Sefa dönemi bitti. Traş olurken ya da dişinizi fırçalarken musluğu kapatın. Çünkü halimiz yaman!
Abone olSon 50 yılın en kurak dönemini geçiren kentte barajlardaki su oranı yüzde 48.5’a kadar düştü. Dün itibarıyla kente su veren baraj ve göllerdeki su miktarı 420 milyon metreküp. Bu miktar kağıt üzerinde günde 2 milyon metreküp su verilen kentin 7 aylık su ihtiyacını karşılıyor. Ancak yıllık ortalama 65 milyon metreküp olan su buharlaşmasının, sıcaklığın etkisiyle bu yaz daha da artması bekleniyor. Yetkililer, barajlardaki su oranının daha da düşmesi halinde su kesintisi başlayabileceğini, bu durumla karşılaşmamak için İstanbullular’ın ciddi şekilde su tasarrufu yapması çağrısı yapıyor.
Yağmur bombası yok
İSKİ yetkilileri yağmur bombası uygulamasına ise sıcak bakmıyor. Eylül ve Ekim aylarındaki sonbahar yağışlarından umutlu olan yetkililer, yağış olmaması halinde ise ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.
Çözüm Melen projesinde
İSKİ’nin su sorununun çözümü için bel bağladığı en büyük proje Melen Suyu Projesi. Kasım’a yetiştirilmesi planlanan proje ile Melen Çayı’ndan İstanbul’a yılda 268 milyon metreküp su getirilecek Bu da kentin yıllık su ihtiyacının yüzde 25-30’unu karşılayacak.
Traş olurken 90 bin metreküp su boşa akıyor
İSKİ kendi alacakları tedbirlerin yanı sıra vatandaşları da su tüketim alışkanlıklarını değiştirmeleri konusunda uyarıyor. Buna dikkat edilmesi halinde su rezervinin bir yıl yetebileceği ifade ediliyor. İstanbullular’ın yüzde 76’sının duş alırken sürekli akan musluk altında yıkandıkları ve yüzde 24,4’ünün ise diş fırçalarken musluğu sürekli olarak açık bıraktıkları tespit edilirken, yalnızca erkeklerin traş olurken açık bıraktıkları musluklardan yılda 90 bin metreküp suyun boşa aktığı hesaplandı.