BIST 9.730
DOLAR 35,22
EURO 36,77
ALTIN 2.972,52
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'u korkutan deprem senaryosu

Doç. Dr. Ümit Dikmen, olası Marmara depreminin etkilerini anlattı, tsunami olasılığını değerlendirdi.

Abone ol
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. S. Ümit Dikmen, olası Marmara depreminde yaşanacak en şiddetli tsunaminin 5 metreyi geçmeyeceğini söyledi.
 
Büyükçekmece Belediyesi ilçe sakinlerini deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Olası Marmara Depremi’ konulu konferans düzenledi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı konferansta Marmara’da beklenen depremin İstanbul ve Büyükçekmece’de bırakacağı etkiler ve sonuçları konuşuldu. Konferansın açılış konuşmasını Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün yaptı. 30 yıl boyunca Büyükçekmece’de kaçak inşaata izin vermedikleri depreme en çok hazır olan ilçe olduklarını belirten Akgün, Büyükçekmece’de yaşayan insanların kaçak inşaat konusunda fazlasıyla bilinçli olduklarını söyledi.
 
“KALKINMAK ZORUNDAYIZ”

Deprem konusunu iki başlık altında anlatan Başkan Hasan Akgün, depremin bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olduğuna vurgu yaptı. Depremde yaşanan kayıpların sadece geri kalmış ülkelerde meydana geldiğine dikkat çeken Akgün konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Japonya’da bizden daha fazla şiddetli depremler oluyor ama ölü sayısı üçü beşi geçmiyor. Hangi ülkelerde toplum depremi canı ile ödüyor? Türkiye, Irak, İran ve Suriye gibi geri kalmış ülkelerde toplum depremin bedelini canıyla ödüyor. Biz artık geri kalmışlığı kabul edemeyiz. Biz kalkınmak ve medeniyeti yakalamak zorunda olan bir ülkeyiz. Depremde İstanbul yıkılınca, İstanbul’u kimse kurtaramaz. Türk ekonomisinin lokomotifi olan İstanbul depremde ayakta tuttuğumuz zaman, Türkiye’nin diğer şehirlerinde meydana gelen depremin acılarını daha kolay sarabiliyoruz.”
 
“KIRILMAYAN FAY HATTININ TAM ORTASI BÜYÜKÇEKMECE”

Başkan Akgün, Türkiye’nin bir numaralı meselesinin deprem olduğunu da belirtti. Daha sonra sahneye gelen Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. S. Ümit Dikmen, hazırladığı sunum ile olası deprem tahminleri hakkında vatandaşlara görsel bilgiler verdi. Dikmen, gündemde uzun süre yer alan deprem sonrası tsunami beklentisi hakkında da açıklama yaptı. İstanbul’un güneyinde yer alan çukurda deprem sonrası heyelanların yaşanabileceğini söyleyen Ümit Dikmen, şunları kaydetti:

“Heyelanların ve deniz içinde kırılacak fay hattının sonucunda, televizyonlarda çokça duyduğumuz tsunami yaratabilir. Bu tsunami Japonya’da yaşanan büyüklükte değil. En şiddetli senaryoda beklenen tsunami 5, 5 buçuk metre civarında dalga bekleniyor.”

Öğretim Görevlisi Ümit Dikmen, Marmara Denizi’nde yer alan fay hattının kırılmayan kısmının ortasında Büyükçekmece’nin yer aldığını da açıkladı.