BIST 9.960
DOLAR 35,35
EURO 36,50
ALTIN 3.030,07
HABER /  GÜNCEL

İstanbulluları rahatlatan açıklama

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden İstanbulular'ı rahatlatan bir açıklama geldi. İşte o açıklama

Abone ol

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Balıkesir'deki depremin Gönen-Manyas hattında meydana geldiğini ve beklenen İstanbul depremiyle bir bağlantısı olmadığını söyledi.

Görür, yaptığı açıklamada, bu akşamki depremin Gönen-Manyas kesimindeki fay hattında, küçük denilebilecek bir deprem olduğunu kaydetti. Kuzey Anadolu Fayı'nın, Türkiye'nin en tehlikeli fayı olduğunu, Marmara'nın da içinden geçtiğini, İstanbul için asıl büyük depremi bu denizin içerisinde olan kol üzerinde beklediklerini ifade eden Görür, şöyle devam etti:

''Kuzey Anadolu Fayı, Bolu'nun doğusundan başlayarak ikiye ayrılır. Biri İzmit Körfezi üzerinden Marmara'nın içinden geçer, Şarköy'den Saroz Körfezi'ne gider. Diğer kolu da Bolu'dan ayrılarak İzmit, Bursa'nın da güneyinden daha sonra Manyas Gölü üzerinden Biga Yarımadası'na doğru uzanır. İşte şimdi gerçekleşen deprem, Gönen-Manyas hattında meydana gelmiştir. Orada da kırıklar var. Marmara Bölgesi'ni değerlendirecek olursak, bu bölge bir gerilim hattında ve Marmara Denizi'nde biz bir deprem bekliyoruz. Bir enerji birikimi var. Özellikle de Gelibolu, Tekirdağ'ın güneylerinde, Tekirdağ'dan Adalar'a kadar uzanan bu kuzey hat üzerinde önemli bir gerilim görüyoruz. Asıl büyük depremi de biz bu hat üzerinde bekliyoruz. Güneydeki kol üzerindeki bir depremin meydana gelmesi ve az miktarda enerji boşaltılması normaldir. Bu depremin beklenen İstanbul depremiyle bir bağlantısı yoktur.''

YRD. DOÇ. DR. GÜNDOĞDU-

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da bu akşam meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin verilere göre, Gönen-Manyas kesiminde, 12.9 kilometre derinlikte olduğunu söyledi. Gündoğdu, 2003 yılında bu depremin bir benzerinin meydana geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bunlar normal depremlerdir. Manyas'ta 1964 yılında da 6.4 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. O depremin özelliği düşey hareketli bir deprem olmasıydı. Bu depremler beklenmeyen şeyler değil. Bu depremi Bursa daha şiddetli hissetti. Bursa'daki ayrı bir fay zonu, Marmara ayrı bir fay zonu. Bunlar asla birbirlerini etkilemez. Bölgede artçı sarsıntılar olabilir. Bizim 7'nin üzerinde deprem beklediğimiz bir yer değil.'' Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay da depremin tüm Marmara Bölgesi'nde hissedildiğini, ancak önemli bir hasara neden olabilecek bir deprem olmadığını söyledi. Altay, ''Vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok. Biz gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz'' dedi.