BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,80
ALTIN 2.962,83
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'u evsiz fareler bastı!

İstanbul'da kentsel dönüşüm nedeniyle binaların boşaltılıp yıkıldığı semtlerde, yuvasız ve aç kalan fareler etrafa yayıldı.

Abone ol

Kentsel dönüşüm nedeniyle bir günde yüzlerce binanın yıkıldığı, neredeyse şantiyeye dönen İstanbul'da şu günlerde fare kâbusu yaşanıyor.

Kanalizasyonda yaşayan fareler, yıkım sırasında tahrip olan kanalizasyon borularından ve açık bırakılan rögar kapaklarından çıkıp cadde ve sokaklara yayıldı.

Habertürk sinde yer alan habere göre, son günlerde, fare ve haşere nedeniyle ilçe belediyelerine ve Beyaz Masa'ya ihbarlar yağıyor.

KEDİ BÜYÜKLÜĞÜNDE FARE VAR'

''Kedi büyüklüğünde fare var'' çığlığıyla telefonlara sarılan vatandaşlar, belediyeleri harekete geçirdi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yalnızca fare değil, hamamböceği, sivrisinek gibi haşerelerin de sayısını artırdığını söyleyen belediye yetkilileri, kemirgen ve haşereye karşı verilen mücadelenin startejisini değiştirmek zorunda kaldıklarını ve işgücünün arttığını söyledi.

'GÖÇ EDİYORLAR'

Belediye yetkilileri, fareler konusunda yapılan şikâyetleri doğrularkan, vatandaşın konuyu biraz da abarttığını ancak altyapısı olmayan bölgelerde aç kalan kemirgen ve hamamböceği gibi haşerelerin başka bölgelere göç ettiğini söyledi.

Fare şikâyetlerinin yoğunlaştığı bölgeler ise, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla devam ettiği Bağcılar, Esenler, Kadıköy ve Ataşehir...

Kadıköy Belediyesi yetkilileri, kentsel dönüşüm nedeniyle özellikle, zaten altyapısı eksik olan Fikirtepe'de, fare ve hamamböceği gibi haşerelerde artış görüldüğünü açıkladı.

'MERDİVENKÖY'E HAREKET EDİYORLAR'

Yetkililer, "Kanalizasyonda yaşayan haşere ve kemirgenler, evler boşaltılıp yıkılınca yuvasız ve aç kaldı. Merdivenköy'e doğru hareket etmeye başlayan bu haşere ve fareleri tablet ve ilaçlamayla engellemeye çalıyoruz'' açıklamasını yaptı.

OKULLARA TUZAK KURULDU

Ataşehir Belediyesi yetkilileri ise, "Dönüşüm genellikle gecekondu bölgesinde yapılıyor. Yıkım yapılırken rögar ve kanalizasyon sisteminde tahribat oluyor, bazen de rögar kapakları açık kalıyor. Rögar kapaklarına astığımız fare yemleriyle bu fare popilasyonunu engelliyoruz. Cami ve okul bodrumlarına fare tuzakları koyduk" dedi.

ENKAZLARDA İLAÇLAMA

Bu yıl 500 kilo fare zehri, 150 litre mikrop kırma amaçlı dezenfekten kullanıldığını söyleyen Bağcılar Belediyesi yetkilileri, "Yıkılan binaların enkazlarında, her yıl rutin yaptığımız çalışmaları artırdık. Her yıl bahar aylarında kemirgen ve haşerelere karşı kanalizasyonlara yem bırakıyoruz. Yıkılan bina enkazlarında ücretsiz ilaçlama yapıyoruz. Şikâyet yapılan alanı ilaçlayarak farelerden arındırıyoruz" diye konuştu.