerin lezzetli mantısı haluj siparişi verirken, Sivas’ın meşhur tatlısı kalburabastı yılda bin kilodan fazla satıyor. Bazı yemekler ise memleketinden çok uzakta baş tacı ediliyor. Örneğin, Trabzon’un kayganası yüzde 56 ile en çok İstanbul’dan sipariş alıyor.
Şehrin üstünde cesur yürüyüş
İp cambazı Nik Wallenda, şu ana kadar yaptığı en zorlu yürüyüşünü ‘Rüzgarlı şehir’ olarak tabir edilen Şikago üzerinde, emniyet kemersiz ve gözleri kapalı bir şekilde gerçekleştirmeye hazırlanıyor. “Nik Wallenda Gökdelende” şovu, 3 Kasım’da gece yarısından sonra saat 02.00’da Türkiye ve 220 ülkede aynı anda canlı yayında Discovery Channel’da olacak. Bu heyecan verici etkinlikle ilgili son gelişmeleri @DiscoveryTurk Twitter hesabından ve #WallendaLive, #TehlikeliYürüyüş, #GökYürüyüşü hashtag’lerini kullanarak veya Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.
Tarık Sipahi / Star Cumartesi