BIST 10.024
DOLAR 35,42
EURO 36,50
ALTIN 3.047,48
HABER /  GÜNCEL

İstanbulun deprem senaryosu

7 şiddetinde bir deprem İstanbul'u ne hale getirebilir? Geograpnic, İstanbul'un trajedi senaryosunu yazdı.

Abone ol

İstanbul, 7 şiddetinde bir depremle bu hale gelebilir. National Geographic dergisi, bu manzaradan kurtulmanın yollarını yazdı Böyle bir depremde İstanbul'da olacaklar:

Kent susuz kalacak
Su ve kanalizasyon şebekeleri hasar görecek. Doğalgaz boruları kırılacak. Telefonlar çalışmayacak. Sel baskını ve yangın en büyük tehlike.

Köprüler ayakta
Otoyollar hasar görecek. Sahil yolları sular altında kalacak, limanlar kullanılamaz duruma gelecek. Boğaz Köprüleri ise sağlam kalacak.

İstanbul yanacak
Doğalgaz hatlarındaki patlamalar, özellikle benzin istasyonu ve kalabalık bölgelerde yangın çıkaracak.

Ölü sayısı: 1 milyon
En çok hasar görecek ilçeler: Adalar, Avcılar, Bakırköy, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Pendik, Tuzla, Bağcılar, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa ve Üsküdar. Kentteki ölü sayısı en az 1 milyon olarak tahmin ediliyor.

Apartmanlar yıkılacak
Eski ahşap evler ve apartmanların çoğu yıkılacak. Büyük gökdelenler yıkılmasa da, camları patlayacak, asansörleri bozulacak ve yangın çıkacak.

Felakete karşı önlem almak için geç değil
National Geographic dergisi, İstanbulluların en çok merak ettiği konuyu bu ay kapağına taşıdı. İstanbul gibi büyük şehirlerin 7'nin üzerindeki bir depremde ne derece hasar göreceğini ayrıntılarıyla araştıran dergi, bir felaket senaryosu sunmuyor. Aksine, bu sonuçlardan en az zararla kurtulmanın ve şehri kurtarmanın yollarını anlatıyor. Hasarı en aza indirmek için hala alınacak önlemler var. İşte depremle dost olabilmenin yolları:

Müstakil evler: Ahşap evlerin temellerine bağlanarak sağlamlaştırılması gerekiyor. Yığma bina duvarları, hasır lifle güçlendirilerek birbirlerine ve çatıya bağlanmalı. Sallantıda düşebilecek eşyalar, duvara sabitlenip dolap kapaklarına kilit takılmalı.

Metro hatları: Tünellerin en savunmasız alanı olan değişken zeminli bölgelerde esnek birleşim noktaları kullanılırsa, hatlar kırılmaz.

Apartmanlar: Binaları temelinden izole edip kauçuk mesnetler üzerine oturtmak gerekir.

Altyapı hatları: Su boruları ve elektrik hatları kentin can damarları. Bu kanallar depremle birlikte hareket ediyor, dolayısıyla sonrasında onarılması daha kolay oluyor.

Otoyol ve köprüler: Büyük köprüler, temellerine mikrokazık çakılarak, çelik ceketlerle ve hasır lifle güçlendirilebilir. Yollardaki yumuşak zeminler, heyelan tehlikesine karşı kaya zeminle birleştirilerek sağlamlaştırılmalı.

Akşam